x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Statul, obligat sa sprijine televiziunile private ale minoritatilor.

Statul, obligat sa sprijine televiziunile private ale minoritatilor.

de Monica Iordache Apostol    |    21 Iun 2011   •   21:00
Statul, obligat sa sprijine televiziunile private ale minoritatilor.

Deputatii din Comisia pentru drepturile omului au continuat azi dezbaterile asupra proiectului Statutului minoritatilor, amanand articolele asupra carora nu exista inca un acord intre PDL sI UDMR. In schimb, au fost adoptate articole care acorda drepturi speciale publicatiilor sI posturilor de televiziune in limbile minoritatilor nationale, drepturi pe care presa de limba romana nu le are. Acestea figurau in forma initiala a proiectului propus de UDMR si nu au putut fi amendate de opozitie, desi ele creeaza o discriminare evidenta.

Forma initiala a proiectului prevede, la articolul 25, cu referire la dreptul minoritarilor nationale de a schimba 'informatii in limba lor materna', ca 'statul acorda sprijin financiar mijloacelor de informare in masa, in conditiile legii'. Un alt alineat arata, in forma propusa de UDMR, ca 'la cererea fundamentata a minoritatilor nationale se asigura emisiuni de radio sau televiziune regionale in limba acestora, la posturile publice, pe tot parcursul zilei'. De asemenea, articolul 27 arata ca 'in conformitate cu principiul egalitatii de sanse statul, prin organele sale competente faciliteaza infiintarea si functionarea de posturi private de radiodifuziune si televiziune apartinand minoritatilor nationale, precum si receptionarea directa a programelor de radio si de televiziune care emit in limbile minoritatilor nationale din alte state'.

La finalul sedintei, deputatul PC Sergiu Andon a declarat ca amendamentele Opozitiei au fost respinse, iar articolele votate nu acorda un tratament egal presei de limba minoritara cu presa romana din judetele Harghita si Covasna. 'Se prevede posibilitatea finantarii unor ziare in limbile minoritatilor nationale, dar nu si pentru ziarele populatiei romanesti din zonele in care e minoritara. O alta cedare inexplicabila pentru mine e prevederea - aproape obligatia - statutului de a facilita crearea unui post al minoritatilor nationale privat. in mod inexplicabil, s-a respins ideea ca acest lucru sa se faca pe baza de reciprocitate. Dupa mine s-a plecat prea mult steagul aici", a comentat Andon. Deputatul PC a mai spus sI ca presedintele Comisiei, Nicolae Paun, si-a anuntat colegii ca articolul 14, referitor la modificarea unitatilor administrativ-teritoriale, se va rediscuta, desI el a fost déjà votat in comisie saptamana trecuta.

×