x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sesizare împotriva Legii Big Brother

Sesizare împotriva Legii Big Brother

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    06 Feb 2009   •   00:00
Sesizare împotriva Legii Big Brother

Mai multe ONG-uri i-au cerut ieri Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la “Legea Big Brother”. Aplicarea acestei legi transformă toţi românii care folosesc serviciile de telecomunicaţii în suspecţi, sesizează societatea civilă. Normele metodologice ale acestui act normativ sunt supuse dezbaterii publice în cursul acestei luni pe site-ul MCTI.

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au trimis ieri o scrisoare Avocatului Poporului în care îi cer să sesizeze Curtea Constituţională privind limitarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor adusă de Legea 298/2008 pentru reţinerea datelor generate de serviciile de comunicaţii. “Aplicarea prevederilor abuzive ale Legii 298/2008 îi transformă în suspecţi, fără doar şi poate, pe toţi cetăţenii care folosesc serviciile de comunicaţii şi prejudiciază drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate chiar prin legea fundamentală”, se arată în scrisoarea semnată de Asociaţia Pro Democraţia, Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. În scrisoare se mai precizează că “Legea 298/2008 încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor, aşa cum sunt ele stabilite în Constituţia României la articolul 26, alin. 2: «Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri» şi la articolul 28: «Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil»“. Motivându-şi astfel demersul, organizaţiile semnatare solicită Avocatului Poporului,  în calitatea sa de instituţie independentă, menită să protejeze cetăţenii de abuzuri din partea autorităţilor administraţiei publice, să ia măsuri urgente în acest caz.

DEZBATERE DE O LUNĂ PE NORME
Normele de aplicare ale Legii Big Brother, puse în dezbatere publică timp de o lună începând cu 30 ianuarie pe site-ul ministerului Comunicaţiilor au fost şi ele contestate, mai ales că acestea nu modificau cu nimic legea propriu-zisă, aflată deja în vigoare.

Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii, deputatul Varujan Pambuccian, declara atunci pentru Jurnalul Naţional că aceste norme au la rândul lor “hibe”. Astfel, preciza Pambuccian, nu este definit sistemul de stocare a datelor privind convorbirile telefonice ale abonaţilor şi nici nu se prevede obligativitatea omologării sau auditării acestui sistem (care ar trebui făcută de un terţ pentru ca astfel să se garanteze atât securitatea şi integritatea sistemului, dar şi faptul că la datele stocate nu pot avea acces persoane care nu au dreptul să deţină aceste date). O altă problemă este ridicată de modalitatea de predare a datelor, legea spunând că acestea se înmânează pe un suport electronic. Un astfel de CD nu prezintă nici un element de securitate, sesiza Pambuccian.

Demersul ministerului Comunicaţiilor din 30 ianuarie de a supune dezbaterii publice normele de aplicare care nu modifică în nici un fel esenţa actului
normativ propriu-zis a fost considerat inutil  şi de preşedintele APD, Cristian Pârvulescu, care de altfel a anunţat încă de atunci intenţia de a contesta Legea Big Brother, demers concretizat ieri.

×
Subiecte în articol: politic