Moţiunea simplă "Educaţia, de la supravieţuire la colaps", iniţiată de PNL şi susţinută de PSD, a fost respinsă ieri în Senat cu 65 voturi împotrivă şi numai 51 pentru. Prezent la dezbateri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a aflat că, după măsurile pe care le-a propus, a fost botezat "ministrul Funeraliu".
Iniţiatorii moţiunii au criticat prevederile noii legi a Educaţiei care va fi adoptată luni de Guvern, acuzând că această lege politizează, birocratizează şi subminează educaţia şi au cerut elaborarea unei alte legi a educaţiei. Senatorii PNL şi PSD apreciază că "reforma" ministrului Daniel Funeriu este greşită, fiind reprezentată de disponibilizarea a 15.000 de cadre didactice, de salarii mai mici, diminuarea resurselor şi investiţiilor din educaţie. Prezent la dezbateri, ministrul Funeriu a susţinut că este vorba numai de reducerea a 15.000 de norme, şi că numărul final de profesori disponibilizaţi va fi mult mai mic, existând deja judeţe care au anunţat că, după reducerea normelor, nu vor renunţa la nici un profesor.
Ministrul şi-a început discursul din Parlament cu un gest de curtoazie, felicitând-o pe Ecaterina Andronescu pentru aniversarea zilei de naştere, dar a devenit ulterior ţinta ironiilor în plenul Senatului, începute cu hăhăieli răzleţe din sală atunci când, citindu-şi speech-ul, titularul de la educaţie a făcut pauze de tuşit pentru a-şi masca poticnelile. Mai târziu, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu l-a ironizat pe ministrul Funeriu pentru că ar fi trecut în CV-ul său că are dublă "naţionalitate", română şi franceză, şi nu "cetăţenie", Vasilescu făcând trimitere la declaraţia lui Traian Băsescu privind absolvenţii tâmpiţi de şcoli. "Pe mine nu aţi reuşit să mă păcăliţi cu CV-ul dvs. Poate aţi fi reuşit să o faceţi, dacă nu îmi dădeam seama că nişte ONG-uri în care aţi activat au fost prezentate ca şcoli înalte şi dacă nu aţi fi făcut o confuzie gravă, dacă aţi fi fost atent atunci când aţi urmat cursurile acestei şcoli de tâmpiţi - cum o numea preşedintele României - probabil aţi fi aflat că naţionalitatea nu e totuna cu cetăţenia", i s-a adresat Vasilescu ministrului. Olguţa Vasilescu i-a reproşat lui Funeriu şi desfiinţarea unor şcoli, întrebându-l în final retoric pe acesta: "Vă mai miraţi de ce vă numesc colegii ministrul Funeraliu?".
Ironic a fost şi liberalul Crin Antonescu care a mărturist că, aflat încă sub influenţa Sărbătorii Pascale, şi-a propus să privească "cu drag" un pedist, în acest caz, ministrul Funeriu, dar a adăugat că, în ciuda acestui fapt, nu poate crede că acesta ar putea reforma sistemul educaţional de unul singur. "Îmi propun în fiecare an, de Paşti, sub influenţa mesajului creştin, să privesc cu drag un pedist. Nimerindu-mă pe aici, văzându-vă, domnule ministru, am zis de ce nu dumneavoastră? Sunteţi un pedist mai proaspăt, ceva mai puţin vinovat, în mod evident dotat cu o agerime care nu este în mod curent regăsită în PD-L, cu colaboratori pe care îi stimez, până la probe contrarii. Am urmărit declaraţia dumneavoastră ca şi cum nu aţi fi fost un pedist. Nu sunt în încântarea aproape mistică a unor colegi să cred că puteţi reforma singur sistemul de învăţământ, dar nici în disperarea altor colegi care cred că puteţi distruge singur sistemul", a spus Antonescu.