x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorii au respins motiunea "13 generali"

Senatorii au respins motiunea "13 generali"

14 Apr 2004   •   00:00

Motiunea simpla initiata de PRM sub titlul "Statuia celor 13 generali unguri care au ucis 40.000 de romani nu are ce cauta pe teritoriul Romaniei" a fost respinsa ieri de Senat, nu fara a da nastere obisnuitelor atacuri PRM-UDMR si a insultelor caracteristice: senatorul Ungheanu (PRM) i-a facut mincinosi pe udemeristi, Vacaroiu il ameninta pe Dumitru Pop ca-l da afara, daca "mai deschide gura" etc.

Semnatarii motiunii au cerut oprirea demersurilor de reamplasare a monumentului de la Arad, cedarea acestuia catre Guvernul Ungariei si un control al Curtii de Conturi asupra utilizarii celor 100 de miliarde de lei alocate proiectului. Ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, a sustinut insa ca reamplasarea statuii reprezinta o mana intinsa "celor care nu ne-au fost intotdeauna prieteni", respingand "instigarile ultranationaliste extremiste".

Motiunea a cazut cu 46 de voturi pentru (PRM, PD si PNL) si cu 70 impotriva (PSD-UDMR). Critici infocati ai statuii, Adrian Paunescu si Sergiu Nicolaescu (PSD) s-au abtinut de la vot. "Traiesc cea mai umilitoare zi a existentei mele, cea mai joasa", s-a plans Paunescu aratand ca nu poate vota nici impotriva partidului, nici contra constiintei.

OANA STANCU, CAMELIA IONESCU


Trita vroia la crasma

Dezbaterea motiunii in a treia zi de Pasti a produs supararea senatorului PSD Trita Fanita, care i-a batut obrazul presedintelui Vacaroiu ca l-a chemat la munca in timp ce deputatii erau liberi. "Eu m-am uitat in calendar si am vazut ca ziua de azi e tot cu rosu. De Craciun ne-ati dat 11 zile libere. La ora asta sunt inca slujbe in biserici, in restaurante se intalnesc oameni, ciocnesc un ou...", s-a plans Trita. Propunerea sa de scurtare a sedintei s-a lovit de refuzul lui Vacaroiu si Trita s-a resemnat. (O.S.)

×
Subiecte în articol: politic