x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj INSOMAR - Tariceanu si Basescu, pe tobogan

Sondaj INSOMAR - Tariceanu si Basescu, pe tobogan

de Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    01 Aug 2005   •   00:00

Un sondaj dat ieri publicitatii de INSOMAR arata ca increderea romanilor in presedintele Basescu si in premierul Tariceanu este in scadere.

Romanii au mai putina incredere in premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu decat in luna iunie, arata un sondaj INSOMAR din perioada 22-25 iulie 2005. Conform sondajului, realizat dupa momentul anuntului premierului ca nu mai demisioneaza din fruntea Executivului, Tariceanu a inregistrat o pierdere de 7%. El se bucura acum de increderea a doar 31% dintre romani, fata de 38% in luna iunie, ocupand locul 6. Prima pozitie ii revine lui Basescu, creditat cu 54%, desi a pierdut si el 5%. Seful statului este urmat de consilierul prezidential Theodor Stolojan, care se bucura de increderea a 45% dintre romani, in crestere fata de iunie, cand avea 37%. Ministrul demisionar al Culturii, Mona Musca, detine pozitia a treia, cu 41%, urmata de presedintele PSD, Mircea Geoana - 38% si ministrul Justitiei, Monica Macovei - 33%. Daca reprezentantii Puterii au inregistrat o scadere de popularitate, cei ai Opozitiei sunt pe val. Astfel, presedintele executiv Adrian Nastase a crescut de la 21%, in luna iunie, la 26%, iar fostul sef al statului, Ion Iliescu, de la 15% la 22%.

ALEGERI. Daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, 50% din cei chestionati ar vota Alianta, fata de 54% in iunie, in timp ce PSD ar obtine 32% (26% in luna precedenta), PRM - 10% si UDMR - 5%. Intrebati daca sunt de acord cu organizarea de anticipate, 63,7% din respondenti s-au declarat impotriva si 36,3% pentru. In legatura cu principalul motiv al declansarii acestora, 32,3% au spus ca acesta ar fi castigarea unei pozitii mai puternice in Parlament de catre Alianta, 26,8% - "asa doreste presedintele Basescu", 17,3% - inlocuirea actualului Guvern cu unul mai competent, 12,9% - nu pot aprecia, 10,1% - realizarea unei reforme reale in justitie, alt motiv - 0,6%. Sondajul are o eroare maxima admisa de 2,8%. (Lavinia Dimancea, Gabriela Antoniu)

×
Subiecte în articol: politic