x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senat - Unda verde la reproducerea asistata

Senat - Unda verde la reproducerea asistata

07 Apr 2005   •   00:00

Plenul Senatului a adoptat ieri, cu 82 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 3 abtineri, proiectul de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata.

Fata de forma adoptata la Camera, Legea reproducerii a suferit cateva modificari la Senat, inca din faza de comisie, prin adoptarea a patru amendamente.

LIBERTATE. Astfel, conform unuia dintre amendamentele adoptate, se elimina obligativitatea ca barbatul si femeia care doresc sa apeleze la reproducerea umana asistata medical sa fie casatoriti sau in masura sa probeze o viata comuna de cel putin doi ani. De asemenea, legea adoptata de senatori prevede ca femeile gravide, care au capacitatea de a-si exprima consimtamantul, sa aiba dreptul de a intrerupe voluntar sarcina, in conditii de siguranta si dupa consilierea prealabila. In schimb, in cazul tinerei gravide sub 18 ani, este obligatorie instiintarea, dupa caz, a parintilor, a tutorilor legali, a sotului sau, in lipsa acestora, acordul comisiei medicale.

RISC ASUMAT. Senatorii au mai aprobat, in cadrul proiectului de lege, si un amendament conform caruia mama purtatoare nu poate fi obligata, pe motive diverse, la eliminarea in orice moment a produsului de conceptie, considerand ca acest risc si-l poate asuma numai aceasta. Totodata, cazurile speciale de deficiente fizice sau psihice trebuie sa beneficieze de avizul Comisiei de bioetica din Ministerul Sanatatii, se mai precizeaza in proiectul de lege adoptat de senatori. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic