x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SIE, victimă în războiul lui Băsescu

SIE, victimă în războiul lui Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    16 Oct 2014   •   20:50
SIE, victimă în războiul lui Băsescu
Sursa foto: Agerpres
Şeful statului a scos documentele privind ofiţerul acoperit în campania electorală, deşi ele existau de mai bine de un an
Deşi Traian Băsescu l-a făcut “mincinos” şi a pus tunurile pe el, fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, insistă că era obligat să respecte legea şi nu putea da numele ofiţerilor acoperiţi. El îl acuză pe Băsescu că prin jocuri de cuvinte încearcă să îmbrace într-o altă formă cererea către SIE privind lista ofiţerilor acoperiţi, respectiv că a cerut de fapt să i se spună dacă există astfel de persoane în Guvern. "Nu credeţi că e acelaşi lucru? E un joc de cuvinte. Când ceri dacă există, înseamnă că îţi asumi că ai ofiţeri acoperiţi în Guvern, ceea ce pentru noi nu era posibil din punct de vedere legal să ne asumăm", a declarat Meleşcanu miercuri seară la Realitatea Tv. El a negat că a încercat să-l acopere pe premierul Victor Ponta, care ar fi fost ofiţer acoperit al SIE, aşa cum acuză Băsescu. "Din punctul meu de vedere nu puteam să complotez. Este aberant, nu puteam să complotez la acoperirea lui Victor Ponta în condiţiile în care eu nu am date că el a fost sau nu a fost ofiţer acoperit. Deci cum pot să complotez la ceva despre care eu nu ştiu oficial prin prisma obligaţiilor mele profesionale. Singurii acoperiţi pe care îi ştiu sunt cei care au fost făcuţi ofiţeri în timpul în care am fost director", a spus Meleşcanu.

Trei acoperiţi, recrutaţi în aproape trei ani
El a mai spus că dacă preşedintele doreşte clarificări poate să le ceară predecesorilor săi, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Fulga, Cătălin Harnagea, Claudiu Săftoiu şi Ioan Talpeş. "Eu nu mai sunt şeful Serviciului acum. Deci nu înţeleg de ce sunt luat la ţintă. Dacă se doreşte o informaţie, se poate cere, Serviciul are un şef interimar, se poate cere de la predecesor, de la oricine. Dar de ce de la mine, care nu mai am niciun fel de treabă cu acest serviciu?", s-a întrebat Meleşcanu. Fostul şef al SIE a susţinut că în timpul mandatului său de 2 ani şi 7 luni au fost făcuţi trei ofiţeri acoperiţi şi că nu a recrutat "niciun procuror din sistemul României, niciun parlamentar, niciun ziarist". Teodor Meleşcanu consideră că atât serviciul pe care la condus, cât şi el, sunt victime colaterale ale războiului pornit de Traian Băsescu împotriva premierului Victor Ponta şi acesta ar fi motivul pentru care şeful statului “îl mitraliază” de câte ori îl prinde. "Că sunt eu o victimă colaterală, sunt obişnuit cu asta. Din păcate, e o victimă colaterală şi SIE, care nu merită, pentru toată activitatea şi eforturile pe care le-a depus, să devină o asemenea victimă", a mai spus Meleşcanu.

Ponta ar fi făcut anchete pentru SIE
Invitat miercuri seară la Antena 3, decanul Academiei Naţionale de Informaţii, Cristian Troncotă, a lansat o ipoteză ce ar putea explica războiul pornit de Băsescu împotriva lui Ponta pe tema ofiţerului acoperit. Troncotă susţine că este foarte posibil ca Ponta să fi făcut parte dintr-un grup de procurori care să ancheteze pentru SIE o serie de infracţiuni ce ţineau de siguranţa naţională. ”În 1997, procurorul general al României a selectat câţiva procurori tineri care au absolvit facultatea, a avut el criteriile lui, care urmau să ancheteze o serie de infracţiuni ce ţineau de securitatea naţională. Era vorba de anchetarea unor persoane care lucrau în mediul extern, lucrau în ambasade. Ştiu cu siguranţă că lista cu procurori a fost transmisă la SIE pentru avizare. Cei de la SIE aveau nevoie să ştie dacă respectivii procurori sunt integri, dacă corespund pentru respectivele anchete. Pe parcursul anchetei, procurorii au dat o serie de informaţii la SIE, pentru că aşa era normal”, a afirmat Cristian Troncotă, la Antena 3. Întrebat dacă este posibil ca şi Victor Ponta să fi fost în grupul de procurori selectaţi, Troncotă a răspuns: “Mai mult ca sigur (...) nu doar Victor Ponta, ci toţi procurorii care au lucrat la acele anchete au fost pe lista de avizare”, a spus Troncotă, adăugând că “aşa se poate explica relaţia şi apariţia lui Victor Ponta în documentele SIE şi este posibil ca acest document să fi intrat în posesia lui Traian Băsescu”.

“Încălcare flagrantă a legii”
Premierul Victor Ponta a declarat ieri la Galaţi că folosirea Justiţiei, a serviciilor de informaţii, precum şi solicitarea de date de la serviciile de informaţii în campania electorală, reprezintă ”o problemă medicală”. Ponta a explicat că Traian Băsescu a avut la dispoziţie un an şi jumătate pentru a sesiza eventuale nereguli în Hotărârea de Guvern din aprile 2013 privind SIE, dar nu a făcut acest lucru şi a aşteptat să folosească subiectul în campania electorală, fapt care îi reduce credibilitatea la zero şi îl face apropiat de epoca Ceauşescu. “Vă daţi seama, credibilitatea domnului Băsescu este zero. Eu cred că în seara asta dacă domnul Băsescu iese şi spune că îl cheamă Traian Băsescu, 99% dintre români o să spună că minte. Deci, dacă era ceva ilegal, într-un an şi şase luni, domnul Băsescu, ca şef al statului, avea obligaţia să atragă atenţia nu să iasă în campanie electorală, că asta înseamnă folosirea instituţiilor statului în campanie electorală”, a spus premiereul. În opinia sa, “este o încălcare flagrantă a legii, dar sunt instituţii publice care trebuie să certifice acest lucru”. Premierul a mai spus că dacă el ar fi cerut SRI sau SIE lista ofiţerilor acoperiţi risca urmărirea penală sau trimiterea la psihiatrie. ”Dacă eu aş scrie azi către SRI şi SIE: «Daţi-mi date despre Băsescu sau despre Iohannis», ar trebui să fiu arestat azi. Aşa cred şi aşa e normal”, a spus Ponta. Cu o zi în urmă, premierul şi-a exprimat convingerea că instituţiile statului vor verifica în ce măsură documentele pe care le avea Băsescu la emisiunea de luni seară la Realitatea Tv avea dreptul să le aibă şi să le prezinte public.

ORNISS, chemat să decidă dacă Băsescu a încălcat legea
Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat, ieri, că va trimite o scrisoare oficială către conducerea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Corneliu Dobriţoiu va solicita conducerii ORNISS să îi comunice dacă preşedintele Traian Băsescu, prin declaraţiile pe care le-a făcut despre subiectul Victor Ponta - ofiţer acoperit SIE, a încălcat legea privind regimul documentelor clasificate. Senatorul PNL a explicat că va face solicitarea în nume personal, precizând că dacă răspunsul va fi afirmativ, atunci va convoca o şedinţă a Comisiei de Apărare, în cadrul căreia şeful ORNISS va fi chemat la audieri. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, ulterior s-ar putea ajunge chiar la plângeri penale.

×