x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Ţările unde sunt guverne PPE sunt cele mai reticente în a accepta România în Schengen

Tăriceanu: Ţările unde sunt guverne PPE sunt cele mai reticente în a accepta România în Schengen

de Agerpres    |    17 Iul 2014   •   19:40
Tăriceanu: Ţările unde sunt guverne PPE sunt cele mai reticente în a accepta România în Schengen

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, joi, că nu înţelege motivul pentru care PNL a trecut la PPE, arătând că ţările conduse de guverne ale popularilor europeni sunt cele mai reticente în a primi România în Spaţiul Schengen.

"Nu înţeleg de ce s-a făcut această alegere către PPE. România se zbate de multă vreme pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Tocmai ţările unde sunt guverne conduse de PPE sunt cele mai reticente în a accepta aderarea României la Spaţiul Schengen. Acelaşi lucru, când vorbim de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Nu-mi rămâne decât să constat că această trecere a PNL de la familia în care s-a consacrat şi din care a făcut parte atâta vreme nu e determinată decât de interese personale, materiale şi lucrurile s-au şi văzut: alegerea soţiei fostului preşedinte Antonescu a fost răsplata pentru această mişcare, în funcţia de vicepreşedinte al PE", a spus Tăriceanu, în cadrul dezbaterii "ALDE sau PPE? Soluţia liberală pentru România", organizată de Partidul Liberal Reformator.

Acesta consideră fuziunea dintre PNL şi PDL ca fiind o decizie "extrem de regretabilă", care va duce la dispariţia "celui mai vechi partid liberal din Europa".

Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că România a reuşit să adere la Uniunea Europeană datorită sprijinului liberalilor europeni, adăugând că însăşi UE a fost construită pe baza valorilor liberale.

"Fără sprijinul liberalilor europeni, astăzi România nu ar fi fost membră a Uniunii Europene. (...) Dacă România ar fi ratat acel moment al aderării, având în vedere dimensiunea ţării, schimbarea conjuncturii şi situaţiei politice, această situaţie de criză generată de Rusia, România ar fi pierdut orice şansă să adere la UE şi am fi rămas într-o zonă gri, o zonă de tampon între Uniunea Europeană şi Rusia care încearcă să-şi refacă vechea zonă de influenţă", a precizat Tăriceanu.

În opinia lui Tăriceanu, ruperea USL şi ieşirea de la guvernare, alături de decizia de a trece de la ALDE la PPE, reprezintă 'două grave greşeli' ale PNL.

"Alegerile pe care le fac colegii noştri de la PNL sunt unele lipsite de considerente de viziune, sunt bazate pe considerente de jocuri politice de culise sau sub masă şi cu ambiţii nesemnificative. (...) Viitorul Partid Liberal Reformator trebuie să pună accentul pe conţinutul de idei şi pe conţinutul de proiecte", a susţinut Călin Popescu-Tăriceanu.

La dezbatere au participat foşti membri ai PNL printre care Daniel Barbu, Daniel Chiţoiu, Cristian David, Adrian Cioroianu, Sorin Ilieşiu, Radu Stroe sau Graţiela Gavrilescu, dar şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa din Parlamentul European, Graham Watson.  

×