x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secretar general - Vot cu bascalie la Senat

Secretar general - Vot cu bascalie la Senat

24 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
Senatul a transat in sfarsit problema secretarului general al institutiei. Prin votul plenului a fost ales Dan Vasiliu, propus de grupul Aliantei D.A., cu 70 de voturi pentru si 63 impotriva. Decizia s-a luat insa intr-o atmosfera de bascalie generala, deja caracteristica pentru parlamentari.
MONICA IORDACHE

REZULTAT. Nicolae Vacaroiu a avut propria propunere pentru functia de secretar general, dar votul majoritatii senatorilor a ales un reprezentant al Aliantei PNL-PD
Toate grupurile parlamentare din Senat au convocat pentru ieri-dimineata adunare in formatie completa, pentru a nu pierde nici un vot in problema atribuirii mult-ravnitei functii de secretar general al acestei institutii. Doua sunt candidaturile: Constanta Calinoiu, propusa de presedintele Nicolae Vacaroiu, si Dan Vasiliu, fost senator PD, propus de grupul Aliantei D.A. Cum votul este cam pe muchie - de partea Aliantei plasandu-se senatorii PUR si UDMR, iar de partea PSD cei ai PRM - , liderul grupului PNL-PD Radu Berceanu vrea sa isi ia masuri de siguranta si cere sa i se dea voie sa semneze buletinele de vot, pentru a fi sigur ca PSD nu vine cu buletine "de’acasa". "Supuneti la vot sa semneze si un reprezentant al PSD", sare Antonie Iorgovan, iar colegul sau Ion Solcanu se si asaza langa Berceanu si incep sa semneze de zor. "Propun ca fiecare senator sa semneze pe buletin cand voteaza, ca sa pastram secretul votului", ii ridiculizeaza udemeristul Verestoy Attila pe colegii sai. "Semnam ca sa nu furam din rechizitele Senatului?", se repede la microfon si Adrian Paunescu. "O poezie!", se cere din randurile coalitiei la putere. "Aceasta este soarta boului/ Vitel adult/ Sa stea la poarta noului/ Nitel mai mult", le serveste Paunescu poezia. "Sa facem si-o sfestanie la buletinele alea", mai vine o propunere.

"AM GRESIT!". Berceanu se convinge in sfarsit ca sunt fix 137 de buletine, adica exact cat numarul de senatori, astfel incat fiecare ales va avea la dispozitie un singur buletin. Nu avea de unde sa stie ca tocmai el va avea nevoie de unul in plus. Incepe votul, Ioan Talpes ii face masaj pe spate Corinei Cretu, Ion Iliescu citeste in banca poezii de Adrian Paunescu, fiecare senator voteaza disciplinat... "Am gresit!", se aude vocea lui Berceanu. "Am votat gresit!", se plange iar, in aplauzele si hohotele salii. "Hai ca nu cred pana nu vad!" Toma Necredinciosul este liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care isi si baga nasul in buletinul lui Berceanu, convingandu-se ca liderul senatorilor Aliantei D.A. a reusit sa faca niste semne strambe pe hartie, astfel incat votul sau va fi nul. Berceanu se asaza la locul sau, bagand pe furis buletinul in buzunar, nu in urna.

ALT BULETIN. Berceanu asteapta sa treaca prin fata urnei toti senatorii, dupa care se duce la chestori si mai cere un buletin. "Sa hotarasca plenul daca mai aveti dreptul la inca unul", ii striga Vacaroiu, dar, pana sa termine fraza, Berceanu voteaza, baga hartia in urna si se asaza ca un scolar vinovat in banca. Paunescu protesteaza, Frunda ii spune sa nu mai faca pe "inteleptul din Extremul Orient", iar peremistul Valentin Dinescu spune ca tot grupul PRM a votat gresit si ca vor mai cere cate un buletin. "Cine sare pari multi primeste unul dintre ei drept acolo unde merita", conchide el filozofic. Disputa este lasata in final balta, la propunerea lui Vacaroiu, iar numaratoarea voturilor il da castigator pe candidatul Aliantei D.A., Dan Vasiliu.

PRECEDENT
Certurile in privinta noului secretar general al Senatului dureaza de cateva saptamani. Conform regulamentului, presedintele institutiei il numeste pe cel care va ocupa aceasta functie, dar pentru ca Alianta PNL-PD insista sa faca si ea o propunere, problema a trebuit in final transata prin votul plenului. Victoria din Senat le va da curaj si deputatilor liberali si democrati, care, folosindu-se de precedent, vor incerca sa forteze schimbarea secretarului general si la Camera Deputatilor. Dan Vasiliu a fost senator PD in perioada 1996-2000.
×
Subiecte în articol: politic Berceanu