x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal pe tema schimbării prefecţilor

Scandal pe tema schimbării prefecţilor

de Andreea Dumitrache    |    15 Mar 2016   •   09:58
Scandal pe tema schimbării prefecţilor
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Cu o săptămână întârziere, premierul Dacian Cioloş a răspuns chemării liderilor ALDE şi a venit în faţa deputaţilor să explice în baza căror criterii a schimbat din funcţii 30 de prefecţi şi subprefecţi. Şeful tehnocraţilor a recunoscut, de la început, că a fost la un pas să ignore dezbaterea.

„Văzând titlul dez-baterii, am ezitat să vin astăzi în faţa dumneavoastră. Nu văd în ce măsură desem-narea prefecţilor ţine de problemele majore. Ţine de partea administrativă. Numirea și revocarea prefecţilor ţin exclusiv de Guvern. Nu înţeleg să detaliez de la caz la caz analiza efectuată.” Așa și-a început Dacian Cioloș discursul în faţa deputaţilor. Şi nu a de- taliat nimic referitor la schimbările făcute în ultimele luni. Asta deși parlamentarii i-au dat nume concrete ale celor numiţi de Guvern, deși sunt apropiaţi politic de PNL. Cioloș și-a argu-mentat numirile de prefecţi, spunând că cei pe care i-a revocat din funcţii erau înalţi funcţionari numiţi tem-porar, nu prin concurs. De cealaltă parte, deputaţii PSD și ALDE l-au acuzat pe șeful Executivului că pro-movează doar liberali. Deputatul PSD, Adrian Solomon, a fost cel mai înverșunat. „Da, dom-nule prim-ministru, este atributul dumneavoas-tră să vă numiţi cola-boratorii în teritoriu, dar nu-i numiţi pe cei mai proști dintre liberali. Nu mai veniţi să-i prezentaţi ca teh-nocraţi. Nu mai numiţi șoferi, fochiști. Că nu vă bateţi joc de noi cei de aici, vă bateţi joc de cei de acasă”, a strigat deputatul Adrian So-lomon.

În apărarea Executi-vului au sărit liberalii. „Nu vă lăsaţi influenţat de strigătele de luptă din fosta coaliţie majoritară care și-a numit oamenii în funcţie. Despre ce vorbim? Sunt politruci puși în funcţie. Au făcut campanii electorale, au participat la Ordonanţa traseiștilor”, a declarat vicele PNL, Ludovic Orban. Şi după ce parla-mentarii au venit cu exemplele concrete ale unor prefecţi numiţi de Cioloș, deși au legături cu PNL, premierul a ocolit răspunsurile.

Mai mult, șeful Gu-vernului a anun-ţat că va mai face schim-bări în urma rapoartelor venite de la Ministerul Administraţiei și Inter- nelor. „De ce au fost schimbaţi? Ca ur- mare a unei analize per- manente a MAI, cei schimbaţi fie nu au per- format corespunzător, fie nu au aplicat poli-tica Guvernului în te- ritoriu, fie au avut sim- patii politice. E posibil ca și acești prefecţi nu- miţi să fie schimbaţi”, a mai spus premierul.

 

Premierul a demis, joi, pre- fecţii din judeţele Braşov şi Sibiu şi a numit înlocuitori temporari. Acestea sunt doar ultimele demiteri dintr-o serie mai lungă, începută în urmă cu aproape o lună. Până acum au fost schimbaţi 15 prefecţi şi o parte a subprefecţilor.

×