x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Socialistii europeni redescopera PD

Socialistii europeni redescopera PD

09 Ian 2005   •   00:00

"Socialistii europeni intorc spatele liderilor Partidului Social-Democrat si redescopera valentele de stanga ale Partidului Democrat" este concluzia postului de radio Deutsche Welle, dupa un interviu acordat de catre socialistul german Jo Leinen.


OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
RETICENTA. Boc spune ca nu s-au facut "declaratii de efuziune" nici de catre PD, nici de IS
OBLIGATIE. In opinia lui Severin, socialistii europeni trebuie sa colaboreze cu partidele de guvernamant
Jo Leinen, membru al Comisiei pentru Politica Externa a Parlamentului European si fost membru al Comisiei Mixte Interparlamentare UE - Romania, vorbeste despre victoria lui Traian Basescu drept o "a doua revolutie portocalie dupa cea din Ucraina" si ii indeamna pe socialistii europeni sa "colaboreze strans cu Basescu si cu PD". "Dupa cum stim, PD a devenit membru al Internationalei Socialiste inaintea PSD, face parte de mult din familia social-democrata. Partidele surori social-democrate europene si Internationala Socialista trebuie sa colaboreze strans si cu incredere cu Basescu si cu PD. La Bruxelles s-a apreciat ca partidul este conservator, de Dreapta. Eu cred ca, de fapt, face parte din spectrul nostru. Are multe puncte progresiste, inovatoare. Si marea familie a social-democratilor, din Suedia pana in Portugalia, din Polonia pana in Marea Britanie, contine o paleta larga de curente politice specifice fiecarei tari, legate insa de aceleasi idealuri. De aceea, recomand social-democratilor europeni sa colaboreze la fel cu noua guvernare precum au facut-o cu Guvernul PSD condus de Adrian Nastase", declara europarlamentarul socialist in interviul acordat Deutsche Welle. El mai arata totodata ca victoria lui Traian Basescu a fost "evident o mica surpriza" pentru Bruxelles, ba chiar o "a doua revolutie portocalie dupa cea din Ucraina".

RACEALA. Semnalul pe care ziaristii de la Deutsche Welle il vad in declaratiile lui Jo Leinen survine unei perioade de raceala in relatiile dintre socialistii de pretutindeni, fie ei IS sau Partidul Socialistilor Europeni, si Partidul Democrat. Dupa debarcarea lui Petre Roman de la sefia PD s-au pierdut si contactele personale ale acestuia cu unii lideri ai IS, in frunte chiar cu presedintele Antonio Gutteres, cu care Roman avea o amicitie personala, sau cu secretarul general Luis Ayala. Ascensiunea PSD la putere a marcat ulterior schimbarea definitiva de macaz: intotdeauna cele mai stranse relatii in sanul unei astfel de organizatii se tes intre partidele aflate la putere in tarile lor. PD-ul lui Basescu ajuns acum la putere devine din nou interesant pentru socialistii lumii.

(E)FUZIUNE. La Modrogan insa, declaratiile lui Leinen nu produc mare emotie. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, recunoaste ca, de la castigarea alegerilor, nu s-au schimbat prea tare raporturile cu IS. "Pana in acest moment, relatiile nu au evoluat, au ramas la acelasi stadiu, fara declaratii de efuziune nici de o parte, nici de cealalta", afirma Emil Boc. Fara "efuziune" ar putea primi socialistii insa vestea fuziunii intre PD si PNL, despre care se tot discuta la Bucuresti si pe care Basescu o anunta recent drept necesara. Liberalii vorbesc despre crearea unui partid puternic liberal. Boc despre o fuziune, nu prin absorbtie, ci o unificare cu pastrarea identitatii ambelor partide. Cert este ca despre fuziune cu familia-mama socialista nu s-a vorbit. "Nu am abordat subiectul. Nu l-am abordat suficient nici la intern, daramite la extern", spune liderul PD. In partid s-a vorbit in ultimul an insa tot mai mult despre o apropiere de Partidul Popular European, care nu are nici un reprezentant de seama in Romania. Basescu incercase la un moment dat unele contacte cu Victor Ciorbea pentru fuziunea PNTCD cu PD, astfel incat noul partid sa bata cu acte in regula la poarta popularilor, dar ele au esuat. In acest context, nu este de neglijat chiar afirmatia lui Leinen ca, la Bruxelles, PD este perceput ca un partid de Dreapta, nu de Stanga socialista.

NICI ILIESCU, NICI NASTASE
Click pentru a mari imaginea
Jo Leinen (foto) comenteaza totodata si situatia din PSD, opinand ca nici Ion Iliescu, nici Adrian Nastase nu ar trebui sa mai conduca partidul. "Daca Europa ar putea da un sfat, acesta ar fi: este nevoie de o innoire a partidului, in urma unui insucces in alegeri. Au existat doua infrangeri electorale, iar uzanta este ca intr-o asemenea conjunctura sa tragi concluziile potrivite, politice si personale. Viitorul PSD ar putea arata mai bine daca forte proaspete ar prelua conducerea partidului si ar elabora un nou program politic (...). Ceva a deranjat electoratul, altfel partidul ar fi cas-tigat. Problemele de politica sunt intotdeauna identificate cu anumite persoane. Din perspectiva Bruxelles-ului, am recomandat instalarea unei noi echipe de conducere, cu oameni noi, care simbolizeaza un nou inceput", afirma Leinen, membru al SPD-ului lui Schröder, partid cu care Nastase se lauda ca intretine relatii chiar de prietenie.

PSD: "O OPINIE PERSONALA"
Deputatul PSD Adrian Severin, unul dintre responsabilii cu relatiile externe ale formatiunii sale, ne-a declarat ieri ca europarlamentarul socialist german Jo Leinen "este o personalitate cunoscuta si stimata in randul socialistilor europeni, iar opiniile sale trebuie cercetate cu atentie". Severin s-a declarat convins ca afirmatia lui Leinen privind gasirea unei a treia solutii pentru functia de presedinte al PSD, alta decat Ion Iliescu sau Adrian Nastase, este un punct de vedere personal. "Si eu cred ca PSD are nevoie de o autoanaliza serioasa, de o innoire, de un mesaj nou si de un mod nou de a face politica. Innoirea nu inseamna insa excludere sau aducerea in prim-plan a unor persoane necunoscute, care nu s-au remarcat cu nimic pana acum. In ceea ce priveste relatia socialistilor europeni cu PD, opinia domnului Leinen pleaca de la punctul de vedere real politic ca trebuie sa se colaboreze cu partidele de guvernamant", considera Severin.
×
Subiecte în articol: basescu politic psd europeni socialistii leinen