x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorul Cătălin Voicu, săltat de DNA

Senatorul Cătălin Voicu, săltat de DNA

de Ioana Bugean    |    11 Dec 2009   •   00:00
Senatorul Cătălin Voicu, săltat de DNA
Sursa foto: Grigore Popescu/Agerpres

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost ridicat ieri-dimineaţă şi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în baza unui mandat de aducere. Cătălin Voicu, care este şi vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare din Senat, este cercetat penal pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi are interdicţie de a părăsi Capitala şi de a-i contacta pe Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Ioan Năstase şi avocatul Cezar Bivolaru.

Cătălin Voicu a explicat ieri cum a fost ridicat de DNA. "Am ieşit din casă, am urcat în maşina senato­rială şi la circa 20-30 de metri am fost blocat de o maşină cu însemnele Poliţiei. Au coborât nişte domni, m-au scos din maşină, unul dintre domni mi-a fluturat nişte cătuşe şi a spus că, dacă mă opun, voi fi încătuşat. Le-am prezentat calitatea de senator, conform Constituţiei, iar dân­şii nu ştiau nimic, sau nu erau în temă, cu statutul meu, deşi maşina avea însemne clare parlamentare: număr desenat, ecuson desenat, am fost adus aici (sediul DNA - n.r.) şi o să văd despre ce e vorba", a spus Voicu. Interdicţia de a părăsi Capitala nu este singura impusă de DNA. "Timp de 30 de zile nu am voie să mă văd cu Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc şi Dan Ioan Popescu", a declarat senatorul PSD Cătălin Voicu la Antena 3. De asemenea, el a mai spus că nu are voie să se vadă cu un consilier al său, Ioan Năstase, şi cu avocatul Cezar Bivolaru.



CE PREVEDE CONSTITUŢIA
Articolul 72 din Constituţie privind imunitatea parlamentară prevede că deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi perche­zi­ţi­o­naţi, reţinuţi sau arestaţi fără încu­vi­in­ţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Jus­ti­ţie. "În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", mai prevede Constituţia.


GEOANĂ NU A FOST ÎNŞTIINŢAT

Mircea Geoană, preşedintele PSD, nu a fost însă înştiinţat oficial, ca preşedinte al Senatului, în vederea aprobării unei even­tuale reţineri a lui Voicu, potrivit pro­cedurii, având în vedere că acesta este senator. De altfel, politicienii critică mo­dul în care Voicu a fost reţinut, sus­ţi­nând că legea a fost încălcată.

Liderul depu­ta­ţi­lor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat că a fost sunat în cursul dimineţii de senato­rul PSD Cătălin Voicu. "Mi-a spus că a fost săltat de pe stradă ca un infractor. Or, el este senator al României şi nu putea fi reţinut decât dacă era un flagrant sau o chestiune de acest gen. Altceva nu ştiu", a spus Hrebenciuc. Întrebat dacă apreciază că aducerea lui Voicu la DNA a fost un abuz, Hrebenciuc a spus că, din câte i-a spus Voicu, aşa pare.

Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, a afirmat despre "arestarea de pe stradă" a lui Voicu că este "un prost semnal pentru ce ne aşteaptă", fiind "periculos pentru soarta demo­cra­ţiei". "Ceea ce m-a surprins, m-a indignat, a fost ştirea pe care am primit-o că a fost pur şi simplu arestat pe stradă. Omul nu a primit nici un fel de citaţie. A fost ridicat de pe stradă, arestat şi trimis la DNA. Păi, se poate, cum vine asta? Este un nărav, o mentalitate de stat poliţienesc", a apreciat Iliescu.


CA ÎNTR-UN STAT POLIŢIENESC
Consilierul preşedintelui PSD, Cozmin Guşă: "Domnul Băsescu se chinuieşte să facă o majoritate cu ajutorul procuro­ri­lor. (...) Oricare parlamentar care de acum încolo s-ar gândi să aibă o poziţie, de exemplu, cu anchetarea STS sau alte su­bi­ec­te, veţi vedea că vor şovăi", a adă­u­gat el. Guşă a mai spus că cercetarea lui Voicu este semnul că preşedintele Traian Bă­ses­cu "doreşte să instituie statul autoritar" şi, mai mult, că ar fi o intimidare a ju­de­că­torilor Curţii Constituţionale.

Pre­şe­din­tele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat că l-a sunat pe Cătălin Voicu du­pă ieşirea de la DNA. În cadrul convorbi­rii, Voicu i-a transmis că "lucrurile sunt complicate" şi că ar trebui să vorbească mai puţin, pentru a nu cădea suspiciuni şi asupra lui. Vanghelie l-a acuzat pe pre­şe­dintele Traian Băsescu de faptul că s-ar afla în spa­tele aducerii lui Voicu la DNA. "A pornit, acum continuă domnul pre­şe­dinte Traian Băsescu. E un mecanism pe care o să-l pună în aplicare cu forţă mai mare, în­cer­când să ne sperie pe toţi. Nu cred că va reuşi să ne sperie. Pe mine, unul, nu m-a spe­riat. Nu am nici o pro­blemă şi dacă mă cheamă", a susţinut Vanghelie. Întrebat dacă se aşteaptă să fie chemat la DNA, Vanghelie a răspuns: "Nu eu personal. Dar toţi putem să fim, cu procedurile as­tea te aştepţi la orice".

Prim-vice­pre­şe­din­tele PNL, Ludovic Or­ban, a declarat şi el că modul în care a fost "săltat" senatorul PSD îi aminteşte de vremuri triste, neînţelegând de ce era nevoie să fie luat pe sus, ca ultimul puşcăriaş, şi precizând că Voicu s-ar fi prezentat la DNA, dacă ar fi fost citat. "Chiar dacă n-ar fi avut aceas­tă funcţie, modul în care a fost săltat îmi aduce aminte de vremuri triste. De ce e nevoie să fie săltat, luat pe sus, ca ultimul puşcăriaş?", a spus Ludovic Orban.


BĂSESCU NEAGĂ VREO LEGĂTURĂ
Preşedintele Traian Băsescu, întrebat ieri despre cazul senatorului Voicu, a de­cla­r­at: "Dacă cineva crede că preşedintele se ocupă cu chemările la DNA este cel puţin copil. (...) Probabil au rămas cu nişte reflexe de când erau la guvernare. Eu nu am aflat până am ajuns aici, dumnea­voas­tră mi-aţi spus de chemarea la DNA a domnului Voicu. Bănuiesc că este vorba despre senatorul Voicu", a mai spus pre­şedintele Băsescu. Li­derul PD-L, Emil Boc, a declarat că partidul său nu a avut vreo legătură cu nicio anchetă judiciară din Ro­mâ­nia.


NOMINALIZAŢII NU ŞTIU NIMIC
Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, spune că senatorul Voicu nu are permisiunea să ia legătura cu ei, iar nu invers, el apreciind că nu ştie de ce a impus DNA acest lucru. Şi Dan Ioan Popescu spune că nu ştie nimic despre aducerea senatorului PSD Cătălin Voicu la DNA şi nici nu a primit vreo înştiinţare că are interdicţie de se întâlni cu acesta, el nefiind în ţară.

×
Subiecte în articol: politic