x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Exportăm Șoșoacă, importăm Băsescu: „Suveraniștii” Simion și Șoșoacă, pe locul doi, după PSD, în intenția de vot pentru Parlamentul European

Exportăm Șoșoacă, importăm Băsescu: „Suveraniștii” Simion și Șoșoacă, pe locul doi, după PSD, în intenția de vot pentru Parlamentul European

de Ion Alexandru    |    04 Dec 2023   •   09:15
Exportăm Șoșoacă, importăm Băsescu: „Suveraniștii” Simion și Șoșoacă, pe locul doi, după PSD, în intenția de vot pentru Parlamentul European
Sursa foto: Hepta

Dacă la finalul săptămânii ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar ocupa primul loc, cu 31%. Poziția a doua, însă, ar fi dominată de două partide din zona „suveranistă”, cu un scor de 25%. Este vorba despre AUR (19%) și SOS România (partidul Dianei Șoșoacă), cu 6%. PNL a pierdut, conform unui sondaj CURS, care a centralizat aceste date, 8 procente față de scrutinul din mai 2019, obținând, astăzi, 19%, față de  27% la ultimele alegeri. Iar USR, cu cele 10 procente pe care le-ar mai obține, a pierdut chiar 12,36% față de 2019. PMP, UDMR și Pro România, formațiuni reprezentate, în prezent, în Parlamentul European, nu ar mai face pragul electoral.

Rezultatele celui mai recent sondaj de opinie realizat de CURS, în luna noiembrie, relevă scoruri spectaculoase pe care le-ar obține partidele politice din România, dacă la sfârșitul săptămânii viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European. 31 dintre respondenți arată că ar pune ștampila de vot pe Partidul Social Democrat, în timp ce, pe poziția a doua, la egalitate, se află Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu câte 19 procente.

Formațiunea progresistă condusă de Cătălin Drulă, USR, ar mai obține, la viitoarele alegeri europarlamentare, doar 10 la sută din voturi, urmată îndeaproape de partidul SOS România, fondat de senatoarea Diana Șoșoacă, care ar obține 6 la sută din sufragiile electoratului, SOS fiind, de altfel, și ultimul partid care ar trece pragul electoral. Partide precum Pro România, UDMR sau PMP nu ar lua suficiente voturi pentru a mai accede în legislativul de la Bruxelles, cu toate că, în prezent, aceste formațiuni sunt reprezentate în acest for.

PNL, de la 27%, la 19 procente

Analizând aceste rezultate, se conturează o situație de fapt mai mult decât interesantă în ceea ce privește clasamentul preferințelor electoratului din România în perspectiva constituirii noului Parlament European. PSD, care se află pe primul loc, cu cele 31 de procente, are, în acest moment, cu 8,5% mai mult decât scorul obținut la ultimele alegeri europarlamentare din 26 mai 2019, când a obținut doar 22,5% din sufragii. Social-democrații erau, însă, creditați în perioada 26 ianuarie – 6 februarie 2019, de către sondajele de opinie, cu 32 de procente, pentru ca, în sondajele din preziua alegerilor din 2019, PSD să mai fi fost preferat de 25,7%.

La acele alegeri, grație suprapunerii scrutinului pe referendumul pentru „justiție”, organizat de președintele Klaus Iohannis, PNL a obținut un scor de 27% din voturi, mult peste rezultatele sondajului de opinie din 21 ianuarie – 5 februarie 2019 (22%) sau chiar peste rezultatele sondajului din preziua votului (25,7%). În acest moment, PNL a pierdut, conform sondajului CURS, 8 procente.

În schimb, o prăbușire spectaculoasă se poate observa în cazul USR, care, în 2019, împreună cu PLUS (partidul lui Dacian Cioloș de la acel moment), obținea la alegerile europarlamentare 22,36% din voturi. Asta, în condițiile în care, în sondajele de la începutul acelui an, USR-PLUS avusese o intenție de 13%, iar în preziua votului una de 23,9%. Astăzi, USR ar mai fi votat la europarlamentare de 10% din alegători, pierzând un bazin electoral de 12,36 la sută.

„Extremiștii” suflă în ceafa socialiștilor, Progresiștii, pe „tobogan”

AUR, formațiune condusă de George Simion, ar obține, pentru europarlamentarele din 2024, un scor de 19 la sută. În 2019, George Simion a candidat ca independent pentru Parlamentul European, obținând 117.141 de voturi (1,29%). O creștere chiar și mai spectaculoasă decât pierderile suferite de cei de la USR. Însă, dacă adăugăm acestui procent și scorul pe care l-ar obține SOS România, formațiunea Dianei Șoșoacă, catalogată, împreună cu AUR, ca fiind partide „extremiste”, această zonă ar ocupa locul al doilea, în preferințele electoratului, după PSD, cumulând un scor de 25 de procente, cu doar 6% mai jos decât primul loc.

De cealaltă parte, USR, cu cele 10 procente, nu poate capitaliza, așa cum a făcut-o în 2019, prin alăturarea cu partidul lui Cioloș. Noua formațiune înființată de Cioloș, REPER, se regăsește în marja de eroare a sondajului de opinie realizat, luna trecută, de CURS. La fel ca și Forța Dreptei, partid fondat de Ludovic Orban.

Ar rămâne pe dinafara Parlamentului European UDMR, care ar obține 4% din voturi (față de 5,26%, scor obținut la scrutinul din 2019) și PMP, care ar mai lua 4% din voturi (față de 5,76% cât a luat în 2019). Formațiunea lui Victor Ponta, Pro România, are, în prezent, un scor de 2%, în condițiile în care, în mai 2019, accedea în Parlamentul European cu un scor de 6,44%.

Partidele, Președinția, Parlamentul și Guvernul, cea mai ridicată cotă de neîncredere

Iar aceste detalii nu sunt singurele lucruri spectaculoase ale sondajului de opinie CURS, realizat la nivel național, în perioada 5 – 28 noiembrie 2023, pe un eșantion de 1.067 respondenți cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda față în față la domiciliu, sondaj care are o marjă de eroare de +/- 3% și un nivel de încredere de 95%.

Doar 14% dintre români sunt de părere că partidul cu care vor vota ar trebui, după alegeri, să se alieze cu AUR. 20% sunt de părere că o astfel de alianță ar trebui să se facă numai dacă, altfel, nu s-ar putea forma o majoritate, în timp ce 45% sunt de părere că partidul ar trebui să intre în opoziție decât să se asocieze cu AUR.

Românii au cea mai mare încredere în Armată (72%), în pompieri (70%), în Biserică (67%) și în NATO (51%), însă au cea mai mare cotă de neîncredere în partidele politice (85%), în Președinția României (85%), în Parlamentul României (85%) și în Guvernul României (81%). 70% dintre cetățenii chestionați sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce doar 20% cred că se îndreaptă într-o direcție bună.

Inflația și prețurile, nivelul de trai și veniturile mici, criza economică și lipsa locurilor de muncă îi preocupă pe 53% dintre respondenți. Doar 17% sunt preocupați de corupție, 9% de sănătate, 7% de consumul de droguri, 4% de educație, 4% de război, 3% de instabilitatea politică și 2% de infrastructură.

 

 

×