x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şefia DNA ascute cuţitele la CSM Conflict deschis între Toader şi Lazăr

Şefia DNA ascute cuţitele la CSM Conflict deschis între Toader şi Lazăr

de Ion Alexandru    |    28 Sep 2018   •   08:57
Şefia DNA ascute cuţitele la CSM  Conflict deschis între Toader şi Lazăr

Conflict fără precedent între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr. În şedinţa Secţiei de procurori de la CSM, Toader l-a acuzat pe Lazăr că încearcă tergiversarea procedurilor de avizare a candidaturii Adinei Florea la conducerea DNA, prin sesizarea Inspecţiei Judiciare. Lazăr se foloseşte de faptul că un protocol secret, încheiat între Parchet şi SRI, la sfârşitul anului 2016, a fost publicat de către consilierul premierului, Darius Vîlcov. Peste toate acestea, Tudorel Toader este încă aşteptat să se pronunţe în privinţa continuării mandatului lui Lazăr la şefia Pachetelor în timp ce, în PSD, se vorbeşte despre o posibilă remaniere a ministrului Justiţiei.

Secţia pentru procurori de la CSM a decis să amâne pentru 8 octombrie intervievarea procurorului general adjunct al Pachetului Curţii de Apel Constanţa, Adina Florea, în vederea avizului consultativ pe care urmează să-l dea asupra propunerii ministrului Justiţiei pentru preluarea funcţiei de procuror-şef al DNA. Asta, după ce, cu doar două zile înainte de şedinţă, procurorul general Augustin Lazăr, membru al CSM, a solicitat amânarea luării unei decizii, deoarece Parchetul General a făcut o sesizare la Inspecţia Judiciară în legătură cu Adina Florea.

Cererea de amânare a generat un conflict verbal între Augustin Lazăr şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader acuzându-l că încearcă să tergiverseze procedura de desemnare a noului procuror-şef al DNA. Motivul sesizării Inspecţiei Judiciare îl reprezintă, în opinia lui Augustin Lazăr, “suspiciunile legate de scurgerea în spaţiul public a unui document cu caracter de secret de stat”, de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, Adina Florea fiind suspectată că s-ar afla la originea acestei scurgeri.

Este vorba despre publicarea, în urmă cu câteva săptămâni, când Adina Florea era desemnată să candideze la şefia DNA, a unui protocol secret de cooperare între PÎCCJ şi SRI, la finalul anului 2016. Documentul a fost postat de consilierul premierului Dăncilă, Darius Vîlcov, pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, ministrul Justiţiei a acuzat faptul că sesizarea Inspecţiei Judiciare are drept scop blocarea eventualei nominalizări a procurorului Adina Florea la şefia DNA.

Sub ameninţarea remanierii

Situaţia de la CSM se suprapune cu zvonul, propagat foarte des, în ultimele zile, legat de o posibilă decizie luată la nivelul conducerii PSD de a-l remania pe ministrul Justiţiei, Todorel Toader. Decizia cu privire la schimbările din Guvern va fi luată la şedinţa CEX de după data de 7 octombrie, când va avea loc referendumul pentru definirea familiei. Exact în aceeaşi perioadă în care CSM a stabilit să reia discuţia cu privire la propunerea Adinei Florea, pentru DNA.

Adina Florea: “Situaţia mi-a depăşit aşteptările”

Războiul politic, prelungit până la conflictul dintre conducerea Parchetului General şi ministrul Justiţiei, a fost taxat, ieri, în şedinţa CSM, inclusiv de candidatul pentru şefia DNA, Adina Florea. Aceasta l-a atacat pe Augustin Lazăr, considerând că şeful PÎCCJ a acuzat-o că are o etică îndoielnică. Florea a precizat că ştia la ce riscuri se va supune, atunci când şi-a depus candidatura pentru şefia DNA, că şi-a asumat aceste riscuri, dar că situaţia din prezent i-a depăşit cu mult aşteptările. “Nu am nicio legătură cu scurgerea acelui document secret”, a conchis aceasta.

Lucrurile sunt cu atât mai tensionate, cu cât Tudorel Toader este încă aşteptat să facă public raportul evaluării activităţii procurorului general şi să anunţe dacă va înainta preşedintelui României propunerea de revocare a lui Lazăr. Anunţul trebuia să fie deja făcut în această săptămână.

×
Subiecte în articol: sefia dna