x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică The Economist: Guvern nou, probleme vechi. Corupţia şi votul la două mâini rămân în meniul noului Guvern din România

The Economist: Guvern nou, probleme vechi. Corupţia şi votul la două mâini rămân în meniul noului Guvern din România

de Veronica Micu    |    10 Feb 2012   •   06:26
The Economist: Guvern nou, probleme vechi. Corupţia şi votul la două mâini rămân în meniul noului Guvern din România

Traian Basescu l-a pierdut pe primul ministru Emil Boc, in urma protestelor care au avut loc in ultima perioada, in Romania, pe fondul nemultumirilor populatiei legate de masurile de austeritate, coruptie si incompetenta, in general, scriu jurnalistii de la The Economist.

In ianuarie, presedintele Basescu, "in stilul tipic impulsiv, a intrat in direct, in timpul unei emisiuni de televiziune pentru a-i denunta lui Raed Arafat, un palestinian care a fondat si condus SMURD-ul, un serviciu de urgenta, opiniile de stanga. Domnul Arafat a demisionat imediat. Dupa demonstratii violente, guvernul Boc a renuntat sa mai privatizeze serviciile de urgenta si l-a repus in functie pe Raed Arafat", noteaza publicatia britanica.

Protestele de strada au continuat. Dupa doua saptamani de la prima iesire a oamenilor in Piata Universitatii, Basescu si-a cerut scuze pentru "gafele pe care le fac, uneori, in public". Emil Boc a demisionat in 6 februarie, impreuna cu ministrii sai, pentru a "reduce tensiunile sociale" si a "stabiliza economia".

Jurnalistii noteaza ca in comparatie cu Ungaria sau Grecia, economia Romaniei este stabila, atribuind acest fapt guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Economia Romaniei pare chiar stabila, in principal datorita guvernatorului BNR Mugur Isarescu, una dintre cele mai respectate figure publice din Romania", au scris britanicii.

Romanii ar accepta mai usor masurile de austeritate daca politicienii ar fura mai putin si ar creste la capitolul comunicare.

"Romanii, satui de cresterea taxelor, de reducerea veniturilor si de serviciile publice de slaba calitate, ar fi mai deschisi sa accepte masurile de austeritate daca politicienii ar fura mai putin si ar comunica mai bine", mai noteaza The Economist.

Un raport al UE din 8 februarie a apreciat unele progrese modeste in cauzele penale care privesc faptele de coruptie, dar a deplans "deficientele clare" si coruptia din randul judecatorilor.

"Domnul Basescu l-a nominalizat pe Mihai Razvan Ungureanu, ca prim-ministru. Un poliglot educat la Oxford care a condus anterior un serviciu de informatii externe. Va fi greu pentru Ungureanu si noua sa echipa sa recastige terenul pierdut, inainte de alegerile parlamentare din noiembrie", cred jurnalistii britanici.

"Mandatul domnului Basescu dureaza pana in 2014, iar cei mai multi dintre romani par a fi obosit deja de el", conchide The Economist.

×