Fostul director SRI George Maior, în prezent ambasador al României la Washington, i-ar fi cerut mogulului Adrian Sârbu, în urmă cu şapte ani, să-l ajute cu sfaturi pe Sebastian Ghiţă despre cum să conducă postul Realitatea TV. Scenariul a fost povestit de Sârbu la audierile de ieri din Comisia parlamentară pentru controlul SRI.
„(Adrian Sârbu - n.red.) a făcut referire la o situaţie din 2010 când a fost rugat de către domnul Maior să-l ajute pe Sebastian Ghiţă cu sfaturi cum să conducă instituţia Realitatea TV din punct de vedere managerial”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda, după audierea lui Adrian Sârbu în Comisia SRI. Ulterior, Adrian Sârbu ar fi primit chiar din partea lui Ghiţă confirmarea interesului SRI pentru Realitatea TV. „A fost căutat de domnul Ghiţă, au avut mai multe întâlniri şi inclusiv domnul Ghiţă i-a confirmat această implicare”, a precizat Manda. De altfel, Sebastian Ghiţă ar fi fost omul prin intermediul căruia SRI a preluat conducerea postului TV. „A fost aspectul legat de intenţia de a fi preluată conducerea şi, mai târziu, eventual întreaga instituţie media, respectiv Realitatea TV, pe care şi-ar fi dorit persoanele din conducerea SRI din acea vreme să o preia prin intermediul domnului Ghiţă”, a mai spus Manda.
Adrian Sârbu, fostul patron al PRO TV, în prezent patron al Mediafax Group, susţine că implicarea SRI pe aşa-zisul „culoar media” – expresia îi aparţine fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir – s-ar fi produs pe baza deciziei CSAT din 27 iulie 2010 prin care presa a fost definită ca vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale. „În opinia domniei sale, spune că s-au creat premisele ca, la momentul respectiv, SRI să se implice mai mult în ce înseamnă preluarea de instituţii media, plantarea de ofiţeri acoperiţi sau atragerea de către Serviciu de persoane din jurnalism, inclusiv dreptul de a asculta jurnalişti pe mandate de siguranţă naţională”, a declarat Manda. De altfel, Adrian Sârbu a prezentat comisiei evoluţia presei româneşti după anul 2010, aşa cum a fost influenţată prin decizia CSAT. Fostul patron al PRO TV este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, trimis în judecată în luna iunie a acestui an. Procurorii militari arată în rechizitoriu că Adrian Sârbu, la data faptelor şef de cabinet şi consilier al premierului Petre Roman, i-a cerut ministrului Apărării să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe manifestanţii din Piaţa Universităţii.
Adrian Sârbu este judecat pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani în dosarul Mediafax Group