x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Feb 2010   •   00:00

19 februarie 2010



CONCEDII MEDICALE
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, va propune un pachet legislativ prin care să fie înăsprite condiţiile de acordare a concediilor medicale. El vrea să creeze mijloace de control mai eficiente pentru a vedea dacă au fost acordate corect aceste concedii. Potrivit ministrului, plata concediilor medicale reprezintă mai mult de 6% din bugetul asigurărilor de sănătate. Attila Cseke a arătat că în 2009 au fost cheltuiţi, din bugetul sistemului de asigurări de sănătate, 923 milioane de lei pentru plata concediilor medicale, faţă de circa 400 milioane de lei, în anul 2006.

PENSII SPECIALE
Aproximativ 10% din pensiile speciale ar putea scădea, după recalculare, reducerea medie fiind de 1.500 de euro, dar putându-se ajunge şi la o diminuare de 80%, cei mai afectaţi fiind magistraţii, aviatorii şi diplomaţii. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri că ar fi aproximativ 200.000 de pensii speciale, iar 25.000 din acestea ar putea scădea. El a precizat că pensiile speciale ale angajaţilor din Armată, Poliţie, Servicii secrete vor fi recalculate în funcţie de soldele şi salariile pe care le-au avut ca şi când ar fi contribuit la bugetul de asigurări sociale.

DEŞEURI NUCLEARE
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ieri că deocamdată nu s-a primit o solicitare oficială pentru ca România să găzduiască un depozit de deşeuri nucleare. El a făcut această afirmaţie la RFI după publicarea unui articol cu acest subiect în The Times. "Ca ministru al Mediului, şi eu sunt îngrijorat", a afirmat Borbely.

EXAMENUL AUTO
Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat ieri că nici un examen nu este prea greu şi nici inutil. "Orice lege care contribuie la reducerea numărului de accidente de circulaţie şi la prevenirea acestora este binevenită", a spus el, referindu-se la decizia senatorilor din Comisia Juridică privind reprogramarea la traseu pentru obţinerea permisului auto fără susţinerea unei noi probe teoretice. Surse din cadrul Direcţiei Înmatriculări Permise susţin că "nu este necesară o astfel de lege, deoarece proba teoretică este întotdeauna binevenită, iar cunoştinţele trebuie actualizate". (M. Răducanu)

×
Subiecte în articol: politic