x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a respins, astăzi, două proiecte UDMR, aflate de 16 ani în Parlament

Senatul a respins, astăzi, două proiecte UDMR, aflate de 16 ani în Parlament

05 Mai 2020   •   20:34
Senatul a respins, astăzi, două proiecte UDMR, aflate de 16 ani în Parlament

Senatul a respins, marți, cele mai vechi proiecte aflate în Parlament, iniţiate de UDMR. Proiectele depuse în urmă cu 16 ani prevăd statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare din România.

Senatorul PSD Şerban Nicolae (foto) spune că proiectele au fost depuse de extremişti din partea UDMR şi susţinute de parlamentari PNL-PD.

„Sogor Csaba era aliatul PNL-PD, în Parlamentul României, în perioada 2005-2008. Senatorii PNL şi PD au votat pentru acest statut, care se află de atunci la sertar în Camera Deputaţilor. Printre senatorii care au votat atunci este şi senatorul celebru, Flutur, de la Suceava”, a spus Șerban Nicolae.

Una din legile respinse definitiv propunea statut de autonomie personală prin înfiinţarea autoguvernării maghiare locale şi naţionale cu structuri politico-administrative proprii, cu buget şi patrimoniu propriu.

A doua lege din 2004 care a fost respinsă avea ca obiect de reglementare instituirea autonomiei personale a comunităţilor naţionale potrivit căreia o minoritate naţională care a întreţinut relaţii cu statul român o perioadă îndelungată de timp are dreptul de a înfiinţa cu sprijinul statului instituţii proprii de autoguvernare, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.

Senatul este Cameră decizională, în acest caz.

Klaus Iohannis a spus, miercuri, că PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Ulterior acestor declaraţii, senatorii au respins, cu majoritate de voturi, legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proiecte UDMR respinse