x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Somatie pentru Alina Mungiu Pippidi

Somatie pentru Alina Mungiu Pippidi

05 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, i-a adresat ieri o scrisoare deschisa Alinei Mungiu Pippidi, prin care cere scoaterea numelui sau de pe "lista neagra" a Coalitiei pentru un Parlament Curat.
SCRISOARE - Liderul PUR recomanda eliminarea numelui sau de pe "lista neagra" a CPC

"Doamna Mungiu Pippidi,

Click pentru a mari imaginea
DEMERS. Dan Voiculescu i-a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Societatii Academice Romane

Mi s-a comunicat ca imi contestati, prin intermediul unei organizatii demagogice, dreptul de a participa la alegeri in Romania. Ca m-ati fi pus pe o lista neagra de oameni care ar trebui condamnati fara judecata la suspendarea unuia dintre drepturile lor civile: acela de a fi ales pe cale democratica.

Permiteti-mi sa-mi pun intrebarea: in numele caror valori vorbiti cand va erijati in judecator suprem al Romaniei si hotarati cine poate si cine nu poate sa fie pe liste? Aveti in spate vreun electorat important? Aveti in spate vreo opera importanta? Ati produs vreodata valoare adaugata in cantitati importante, de asa maniera incat sa asigurati concetatenilor dumneavoastra locuri de munca si contributii substantiale la buget? Din cate stiu - iertati-ma daca gresesc - ati fost strans asociata cu forte politice precum PNTCD-ul si cu personalitati politice precum domnul Emil Constantinescu, ce au fost cu hotarare si statornic respinse de electorat. Din cate stiu - iertati-ma daca gresesc - opera dumneavoastra care merita sa fie mentionata se reduce la cateva contributii in presa dinainte de decembrie 1989 si la patronarea, in calitate de sef al emisiunilor politice din TVR, a unui partizanat fatis si atat de grosier manipulatoriu, incat i-a silit chiar pe prietenii dumneavoastra politici sa va elimine in 1998; ati reusit atunci sa realizati o virtuala unanimitate a presei in condamnarea dumneavoastra, de asa maniera incat pana si Romania libera a trebuit sa scrie "trimisele Cotrocenilor la TVR, doamnele Alina Mungiu si Anca Toader, au realizat o incalificabila emisiune de demascare de tip stalinist", iar Ziua sa vorbeasca de "o grava defectiune morala". Iar acum vorbiti in numele moralei!

Din cate stiu - iertati-ma daca gresesc - cel putin incepand din perioada in care v-ati implicat in politica, sursele dumneavoastra de venit au fost in principal de origine bugetara sau din sponsorizari, adica din materie economica creata de altii.

Click pentru a mari imaginea
PROTEST. Alina Mungiu Pippidi e acuzata ca a contestat dreptul constitutional al liderului Partidului Umanist de a fi ales

Desi nu inteleg calitatea in care ma incriminati, pentru buna regula comentez totusi, pe scurt, acuzatiile pe care le mentionati la adresa mea prin intermediul respectivei organizatii. Acestea sunt fie minciuni crase - cum ar fi aceea ca as fi facut contracte defavorizand companii de stat, printre care Regia Aeroport Baneasa, ori ca as fi proprietarul firmei Crescent - , fie insinuari murdare privind presupusa mea asociere cu Securitatea ori sursa averii mele - lucruri de mult lamurite in justitie, prin condamnarea publica a calomniatorilor - , fie in sfarsit lucruri reale, dar de care n-am nici un motiv sa-mi fie rusine: ca am o avere importanta - dobandita prin munca cinstita, initiativa si idei de afaceri, ca partidul pe care-l conduc s-a aliat cu PSD etc.

Nu am acordat multa atentie actiunilor Coalitiei demagogice pentru un Parlament curat, pentru ca le consider doar o mica gainarie electorala, dar nu ma indoiesc ca as gasi multe alte nume onorabile pe "lista neagra", daca as cerceta-o cu atentie.

Aceasta nu inseamna insa ca sunteti scutita de responsabilitate si de repercusiuni pentru fapta dumneavoastra. Va recomand sa retrageti numele meu de pe lista, ca si pe cel al acelor persoane, indiferent de partid, care au ajuns acolo, ca si mine, ca rezultat al unor minciuni, insinuari si manipulari - si subliniez ca e vorba de o recomandare, si nu o solicitare: ati face-o in interesul dumneavoastra, ca sa nu va compromiteti, si nu in interesul acestor oameni, pe care o organizatie ca a dumneavoastra nu are cum sa ii compromita. Totusi in cazul meu - ca si, probabil, in multe alte cazuri - organizatia dumneavoastra a facut formal afirmatii calomnioase si insultatoare, ceea ce o expune rigorilor legii.

Dincolo de calomnie si insulta, sesizez insa un aspect mult mai grav in demersul dumneavoastra. In esenta, dumneavoastra solicitati suspendarea de facto a drepturilor mele civile, din urmatoarele motive:
  • pentru ca sunt bogat
  • pentru ca am fost tinta unor acuzatii de presa (pe care chiar dumneavoastra le calificati drept "speculatii")
  • pentru ca asa credeti dumneavoastra de cuviinta

    Toate aceste motivatii - pedepsirea bogatilor pentru ca sunt bogati, indiferent de originea, cinstita sau nu, a averii, ignorarea principiului prezumtiei de nevinovatie, piatra unghiulara a statului de drept de tip occidental, si in sfarsit substituirea optiunii electoratului prin optiunea "calificata" a unei pseudoelite - deseneaza cateva dintre trasaturile esentiale ale mentalitatilor, ideologiei si practicilor comuniste. De aceea studiez posibilitatea ca, in afara delictelor de calomnie si insulta, sa va actionez in judecata si pentru incalcarea articolelor din Constitutie si din lege care interzic totalitarismul politic de tip comunist si care asigura functionarea principiilor statului de drept.

    Dan Voiculescu"
  • ×
    Subiecte în articol: politic