x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Show parlamentar - Motiuni, morcovi, varza si sinistrati

Show parlamentar - Motiuni, morcovi, varza si sinistrati

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    29 Sep 2005   •   00:00
Show parlamentar - Motiuni, morcovi, varza si sinistrati

Dezbaterea a doua motiuni simple la Camera si Senat a fost ieri un nou prilej pentru alesii nostri sa se dea in stamba

O camera cu morcovi, varza, cartofi si ceapa. Alta cu oameni care si-au pierdut in puhoaie tot ce aveau. Imaginile, desi diametral opuse, au "incaput" ieri in aceeasi locatie: Palatul Parlamentului. Contextul: dezbaterea motiunilor depuse de PSD si PRM.

"Domnu’ ministru, va dam si un morcov pe langa ardeiul ala", primeste oferta zilei la zarzavaturi ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, venit sa sustina in Senat pozitia puterii la motiunea initiata de PRM pe tema "exploziei" preturilor. "Ofertantul", care flutura un ditamai morcovul, nimeni altul decat tatal fostei jurnaliste rapite din Irak, pesedistul Ion Vasile. "Si e de la Hayssam", se trezeste Vadim precizand originea legumei. Intre timp, pe biroul lui Ion este "plantata" si o varza. Din aceeasi plasa se mai transporta spre tribuna o punga cu zahar, alta cu orez, ba chiar si un litru de ulei, "33.000 lei, cumparat la promotie", dupa cum explica pesedistul Aurel Simionescu, senatorul care a targuit toate cele dis-de-dimineata de la supermarketul din coltul blocului. Si tot acest efort, pentru a le explica colegilor din Senat diferenta dintre statisticile pe care isi bazeaza puterea argumentatia si cruda realitate a preturilor din supermarket. Exemplificarile pesedistului se pare ca nu au fost insa suficiente, caci, dupa patru ore de discutii, votul dat de senatori a aratat ca "explozia" preturilor nu a fost suficient de puternica incat sa tranteasca Coalitia guvernamentala. Singura "trantita" a fost motiunea peremistilor, cu 57 de voturi impotriva si 51 pentru.

KATRINA SI SULFINA. Aceleasi ore matinale, aceeasi atmosfera de show, doar tema motiunii si locatia schimbate: de data aceasta, motiunea "Nepasarea", initiata de PSD la Camera Deputatilor. Si daca e vorba de inundatii, sunt trimiteri la "marinarul din fruntea tarii". "Tara se afla sub ape, iar marinarul se afla la mare, unde chefuia la Ciresica, jucand geamparale cu tigancile si batand cu palmele", ataca peremistul Ioan Aurel Rus. Nici ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, nu scapa: "agentul 000", care are ca realizari "0 poduri construite, 0 podeturi reparate", il eticheteaza pesedistul Manastireanu. Ultimul cuvant in prezentarea "vedetelor" inundatiilor ii revine unui coleg de partid, George Baesu: "americanii au dat doua nume dezastrelor lor: Rita si Katrina. Avem si noi un nume pentru dezastrul nostru national: Sulfina".

MINISTRUL BORBELY, ASALTAT DE SINISTRATI
Martorii dulcegariilor din Camera dintre putere si opozitie, cei 50 de sinistrati din comuna Cosmesti care au venit sa asiste la dezbaterea motiunii, raman tablou: "Nu sunt povesti ce apar la televizor cu ei", e concluzia lor amara dupa cateva ore in Parlamentul Romaniei. Apuca insa sa-si verse oful in fata ministrului delegat pentru Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely (foto), pe care il incoltesc pe hol, dupa respingerea motiunii de catre plen. "Ce ne dati, caramida? Halal de tara!", "Ce vreti, din gospodarii ce-am fost sa ajungem cersetori?", ii striga oamenii, intr-un vacarm total, ministrului care, nemaifacand fata, le promite ca va trimite un secretar de stat care sa analizeze situatia la fata locului. Si pleaca.

×
Subiecte în articol: politic