x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sesiune nouă pentru dispute vechi

Sesiune nouă pentru dispute vechi

de Aniela Nine    |    04 Sep 2011   •   21:00
Sesiune nouă pentru dispute vechi

Penultima sesiune parlamentara din aceasta legislatura incepe maine, lista prioritatilor deputatilor si senatorilor care revin la munca, asa cum a fost ea "trasata" din mesaje publice de catre seful statului, cuprinzand modificarea Constitutiei, stabilirea si adoptarea unui nou sistem de vot, dar si rezol­va­r­ea spinoasei reorganizari administrative sau teritoriale. Ieri, presedintele a mai adaugat un obiectiv pe lista prioritatilor vazute de el pentru Parlament: reforma sanatatii. "As repeta care sunt urgen­tele: reforma constitutionala, reforma adminis­tra­tiva si o lege a sanatatii echivalen­ta cu legea educatiei nationale", a anuntat lista prio­ri­tatilor presedintele de pe malul ma­rii, de la sedinta tinerilor pedelisti. El a apreciat aceste priori­tati ca fiind "trei lucruri fundamentale pentru a termina pro­cesul de moder­nizare profunda".

"Sunt multe alte lucruri despre care pu­tem discuta: legea electo­rala, votul uni­nominal, dar acestea stau insa in ma­na partidelor cu usurinta", a mai spus presedintele. Cu exceptia revizuirii consti­tu­tio­nale, prevede­rile priectului transmis de presedinte Parlamentului fiind in mare acceptate de toate partidele din coalitie, dar fiind in dezacord cu vi­ziunea partidelor din opozitie, celelalte doua teme – noul sistem electoral si reorganizarea administrativ teritoriala – sunt subiecte care nu intrunesc consensul nici macar in cadrul tuturor partidelor din coalitia de guvernare, divergentele de opinie fiind intre cel mai mare partid al coalitiei, PDL, si formatiunea indispensabila guver­narii, UDMR. Astfel, in privinta sistemului de vot, coalitia trebuie sa aleaga intre sis­temul uninominal pur ("castiga­to­­rul ia tot"), sustinut de PDL, si re­ve­­­nirea la sistemul proportional ("pe liste") sau trecerea la sistemul unino­mi­nal mixt (50% uninominal pur si 50% pe liste) – variante dorite de UDMR.

Reorganizarea administrativa este poate cea mai spinoasa tema, discutiile demarate din sesiunea anterioara fiind continuate pentru concretizare intr-un proiect de catre o comisie a coalitiei. Marea divergenta, care a fost la un pas de a duce la iesirea UDMR din coalitie, este generata de viziunea prezidentiala: reducerea numarului de judete si implicit a institutiilor deconcentrate de la 42 la doar 8 asa-zise superregiuni. In fata amenintarii diluarii ponderii etniei maghiare in judetele traditional fief UDMR, Uniunea a spus "nem" si a acceptat doar discutii despre descentralizare administrati­va si reducere birocratica a insti­tu­tiilor deconcentrate. In comisia spe­cia­la pe aceasta tema, pana la in­ceputul acestei luni se asteptau pro­pu­­nerile teritoriului in privinta de­con­centratelor care ar putea fi desfiintate.

Tot in aceasta sesiune ar trebui transata si infiintarea unui Minister al Fondurilor Europene, pana acum nu­mele cel mai des invocat fiind cel al lui Leonard Orban, care ar trebui au­diat de comisii si votat de cele doua Camere. Debutul sesiunii de azi este anuntat, din perspectiva politica a mentinerii sau nu a coalitiei de guvernare, ca unul important. In sedinta de azi, UDMR va decide daca va raspunde invitatiilor opozitiei de a incepe negocieri pe aceste subiecte, plus importantul proiect pentru UDMR blocat in Parlament, Statutul minoritatilor. Surse din UDMR au declarat pentru Jurnalul National ca exista multe filiale care cer lideri­lor si parlamentarilor sa accepte dis­cutiile cu USL si pentru a vedea "daca se poate gasi o solutie ulterioara unei iesiri de la guvernare". "Atunci cand se ia o decizie, trebuie sa stim si care vor fi pasii doi si trei si incotro ne indreptam. Trebuie sa ne punem problema «ce facem daca iesim de la guvernare?»", spun sursele citate. De altfel, exista voci in UDMR, ca de exemplu senatorul Gyorgy Frunda, care sustin public si ferm iesirea UDMR de la guvernare si alcatuirea unei coalitii impreuna cu USL.

×
Subiecte în articol: politica sesiune parlamentara