x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stolojan, despre o nouă suspendare a lui Băsescu: Eşecul tentativelor anterioare a dus la pierderea credibilităţii României

Stolojan, despre o nouă suspendare a lui Băsescu: Eşecul tentativelor anterioare a dus la pierderea credibilităţii României

28 Oct 2012   •   13:49
Stolojan, despre o nouă suspendare a lui Băsescu: Eşecul tentativelor anterioare a dus la pierderea credibilităţii României
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/Intact Images

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, referitor la posibilitatea declanşării procedurii pentru o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu după alegerile parlamentare, că tentativele anterioare au fost un 'eşec' ce a contribuit la pierderea credibilităţii României pe plan extern.

"Nu ştiu ce va face domnul preşedinte Traian Băsescu, deci nu vreau să exprim un punct de vedere aici. Încercarea de suspendare care a avut loc în vară a fost un eşec şi a contribuit enorm la pierderea de credibilitate în faţa partenerilor externi", a spus Stolojan, într-o conferinţă de presă.

Europarlamentarul a reamintit faptul că există o decizie a Curţii Constituţionale care îi conferă preşedintelui dreptul de a refuza prima propunere de premier înaintată de majoritatea parlamentară rezultată în urma alegerilor. Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, şeful statului nu are dreptul să refuze şi a doua oară propunerea venită din partea majorităţii parlamentare.

"Există o decizie a CCR prin care preşedintele are dreptul constituţional de a refuza prima propunere de premier pe care o înaintează majoritatea parlamentară. Preşedintele nu este un simplu notar, un om care pune o ştampilă pe o hârtie. CCR a dat dreptul preşedintelui să poată cere schimbarea propunerii cu alta din partea aceleaşi majorităţi parlamentare", a spus Stolojan.

Declaraţia liderului democrat-liberal a venit ca urmare a faptului că preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut că în situaţia în care USL va obţine majoritatea parlamentară, iar preşedintele Traian Băsescu va refuza să numească un premier de la USL, atunci s-ar putea pune problema unui nou demers de suspendare a acestuia.

Băsescu este mai credibil şi mai capabil decât Ponta
     
Theodor Stolojan crede că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să reprezinte România la Bruxelles, unde se va discuta perspectiva financiară a Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

"Traian Băsescu nu numai că are cu totul altă credibilitate în Europa decât domnul Ponta, care este încă sub suspiciunea de plagiat. Ceea ce pentru România nu are multă valoare, în Europa are. Băsescu are o credibilitate mai mare, dar are şi calificarea mai mare, din punct de vedere economic, decât domnul Ponta de a discuta asemenea probleme importante, cum este perspectiva financiară a UE", a spus Theodor Stolojan.


×