x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Iun 2010   •   00:00

3 iuie 2010

ANTENA 3, LIDER DE PIAŢĂ ÎN ZIUA GREVEI
Conform GFK Romania, postul de televiziune Antena 3 a fost lider de piaţă la data de 1 iunie, ziua grevei generale din România, în rândul publicului din mediul urban cu vârsta de peste 18 ani, pe intervalul orar 20:00-23:00, timp în care s-au difuzat emisiunile "Ştirea Zilei" cu Gabriela Vrânceanu Firea şi "Sinteza Zilei" cu Mihai Gâdea.
Cu o cotă de piaţă de 11,8%, Antena 3 a devansat pe acest interval Pro TV, care a înregistrat o medie de cotă de piaţă de 11,6%, şi Antena 1, care a obţinut 8,8% market share. Realitatea TV s-a clasat pe locul 4, cu o medie de 7,9%. Pe zona televiziunilor de ştiri, Antena 3 a fost cel mai urmărit post tv în ziua de 1 iunie, cu o medie pe toată ziua de 1,9% rating şi 9,5% market share, devansând Realitatea TV, care a obţinut 1,7% rating şi 9,1% market share.

ANI, ÎNTOARSĂ LA PARLAMENT
Preşedintele Băsescu a cerut ieri Parlamentului reexaminarea Legii ANI, modificările propuse ducând la vechea formă a legii, cu excepţia confidenţialităţii datelor personale. Astfel, se cere reintroducerea comisiilor de cercetare a averii, declaraţia de avere publică să fie identică cu cea confidenţială, candidaţii la demnităţi publice să depună declaraţii de avere la înscriere, verificarea declaraţiilor de avere să fie făcută de ANI timp de trei ani de la terminarea mandatului demnitarului. Băsescu propune şi ca demnitarul să declare dacă el, soţul, părinţii săi sau ai soţului, copii majori au derulat sau derulează afaceri cu bani publici. (A.N.)

FEMEILE, PENSIONATE LA 63 DE ANI
Deputaţii din Comisia de muncă au modificat la 63 de ani vârsta standard de pensionare pentru femei, menţinând-o însă la 65 de ani pe cea pentru bărbaţi. Modificările au fost făcute la legea unitară a pensiilor, aflată în dezbatere, printr-un amendament comun PSD-PDL. În plus, ei au menţinut prevederea din textul Guvernului potrivit căreia vârsta de pensionare pentru cei din sistemul de apărare rămâne 60 de ani pentru femei şi bărbaţi. O altă modificare a fost mărirea punctajelor lunare acordate persoanelor care beneficiază de pensii de invaliditate, pentru gradele I şi II. De asemenea, deputaţii au menţinut punctul de pensie la 732,8 de lei prevăzută în proiectul Guvernului.

GREVA DIN PRIMĂRII, OPRITĂ
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a decis suspendarea grevei gene-rale la nivel naţional, începând de azi, de la ora 11:00, din cauza presiunilor făcute de oameni politici şi prefecţi la adresa salariaţilor din administraţie şi a ameninţărilor cu disponibilizarea acestora. "Ameninţări, intimidări, scenarii de tot felul au constrâns pe mulţi dintre colegii noştri să se descurajeze şi să cedeze presiunilor. Sărăciţi şi ameninţaţi cu aruncarea în stradă, unii dintre aceştia au considerat că este mai înţelept pentru ei să-şi reia activitatea", a declarat ieri Mediafax preşedintele FNSA, Valer Suciu.

AMR AMENINŢĂ CU AVOCATUL POPORULUI
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) intenţionează să sesizeze Avocatul Poporului şi instanţa supremă în legătură cu actele normative privind reducerea pensiilor şi a salariilor, pentru ca cele două instituţii să atace legile la Curtea Constituţională, anunţă judecătoarea Mona Maria Pivniceru, preşedintele AMR. Potrivit sursei citate, judecătorii deja acuză presiuni şi ingerinţe nepermise privind soluţionarea litigiilor de muncă. Totodată, Pivniceru arată că art. 53 din Constituţie - ca fundament pentru reducerea pensiilor şi a salariilor pe timp de criză - nu poate fi aplicat. Magistraţii urmează să se adreseze şi Comisarului European pentru Justiţie. (Violeta Fotache)

ANASTASE AR PUTEA FI RECLAMATĂ LA PARCHET
PSD o ameninţă pe Roberta Anastase cu Parchetul. Şi asta pentru că Valer Dorneanu, propus de PSD, a primit marţi votul majorităţii deputaţilor prezenţi pentru un post de judecător al CCR, dar preşedinta Camerei a susţinut că este nevoie de votul majorităţii tuturor deputaţilor. Ulterior, din lipsă de cvorum, ea a suspendat şedinţa, amânând pentru o proximă dată reluarea subiectului. Liderul PSD, Victor Ponta, a susţinut că votul este valabil, iar refuzul Robertei Anastase este infracţiune şi o va reclama la Parchet dacă nu validează desemnarea lui Dorneanu.

×
Subiecte în articol: politic