x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Strada Mihaileanu - Basescu vede legal ce e ilegal

Strada Mihaileanu - Basescu vede legal ce e ilegal

de Oana Stancu Zamfir    |    26 Noi 2005   •   00:00
Strada Mihaileanu - Basescu vede legal ce e ilegal

Presedintele Basescu insista ca afacerea prin care si-a repartizat, pe cand era primar, etajul de vila din Str. Mihaileanu este legala. Este contrazis insa de lege.

Presedintele Basescu insista ca afacerea prin care si-a repartizat, pe cand era primar, etajul de vila din strada Mihaileanu, care costa circa 300.000 de euro, dar el l-a cumparat cu 19.301 dolari, este legala. Legea il contrazice, in schimb DNA refuza sa ancheteze cazul pentru ca presedintele nu poate fi anchetat decat pentru inalta tradare.

Seful statului a intervenit joi seara in emisiunea "Cap si Pajura" de la Realitatea TV pentru a-si sustine din nou cauza in privinta dobandirii locuintei din strada Stefan Mihaileanu, nr. 2. Basescu a reluat istoria locuintei pe care a primit-o de la RAAPPS, in 1992, in calitate de ministru, in Bd Aviatorilor 57, casa retrocedata unor batrane, care locuisera pana atunci intr-un apartament din zona Cismigiu. "In mod normal, Primaria trebuia sa faca schimbul. Nu l-a facut. A atribuit acel apartament cu cinci camere unui alt cetatean", sustine presedintele. In 1997, era din nou ministru si RAA-PPS i-a dat casa in Prezan nr. 4. "Dupa ce am plecat din guvern, primar general fiind, nu mai aveam dreptul la acea locuinta. Am facut cerere sa mi se prelungeasca contractul pana cand, in conformitate cu legea, am primit o alta locuinta. Nu am avut casa inainte in Bucuresti, nu am vandut o alta casa in Bucuresti cand am facut cererea. Asta e tot, pe scurt. Apartamentul din Mihaileanu a fost dobandit legal", a declarat el. Basescu omite insa ca el nu era chirias intr-o casa nationalizata, ci chirias intr-o locuinta de serviciu data de RAAPPS. Care RAAPPS, odata ce a pierdut Aviatorilor 57, i-a pus la dispozitie ministrului Basescu Prezan nr 4. Primaria deci nu avea nici o obligatie fata de cetateanul Basescu.

MUTARI. La 14 august 2002, primarul Basescu isi da casa de la Primarie. Locuia pe atunci in Prezan nr. 4, unde si-a prelungit contractul pana in martie 2003. In februarie insa se muta in casa noua. Nu in Mihaileanu insa, ci in Baneasa, unde Basescu cumparase o vila la 21 octombrie 2002. Trei saptamani mai tarziu, la 12 noiembrie, a donat-o fiicei sale, Ioana, insa a continuat sa o locuiasca el pana cand, ca sef de stat, s-a mutat la Vila Lac 3. Insa in timp ce se muta in Baneasa, primarul Basescu isi cumpara si etajul de vila din Mihaileanu.

LEGEA. Multe date si incurcate. Cert este ca in 4 februarie 2003, cand cumpara locuinta din Mihaileanu nr. 2, Traian Basescu incalca legea. El spune ca a cumparat prin Legea 10, care dadea dreptul chiriasului din casa nationalizata sa o cumpere, daca nu a fost revendicata. Legea 10 face trimitere in continuare la vechea Lege 112/1995, pe care seful statului este determinat sa o uite. Articolul 9 al acestei legi da dreptul la cumparare chiriasilor cu o conditie: sa nu fi dobandit sau instrainat o locuinta proprietate personala dupa 1 ianuarie 1990. Traian Basescu dobandise o locuinta pana la aceasta data, casa din Baneasa, si o instrainase, donand-o fiicei Ioana.

GANDIT SI RAZGANDIT
Informatia ca primarul Basescu si-a dat casa de la Primarie, ajungand sa cumpere un etaj de vila mai ieftin decat o garsoniera, a ajuns in presa, in februarie 2005. Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele va anula contractul de cumparare al locuintei. Nu pentru ca nu ar fi fost legal, ci pentru ca in calitate de sef de stat are acum locuinta pe viata(sic!). Basescu s-a razgandit intre timp si acum sustine sus si tare ca toata tarasenia a fost legala. Mai mult, joi seara, el si-a exprimat "parerea" ca DNA nu trebuia sa anunte public ca nu il poate ancheta pe presedinte decat pentru tradare, ci sa cerceteze acuzatiile.

"Daca a existat sesizarea, ea trebuia anchetata pana la punctul la care putea sa constate ca a fost o dobandire legala. Sau sa constate ca este ilegala, sa anunte public ca nu poate sa il trimita in judecata pe presedintele Romaniei daca dosarul a fost incheiat, si imediat ce nu va mai fi in functie va raspunde in fata legii. Dupa parerea mea, solutia facuta publica nu a facut decat sa accentueze incertitudinea", s-a plans seful statului.
×
Subiecte în articol: basescu politic casa locuinta