POLITIC
PSD si candidatul sau la Presedintie, Adrian Nastase, se mentin in preferintele romanilor cu 39%, respectiv 40% din optiuni. Alianta D.A. si candidatul sau, Theodor Stolojan, sunt la egalitate, cu cate 34%, si raman pe locul 2 in ierarhia preferintelor electorale, arata un sondaj CURS dat ieri publicitatii.
ANIELA ANINE
Potrivit CURS, daca duminica viitoare ar fi alegeri prezidentiale, Adrian Nastase (PSD) ar obtine 40% din voturi, in timp ce Theodor Stolojan (Alianta D.A.) - 34%. El este urmat de liderul PRM, C.V. Tudor, cu 14%, Lia Roberts si Codrut Seres, cu cate 3%. 28% nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare. In optiunile pentru alegerile parlamentare, PSD se afla pe primul loc, cu 39%, urmat de Alianta PNL-PD, cu 34%, PRM cu 12%, PUR, cu 5%, si UDMR, tot cu 5%. Nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda 30%.
PRIM-MINISTRU. Dintre cei care ar vota la alegerile parlamentare cu PSD, 64% au declarat ca Mircea Geoana ar fi cea mai buna solutie pentru functia de premier. Nicolae Vacaroiu a obtinut 5%, Ioan Rus - 4%, iar Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu si Octav Cozmanca - cate 2%. In cazul Aliantei D.A., 16% din cei chestionati s-au pronuntat in favoarea desemnarii liberalului Calin Popescu Tariceanu ca premier in cazul in care Alianta ar castiga alegerile, in timp ce pentru Adriean Videanu au optat 6%, la fel ca si pentru Radu Berceanu si Adrian Cioroianu. 47% nu au raspuns la aceasta intrebare.
SEFIA PSD. Revenirea lui Ion Iliescu in fruntea PSD dupa terminarea mandatului de presedinte este vazuta ca un fenomen pozitiv in viata politica de 34% din repondentii la nivel national, aproape la egalitate cu cei 33% din cei chestionati care considera aceasta revenire ca un eveniment nici pozitiv, nici negative. 13% il considera un eveniment negativ.
Citește pe Antena3.ro
Sondajul CURS a fost realizat in perioada 25 august-1 septembrie, pe un esantion de 1.250 subiecti la nivel national si 300 de subiecti la nivelul municipiului Bucuresti.
PREVIZIUNI
Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a apreciat ca PSD si Alianta PNL-PD vor obtine rezultate foarte stranse in alegerile din toamna, probabil in jur de 35%-40% din voturi. El a atras atentia ca grupul nehotaratilor, circa 30%, nu este un grup fix, ci foarte dinamic. Lazaroiu a explicat ca acest "rezervor" al nehotaratilor este considerat un "grup de tranzitie", deoarece o parte din cei inclusi in aceasta categorie pot opta la un moment dat pentru o anumita forta politica, la fel cum cei care, renuntand sa sustina un partid, pot intra in acest grup pana la reorientarea catre o alta formatiune.
76% PENTRU INTEGRARE
Integrarea Romaniei in UE in 2007 este vazuta ca oportuna de 76% dintre repondenti, in timp ce doar 6% au declarat ca nu sunt de acord cu acest proces. Un numar mai mare de repondenti, 13%, s-au declarat indiferenti, iar 5% nu au stiut ce sa raspunda la aceasta intrebare. Ca si la nivel national, si in Bucuresti in favoarea integrarii Romaniei in UE in 2007 s-au pronuntat marea majoritate a celor intervievati, 83%, in timp ce doar 8% au spus ca nu sunt de acord, 7% s-au declarat indiferenti, iar 2% nu au raspuns.
GRAFICE
Optiuni de vot la parlamentare (national)
Optiuni de vot la parlamentare (Bucuresti)
Optiuni de vot la prezidentiale (national)
Optiuni de vot la prezidentiale (Bucuresti)