x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu, singur contra binomului

Tăriceanu, singur contra binomului

de Marius Gîrlașiu    |    11 Dec 2015   •   15:17
Tăriceanu, singur contra binomului
Sursa foto: Mihai POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

După tragedia de la Colectiv, românii au cerut în stradă reforma clasei politice şi curăţarea partidelor de virusul corupţiei. În faţa protestelor, liderii politici s-au repliat sub pretextul că au înţeles mesajul. Unul singur a rămas de neclintit. Peşedintele Senatului a devenit portavocea criticilor la adresa DNA.

Altădată vârf de lance în războiul de rezistenţă dus de clasa politică împotriva procurorilor, liderii PSD s-au retras rapid după revolta străzii şi mesajul de resetare a partidelor politice. Noul lider al social-democraţilor, Liviu Dragnea, a dat asigurări că PSD „a înţeles” dorinţa românilor şi, el însuşi condamnat în primă instanţă în dosarul Referendumul, s-a „cuminţit”. Din partid puţini au mai îndrăznit să cârtească împotriva Codruţei Kovesi. Dragnea le-a recomandat tuturor parlamentarilor pesedişti să voteze, „cu părere de rău” în cazul lui Dan Şova, pentru aprobarea tuturor cererilor DNA, pe motiv că „mi se face rău fizic să decid eu în locul unui judecător”. Alături de liberali, PSD-iştii au adoptat şi ei un aşa-zis Cod de etică şi conduită pe care candidaţii PSD la alegerile locale şi parlamentare din 2016 ar trebui să îl respecte cu sfinţenie. Mai mult, pentru moment au fost abandonate sau cel puţin „îngropate” iniţiativele partidelor de a modifica în propriul beneficiu Codul Penal şi cel de Procedură Penală.

Adversarul tandemului SRI-DNA
În tot acest context, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a rămas singurul „disident”, cel puţin în declaraţiile din spaţiul public. Nu doar că a atacat la baionetă „binomul SRI – DNA” chiar de la tribuna Legislativului, dar le-a şi cerut public parlamentarilor ALDE să voteze împotriva cererilor DNA. „Am recomandat senatorilor din grupul ALDE să voteze împotriva cererii de reţinere şi arestare a senatorului Dan Şova”, nu s-a sfiit să recunoască liderul Senatului, care i-a luat apărarea şi Crinuţei Dumitrean în dosarul retrocedărilor ilegale de la ANRP, afirmând că „este un act inuman” să arestezi o femeie însărcinată în luna a opta. Atacurile lui Tăriceanu au culminat cu discursul rostit în plenul Parlamentului la investirea Guvernului Cioloş. „S-a constituit, în afara Constituţiei şi în vederea încălcării independenţei Justiţiei, un cartel instituţional netransparent cunoscut ca binomul SRI-DNA”, spunea atunci liderul ALDE. 

Statul de drept românesc al anului 2015 se hrăneşte dintr-o ideologie al cărei rost esenţial este cel de a justifica presiunea în fapt şi în drept. Această ideologie este cea a luptei împotriva corupţiei, după cum ideologia din perioada comunistă era lupta de clasă
Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE

Perseverent, dar izolat
La sfârşiul sesiunii parlamentare trecute, Călin Popescu Tăriceanu a propus înfiinţarea la Senat a unei aşa-numite comisii „pentru evaluarea democraţiei şi a statului de drept”, văzută la acea vreme ca o ameninţare la adresa justiţiei şi contestată la CCR. Ideea a căzut în derizoriu după ce surse liberale au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că mult trâmbiţata comisie nu are nici măcar o sală de şedinţe sau bani pentru staff-ul administrativ. „Acest soi de stat de drept se află sub controlul privat al serviciilor secrete, care tratează sistemul judiciar drept un câmp tactic de predilecţie. Această variantă perversă a statului de drept este moştenitoarea directă a socialismului de stat”, a acuzat şi ieri liderul Senatului, la o conferinţă organizată de ALDE pe tema drepturilor omului.
 

×