x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA/Malinowski: "România să spună adevărul"

SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA/Malinowski: "România să spună adevărul"

de Gabriela Antoniu    |    07 Noi 2008   •   00:00
SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA/Malinowski: "România să spună adevărul"

Directorul Human Rights Watch, din Washington, Tom Malinowski îndeamnă România să spună adevărul în cazul închisorilor clandestine ale CIA, pentru că dacă este adevărat, şi acest lucru va ieşi  la iveală în America, în urma schimbării administraţiei "oficialii români implicaţi se vor simţi destul de prost".



Directorul Human Rights Watch din Washington, Tom Malinowski a fost ieri "Invitatul dimineţii" la RFI. În cadrul emisiunii,  Malinowski a subliniat necesitatea că, acum, când  America are un nou preşedinte, este nevoie de o nouă abordare a luptei împotriva terorismului din partea noii administraţii. "Da, simt această nevoie şi mult mai important este că preşedintele ales, Barack Obama, a spus că simte nevoia unei abordări noi. A promis că va închide Guantanamo, pentru a pune capăt torturilor, cruzimii şi interogatoriilor şi pentru a opri practica închisorilor secrete, un subiect important şi pentru România. Deci, practicile Administraţiei Bush, care au rănit autoritatea morală a Americii în lume, probabil că se vor încheia", a firmat Malinowski, citat de Rador.  Reporterul RFI abordează în acest context şi acuzaţiile aduse României privind implicarea  în scandalul închisorilor CIA.

"NU EXISTĂ SECRETE PERMANENTE"
Amintind că oficialii români susţin că Bucureştiul nu a avut nimic de-a face cu această poveste, dar anchetatorii străini încă au semne de întrebare legate de România, reporterul îl întreabă pe Tom Malinowski ce crede că ar trebui să se întâmple. "Polonia a trecut printr-o dilemă similară. Când aceste acuzaţii au fost făcute pentru primă oară, guvernul polonez şi cea mai mare parte a societăţii poloneze au susţinut că nu este adevărat; dar asta s-a schimbat. Anumite informaţii au ieşit la iveală, atât în Polonia, cât şi în SUA, informaţii care cred că au convins multe persoane cu care am vorbit că în Polonia, acele acuzaţii erau absolut adevărate. Este important pentru România să înţeleagă că în SUA nu există secrete permanente. În următoarea administraţie, într-un fel sau în altul, vor ieşi la lumină fapte despre locurile unde au fost ţinute acele persoane şi în ce condiţii. Ţările implicate trebuie să se întrebe dacă vor ca aceste dezvăluiri să aibă loc mai întâi în SUA, caz în care ele însele vor părea că nu au spus adevărul, sau dacă vor să-şi asume responsabilitatea şi să spună mai întâi ele adevărul", răspunde Malinowski că "asta depinde de români. Cred că românii ar trebui să se aştepte că subiectul va fi clarificat în SUA, că faptele vor fi scoase la iveală, fie formal, fie informal. Dacă România a fost implicată în acel program, cred că ar fi bine ca ea însăşi să-şi asume răspunderea şi să spună adevărul acum, înainte să fie forţată de eventualele dezvăluiri din SUA. Pentru că dacă este adevărat, şi asta iese la iveală în America, oficialii români implicaţi se vor simţi destul de prost. Este opţiunea lor. Însă nu ar trebui să se aştepte ca secretele să rămână secrete pentru totdeauna în SUA, pentru că în democraţia noastră asta nu s-a întâmplat niciodată", conchide directorul Human Rights Watch, după ce a fost întrebat dacă  acest subiect ar trebui să fie deschis, din nou, în România.

CUM A PORNIT SCANDALUL
Scandalul închisorilor CIA a izbucnit în noiembrie 2005, după ce cotidianul american The Washington Post a publicat un articol în care susţine că, după atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a înfiinţat o reţea secretă de închisori pe teritoriul unor ţări din estul Europei şi din alte zone, pentru interogarea unor membri importanţi ai reţelei Al-Qaida. Tot în noiembrie, organizaţia americană de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) indica Polonia şi România drept locaţii sigure ale unor închisori secrete administrate de CIA. Directorul HRW, Tom Malinowski, anunţa că una dintre posibilele locaţii importante din Europa de Est, folosite de CIA pentru transferul deţinuţilor, a fost baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu din România. Organizaţia a ajuns la această concluzie după studierea documentelor de zbor ale unui avion Boeing 757, cu seria N313P, care, în 2003, a aterizat la Constanţa venind direct de la Kabul. Preşedintele american George W. Bush a confirmat în toamna anului trecut că CIA a folosit închisori secrete pentru a interoga suspecţi de terorism după 11 septembrie, dar nu a precizat în ce ţări se aflau acestea. În iunie anul trecut, Dick Marty prezenta în Comisia pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei un raport privind activităţile ilegale ale CIA în Europa. În acest document, Marty îi responsabiliza, în cazul României, pe fostul preşedinte Ion Iliescu,  pe actualul şef al statului, Traian Băsescu, pe fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională Ioan Talpeş, pe fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu şi pe fostul şef al DGIA, Sergiu Tudor Medar.


Ancheta Senatului nu confirmă acuzaţiile

Anul acesta în aprilie, Senatul a adoptat raportul Comisiei de anchetă a unor presupuse centre de detenţie CIA pe teritoriul României . Documentul arată că parlamentarii au audiat peste 200 de persoane, au avut mai mult de 60 de întâlniri cu membri ai Comisiei Consiliului Europei, cu şefi ai instituţiilor şi structurilor speciale din România şi au studiat peste 4.200 de pagini.
"La întrebarea dacă au existat baze secrete americane în România, comisia răspunde negativ", precizează raportul. Acelaşi răspuns este dat şi la întrebarea referitoare la existenţa unor facilităţi secrete pentru deţinerea unor prizonieri.
De asemenea, comisia arată că nu era posibil ca zboruri civile americane sau ale altor state să fi putut transporta deţinuţi pe teritoriul României. Comisia arată totodată că există argumente temeinice pentru a spune că scopul escalelor efectuate de anumite avioane nu a avut nimic în comun cu transporturile ilegale de prizonieri pe teritoriul României. Parlamentarii arată că Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi celelalte instituţii în domeniul anchetat de comisie nu au cunoştinţă despre vreun avion civil care să fi aterizat sau să fi survolat teritoriul României, operat sau închiriat de CIA, ori de vreo firmă care să fi acţionat în interesul Agenţiei. Nici o aprobare nu a fost cerută pentru un zbor operat de CIA sau un agent al acesteia. Raportul parlamentar are anexat un  document remis de directorul SRI de la acea vreme, Radu Timofte.
În acest document se arată că SRI "nu deţine informaţii care să ateste existenţa unor astfel de centre de detenţie în ţara noastră". SRI mai arată că nu deţine date privind implicarea vreunui oficial român în privarea secretă de libertate a uneia sau mai multor persoane în transportarea acestora pe teritoriul naţional. De asemenea SRI spune că nu are date în privinţa unor "atentate/acţiuni de instigare/implicare de către agenţii străine de informaţii a oficialităţilor române în activităţile de această natură".

×
Subiecte în articol: politic romania secrete