Saptamana trecuta conducerile celor doua camere ale Parlamentului au discutat despre sedinta solemna pentru aniversarea Regelui Mihai, la capitolul 'lista de invitati' liderul liberal Calin Popescu Tariceanu comentand dezaprobator faptul ca invitatii din partea cultelor erau mai numerisi decat toti ceilalti din zona artistica, culturala, diplomatica si politica.
Mai mult, liberalul a remarcat sI ironizat faptul ca si reprezentantii serviciilor secrete figurau pe lista de invitati. Criticand faptul ca, in memorandumul elaborat de serviciile Camerei, din cele trei pagini de posibili invitati, una le revenea reprezentantilor diverselor culte, printre care erau mentionati inclusiv cei din cultul adventist de ziua a 7-a, Tariceanu a cerut conducerii Camerei sa 'o lase mai moale' cu bisericile caci Romania este de multa vreme stat laic.
'Daca-mi permiteti, as face inca 2-3 remarci in legatura cu structura invitatilor si a participantilor. Din cate stiu, Serviciul de Protocol a si luat legatura cu Casa regala si au redactat scrisoarea de invitatie si asa mai departe. In lista de invitati, lasati-ma sa cred, ca avem o mica problema. Daca o sa va uitati, stimati colegi, o sa vedeti ca avem reprezentanti ai cultelor mai multi, cred, decat ceilalti invitati din partea institutiilor care participa, hai sa zic, in mod uzual la aceste evenimente si eu stiam ca Romania este de multa vreme un stat laic. Ca atare, cred ca daca o lasam mai moale cu toate bisericile, nu ar fi o problema. (…) Sunt invitate toate cultele cunoscute si necunoscute', a spus Tariceanu, potrivit stenogramei sedintei respective.
Cand conducerea Senatului a invocat faptul ca nu primise memorandumul in forma respectiva, Mircea Geoana spunand ca, probabil, a fost vorba de ' o eroare materiala' in elaborarea documentului pe care il primisera cei din conducerea Camerei, Tariceanu a replicat ironic: ' a fost vorba de o oroare, nu o eroare'.
'E un memorandum intern cu 3 pagini in continut, dintre care una este numai cu reprezentantii bisericilor. Si va mai spun inca ceva. De ce invitam serviciile? Dintr-un reflex de pe vremurile cu organele… Ei asculta oricum, isi vad de treaba', a comentat ironic Calin Popescu Tariceanu in continuare lista de invitati propusa. 'Ele oricum sunt prezente, asa ca doar ca sa fie oficial', a completat un alt liberal, Dan Radu Rusanu.
'Vreau sa fiu bineinteles. Cred ca la o astfel de ocazie a fi invitat Presedintele, Guvernul, presedintele Inaltei Curti de Casatie, reprezentantul justitiei, fostii sefi de stat, Presedintele Academiei, nu e nicio problema, dar mi se pare ca facem asa, o zeama lunga, invitam cultul adventist de ziua a 7-a, cu toata stima pentru toate bisericile, dar nu cred ca e cazul', a insistat Tariceanu.
Probleme a ridicat si o alta categorie de invitati mentionata in acelasi memorandum: 'cetatenii'. '
'In chestiunea cu cetatenii, care cetateni? Eu am convingerea ca nu e vorba de grupuri de presiune, e o chestiune mult prea solemna. Dar daca vor fi poate mii de cetateni, cum ii alegem. Aici este o problema sa stiti!', a ridicat problema liderul de grup al senatorilor liberali, Puiu Hasotti, sustinut si de senatorul PDL Orest Onofrei. Nedumerirea liberala a fost ironizata de un alt senator PDL, Radu Berceanu: 'Domnule Hasotti, fiti sigur ca cetateanul Berceanu nu vine, dar putem sa scriem 'cetateni publici', ca sa fie ca in operele mai cunoscute ale patriei noastre'.
Cum presedintele Senatului a subliniat ca in memorandumul celor din aceasta camera nu exista decat o formulare generala la invitati : 'Familia regala, personalitati ale vietii politice, academice, corp diplomatic, cetateni' , s-a decis ca, pornind de la aceasta formulare, liderii de grup sa stabileasca de comun acord care vor fi invitatii la sedinta din 25 octombrie.