x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Surse politice: Premierul PSD va pierde alegerile și vânează un post de comisar european. Scenariu-șoc. Înțelegere Dăncilă-Iohannis pentru turul al doilea al prezidențialelor

Surse politice: Premierul PSD va pierde alegerile și vânează un post de comisar european. Scenariu-șoc. Înțelegere Dăncilă-Iohannis pentru turul al doilea al prezidențialelor

de Ion Alexandru    |    14 Aug 2019   •   10:28
Surse politice: Premierul PSD va pierde alegerile și vânează un post de comisar european. Scenariu-șoc. Înțelegere Dăncilă-Iohannis pentru turul al doilea al prezidențialelor

Viorica Dăncilă are o înțelegere secretă cu președintele Klaus Iohannis, din care acesta din urmă să-și securizeze accederea la un nou mandat de președinte al României, iar premierul să ajungă, eventual, viitorul comisar european din partea României. Acesta este scenariul dezvăluit de surse politice din arcul guvernamental, pentru “Jurnalul”. În acest sens, spun sursele citate, PSD riscă inclusiv să împingă ALDE în afara guvernării, nefiind luate în considerare niciuna dintre solicitările făcute de partenerii de Coaliție ai social-democraților din ultima perioadă.

 

Coaliţia aflată la putere stă pe un adevărat butoi cu pulbere, care riscă să explodeze în orice moment. După ședința Comitetului Executiv al PSD, de luni, social-democrații au decis să respingă toate solicitărle ALDE, referitoare la o restructurare guvernamentală și la o eventuală cooptare în arcul guvernamental a partidului Pro România, condus de Victor Ponta. O sursă politică din zona Puterii a dezvăluit, pentru “Jurnalul”, un scenariu mai mult decât halucinant care ar sta în spatele acestor mișcări rigide ale PSD.

“În acest moment, Coaliția de Guvernare stă agățată, în Parlament, într-un număr de cinci voturi. La Camera Deputaților nu mai există majoritate și, fără sprijinul celor de la Pro România, este foarte probabil ca o viitoare moțiune de cenzură să aibă șanse de succes. Matematic, oricât de rău ar suna o coabitare cu partidul Pro România, realitatea este că, dacă vrem o guvernare stabilă, care să reziste și după alegerile prezidențiale, avem nevoie de o susținere mult mai solidă în Parlament”, a precizat sursa citată.

 

Puterea mai stă în cinci voturi

Numai că PSD nu doar că nu intenționează, prin deciziile luate recent în forurile statutare, să consolideze majoritatea parlamentară, ci pare a acționa în sens invers, de a o slăbi și mai mult. ALDE a pus, la începutul acestei săptămâni, presiuni pe social-democrați să nu adopte o rectificare bugetară în detrimentul investițiilor în domenii majore și care să ia bani de la infrastructură și învăţământ, pentru a-i aloca serviciilor secrete. Răspunsul Guvernului a fost că bugetul SRI a fost majorat cu peste 300 de milioane de lei. Deși ALDE era pregătită să iasă, chiar luni, de la guvernare, acest lucru a fost oprit prin decizia lui Călin Popescu Tăriceanu, mai afirmă sursa citată. Mai mult, deși logica minimă a algoritmului parlamentar arată că Pro România este soluția consolidării majorității parlamentare fragile, în acest moment, conducerea PSD a respins, prin vot, luni seară, și această soluție. Iar peste toate acestea, PSD nu este de acord nici cu restructurarea Guvernului, așa cum a cerut ALDE, ci va merge pe o variantă de remaniere.

 

Premierul, la Bruxelles, președintele, în vacanță

Scenariul vehiculat, care ar justifica aceste acțiuni ale PSD, acreditează ideea că, în perioada post-europarlamentare, Viorica Dăncilă ar fi încheiat o înțelegere cu Klaus Iohannis, fără știrea ALDE. “Plecăm de la chestiunea că PSD și-a nominalizat doi candidați pentru postul de comisar european – Rovana Plumb și Dan Nica. Nici această chestiune nu a fost negociată cu ALDE. De ce? Viorica Dăncilă candidează la prezidențiale, știind că, în fapt, acum, se află pe locul al patrulea. Însă înţelegerea cu Iohannis ar fi ca, prin metode specifice, să se reușească eliminarea lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Dan Barna din turul al doilea, să intre Iohannis cu Dăncilă, după care candidatul PSD să piardă cu brio”, mai spune sursa citată.

Scenariul merge și mai departe și vorbește despre posibile mișcări post-alegeri prezidențiale. Anume că, odată pierdute alegerile de către PSD, Guvernul Dăncilă va demisiona, iar actualul premier va fi, de fapt, nominalizarea, sprijinită și de actualul și posibilul viitor președinte Klaus Iohanns, pentru postul de comisar european din partea României. “Astfel, doamna Dăncilă poate să se întoarcă acolo unde dorește, anume la Bruxelles, iar domnul Iohannis are asigurată o vacanță prelungită de cinci ani”, mai spune sursa citată.

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă Klaus Iohannis