Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre posibilitatea creării unui nou partid format din liberalii care nu se regăsesc în actualul PNL, la evenimentul lansării grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale. Tăriceanu a vorbit de iminenta dispariţie a Partidului Naţional Liberal, dar şi de continuitatea valorilor liberalismului într-o nouă formulă, care să-şi asume un "proiect de ţară".
Iată mai jos principalele declaraţii ale lui Tăriceanu:
* PNL este într-o situaţie de eşec major, dar nu unul care poate fi imputat militanţilor. Nu rezultatul de la alegeri este semnul flagrant al nereuşitei. 800.000 de români au votat PNL la ultimele alegeri. Din păcate, două treimi din voturile întrunite de PNL provin de la cetăţeni de peste 50 de ani, cu educaţie elementară sau medie din mediul rural sau urban mic. Constatăm că PNL a intrat în competiţie pentru electoratul PSD.
* Cei care au condus PNL nu au ştiut să aducă la urne electoratul pe care partidul a contat întotdeauna, cetăţeni cu educaţie superioară din mediul urban. Pe scurt, ceea ce noi numim clasa mijlocie în care PNL s-a regăsit natural de-a lungul istoriei, pe care a creat-o şi a recreat-o. Din păcate, aceştia au întors spatele PNL. Putem să găsim o serie de explicaţii, dar cred că în primul rând, pornind din toamna lui 2013, aceştia au primit semnale contradictorii de la liderii partidului, nu au mai găsit acel trade mark - marca de fabricaţie a liberalilor. Electoratul a văzut un PNL care îşi pierde şirul ideilor, care renunţă la orice idee. Aşa dispare un partid.
* Din 2009 şi până în prezent, discursul liderilor PNL s-a axat pe critici şi dispute, polemici sterile cu adversarii, care au variat. La început a fost actualul preşedinte, după aceea au început să-i facă ochi dulci şi au intrat în colimator foştii parteneri de alinaţă. Aceste schimbări nu au făcut decât să deruteze electoratul şi în final să primim o sancţiune severă la vot. Toţi oamenii aceştia care ne-au votat în 2012 şi-au pus speranţe că vom îndepărta ce am numit generic regimul Băsescu, iar noi i-am decepţionat. PNL, în toată această perioadă, nu a avut niciun proiect de politici publice. Când am reuşit, noi liberalii, să înaintăm două seturi de politici fiscale, reducerea CAS şi anularea impozitului pe profitul reinvestit, în acel moment PNL a luat decizia să iasă de la guvernare, iar acum, un guvern social-democrat îşi asumă aceste măsuri şi are curajul să se opună FMI, care ca un contabil conştiincios cu idei fixe refuză Guvernului această opţiune majoră.
* PNL şi-a pierdut trăsătura care l-a caracterizat: vocaţia de a-şi ţine cuvântul dat. Această vocaţie a făcut de-a lungul istoriei ca PNL să dobândească chiar şi respectul cetăţenilor care nu au votat niciodată liberalii. Acest respect trebuie să fie recâştigat de o nouă legătură între acţiunile şi ideile liberale. Azi trebuie să promovăm ceea ce se poate socoti portretul robot al liberalului român. Distincţie personală, forţă reflexivă, angajament democratic, disponibilitate de a merge împotriva curentului, dispreţ pentru compromis, dezgust faţă de fanatism, prostie sau lipsă de curaj, intoleranţă la autoritarism, pasiune pentru echitate.
* Liberalii au constituit şi rămân în România şi Europa o referinţă culturală. Toate acestea reprezintă pentru noi nu doar elemente de referinţă istorică, ci o obligaţie de a duce mai departe valorile liberalismului. Scopul nostru este de a asigura reprezentarea politică a liberalilor români. Prin demersul nostru vreau să le spunem "stop" celor care au pus la vânzare liberalismul.
* Punem la punct acest grup care crede în nevoia de liberalism în România. Noi, care punem bazele acestei platforme, nu contestăm dreptul unor membri de a trece de la un partid la altul, nu negăm dreptul unor liberali de a trece la o ideologie populară. Îi contestăm însă pe cei care vor să renunţe la numele şi identitatea politică care ne-au consacrat aproape un secol şi jumătate.
* Dacă vreţi să vă duceţi în braţele actualului preşedinte, ale PDL sau PPE, bine, dar lăsaţi liberalismul în mâinile celor care vor să-l ducă mai departe, care vor să slujească cauza românească la fel ca înaintaşii noştri. Vedem cum o conducere ilegitimă a PNL a ales să părăsească drapta politică şi liberalii europeni. Toţi aţi trăit un sentiment de dezamăgire când PNL a fost împins în braţele aceluia care de 10 ani vrea defiinţarea PNL, pentru a controla tot ce înseamnă dreapta românească. Mă refer la actualul preşedinte. Vă aduc aminte de încercarea din 2005-2006, când Traian Băsescu a vrut desfiinţarea PNL pentru crearea unui mare partid grupat în jurul preşedintelui. Atunci am reuşit să salvez partidul. Celor care azi încearcă aceste manevre mârşave le spun: "nu o să reuşiţi"! Liberalismul nu este de vânzare. Unii dintre colegii mei mi-a spus că au fost puşi în faţa faptului împlinit. E o explicaţie pe care nu o accept. Poţi să te manifeşti. Cei care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi ar fi putut face un gest minim. Din păcate, deciziile au fost impuse. Acum se încearcă convingerea organizaţiilor locale să sprijine aceste decizii care vor duce la dispariţia PNL.
* Nu pot să nu spun că cel care este acum preşedinte interimar al PNL pare să fie mai degrabă pregătit să şteargă istoria cu buretele pentru a ajunge candidat la preşedinţie. PNL nu mai poate face decât ceea ce preşedintele ţării doreşte de mult, să susţină un candidat care să reprezinte aşa-zisa dreaptă. Nu ştiu ce dreaptă, ideologia şi acţiunea politică nu au nimic în comun cu dreapta. Dacă românii ar fi dorit să voteze dreapta lui Băsescu, un partid popular, puteau să aleagă PDL, PMP, FC. La alegerile recent încheiate, aceşti oameni şi-au pus speranţe în noi. Au trăit un sentiment de frustrare. Trebuie să le spunem că liberalismul nu a murit şi există în continuare oameni care pot să-i reprezinte cu cinste.
* Comuniştii au încercat să ne desfiinţeze, nu au reuşit. Au încercat minerii, nu au reuşit. A încercat şi onorat preşedinte Băsescu. Nu a reuşit. Nu vor reuşi nici acum. Haideţi cu toţii să ne reunim în ceea ce ar însemna rezistenţa liberală! Dincolo de acţiunea politică care înseamnă crearea unei platforme, eventual al unui partid, avem o datorie şi mai importantă. Să venim în faţa României cu un nou proiect major, un proiect de ţară. După aderarea la NATO şi UE, România e în pană, cum am mai spus cândva, e ca o frunză în vânt. Nu este capabilă să-şi găsească calea. România merită mai mult. România stă foarte prost în orice clasament. Suntem din punct de vere al performanţei economice cred că antepenultima ţară din Europa. Mi se pare de neacceptat. Ca liberali avem obligaţia să venim cu un nou proiect major. Nu ar fi de nerealizat ca România să devină a şaptea putere economică a României, aşa cum am mai spus-o şi în ultimul an în care am fost premier. Există un cântec al ABBA care se numeşte "I had a dream". Visul meu este ca România să devină a şaptea puere a Europei, care să-şi pună în acord potenţialul cu realizările. Acesta este visul meu şi sunt convins că pentru un astfel de proiect nu trebuie să militeze un singur om, ci un partid şi o întreagă societate. Să ne gândim la un proiect pentru România al cărui promotor să fim noi, liberalii.