x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şeful statului, somat să renunţe la secrete

Şeful statului, somat să renunţe la secrete

de Gabriela Antoniu    |    12 Feb 2008   •   00:00

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, îi cere preşedintelui Băsescu să îşi facă publice cartea de muncă, dosarul profesional şi cel de la CNSAS.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, îi cere preşedintelui Băsescu să îşi facă publice cartea de muncă, dosarul profesional şi cel de la CNSAS. “Este momentul ca măcar acum preşedintele Băsescu să renunţe la secretele în care şi-a învăluit propriul trecut şi să permită accesul la documentele care îl privesc aflate la CNSAS, la Ministerul Transporturilor şi la Administraţia Prezidenţială”, susţine GIP. În acest context, GIP aminteşte că la data de 11 ianuarie 2008 Admi­nistraţia Prezidenţială şi preşedintele Traian Băsescu dez­văluiau într-un comunicat de presă şi, respectiv, într-o declaraţie publică, informaţii din “mapa profesională” a Noricăi Nicolai. “În finalul declaraţiei sale, preşedintele Traian Băsescu îndemna întreagă naţiune să solicite Parchetului General mapa profesională a Noricăi Nicolai: «Sunt convins că lucrurile vor fi mult mai lămuritoare dacă veţi privi documentele din această map㻓, se arată într-un comunicat al GIP.

 

REFUZ. Urmând îndemnul preşedintelui Băsescu de a cere instituţiilor publice informaţii referitoare la cariera profesională a actualilor demnitari, GIP a făcut două soli­ci­tări, în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Astfel, GIP a cerut Administraţiei Prezidenţiale o copie a cărţii de muncă a preşedintelui Băsescu, document care i-a fost refuzat pe motiv că acesta ar cuprinde informaţii cu caracter personal. “Refuzul Admi­nistraţiei Prezidenţiale este jenant, acesta venind la doar zece zile după ce chiar Administraţia Prezidenţială şi preşedintele Traian Băsescu prezentaseră public informaţii cu caracter personal referitoare la cariera profesională a Noricăi Nicolai”, precizează comunicatul. GIP a soli­citat la 17 ianuarie 2008 şi Ministerului Transporturilor o copie a dosarului profesional al şefului sta­tului, instituţia răspunzând însă că “dosarul personal al domnului Traian Băsescu poate fi consultat numai cu acordul titularului, conform legii”.

 

DOCUMENTE LA VEDE­RE. Ca urmare, GIP îi solicită preşedintelui Băsescu: să ceară Administraţiei Prezidenţiale publicarea cărţii sale de muncă; să transmită Ministerului Transporturilor acordul său cu privire la publicarea dosarului său profesional; să îşi respecte promisiunea făcută la 16 august 2006 (“Daţi-mi dosarul şi îl fac public”) şi să publice pe site-ul Preşedinţiei documentele referitoare la colaborarea să cu Securitatea aflate la CNSAS (coperta şi fila 118 din Registrul Inventar - arhivă al fondului reţea păstrat la Constanţa, volumul 5, în care Traian Băsescu apare la poziţia 17.592 cu datele de identificare, cu număr de înregistrare a dosarului personal nr. 3.990; procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979, prin care dosarul personal nr. 3.990 al lui Traian Băsescu a fost distrus; filele 64 verso şi 65, declasificate, din “Re­gistrul Jurnal pentru reţea informativă al UM 02150 Mangalia”, în care Traian Băsescu figurează în calitate de colaborator cu dosarul 3.990).

×
Subiecte în articol: basescu traian politic