x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stirile zilei

Stirile zilei

05 Apr 2005   •   00:00


  • 6 aprilie 2005
  • Camera - O noua lege pentru fundatii

    Deputatii au adoptat ieri, cu 198 de voturi, o ordonanta din 2000 privind asociatiile si fundatiile, printre altele fiind eliminat "dreptul preferential la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale", acordat in 2000 structurilor de acest tip declarate de utilitate publica. De asemenea, a fost eliminat pentru asociatiile sau fundatiile carora li s-a recunoscut caracterul de utilitate publica dreptul de "a li se concesiona servicii publice fara caracter comercial". Aceste structuri au dreptul sa mentioneze in toate documentele intocmite ca fundatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica, dar fara alte avantaje. Legea va fi trimisa spre dezbatere Senatului.

    Nicolaescu - "Autostrada e o necesitate"

    Autostrada Bechtel este o necesitate, dar modul in care a fost acordat contractul presupune verificari din partea Ministerului Transporturilor in legatura cu pretul total si "cu jocurile de culise ce au inconjurat de mister legalitatea acestuia", a declarat, ieri, deputatul PNL Eugen Nicolaescu (foto). Potrivit acestuia, "lucrarile la Autostrada Brasov - Bors vor putea beneficia de fonduri de la buget destul de mici in 2005, mai substantiale - de-abia in 2006". El a sustinut ca Romania ar fi putut beneficia de fonduri importante de la Banca Europeana de Investitii in conditii extrem de avantajoase, daca firma Bechtel ar fi obtinut contractul pentru construirea Autostrazii Transilvania prin licitatie publica. (Carmen Vintila)

    PPRM - Sesizare pe noul Cod Fiscal

    Grupul parlamentar al PPRM din Senat a sesizat ieri Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta privind modificarea si completarea Codului Fiscal, a anuntat liderul grupului, Gheorghe Funar. Sesizarea adresata Avocatului Poporului, Ioan Muraru, reclama ridicarea in fata Curtii Constitutionale a exceptiei de neconstitutionalitate a ordonantei. Senatorul Gheorghe Funar a aratat ca Guvernul a incalcat atat prevederile constitutionale, cat si Codul Fiscal in vigoare, stabilind ca Ordonanta nr. 24/2005 intra in vigoare de la 1 aprilie anul curent, si nu de la 1 ianuarie 2006, asa cum prevede actuala Lege a Codului Fiscal.

    Guvernare - Liderul PUR, pentru stabilitate

    Dan Voiculescu, presedintele PUR, sustine orice formula guvernamentala care asigura stabilitatea Romaniei. In cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Universitatea Kesington din Londra, intrebat de analistul Ion Cristoiu daca PUR ar sustine un guvern condus de Theodor Stolojan, in cazul inlaturarii premierului Tariceanu de catre presedintele Basescu, Dan Voiculescu a reiterat pozitia PUR privind participarea la actul de guvernare in interesul Romaniei. Liderul PUR a invitat la Londra un numeros grup de ziaristi romani pentru a dezamorsa speculatiile legate de starea sa de sanatate si de absenta din tara din ultimele patru saptamani. (Dan Constantin, Londra)

    Proiect - Din 2006, prima de casatorie

    Tinerii care vor sa isi intemeieze o familie ar putea primi, din 2006, o "indemnizatie de casatorie", care - daca ar fi acordata in momentul de fata - ar avea o valoare de aproximativ sapte milioane de lei, potrivit unui proiect de act normativ initiat de Ministerul Muncii. Beneficiarii acestei sume ar urma sa fie tinerii aflati la prima casatorie ori cuplurile in care unul dintre soti este la primul mariaj. Sprijinul se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere a sotilor, acte care trebuie inregistrate la Primaria la care s-a incheiat casatoria. Acordarea acestor sume este conditionata insa de absolvirea unui curs de consiliere maritala, care ar urma sa fie organizat de primarii.
    ×
    Subiecte în articol: politic