Un act administrativ de rutină din Guvern se transformă într-o speţă de competenţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Demisia unui consilier de stat poate atrage demisia unui membru al Cabinetului Cioloş. Nouă meşteri mari, nouă făurari - membrii CNCD, toţi cu rang de secretar de stat - au atribuţii stabilite prin lege să analizeze cazul de discriminare reclamat public de Dana Varga, consilier pe problema romilor la cancelaria primului-ministru.
O situaţie normală de schimbare politică a fost complicată şi transformată într-un impas administrativ de impulsul spre demisie făcut de şeful cancelariei. ,,Sunteţi prea mulţi ţigani în Guvern!”, i-ar fi spus consilierei Ioan Dragoş Tudorache, şeful cancelariei. Dana Varga a reţinut acest îndemn jignitor ca motiv al demisiei scrise depuse la Guvern. Cine se încumetă să aprobe demisia cu o asemenea motivare?
De aici începe rolul CNCD, autoritate de stat autonomă, sub control parlamentar, a cărei datorie este să aplice politicile şi programele de combatere a discriminării. Autoritatea este încadrată cu 89 de posturi şi este condusă de 9 secretari de stat, aşa încât nu de forţă de investigare duce lipsă. Ordonanţa 137/31 august 2000 stabileşte posibilitatea sesizării din oficiu a CNCD în cazurile de discriminare. Dacă se reţin spusele doamnei Varga, atunci Dragoş Tudorache este contravenient, care cumulează de patru ori sancţiuni conform art. 6, 7, 8, 15 din ordonanţă. Scandalul ,,ţigancă împuţită” apare într-o variantă mai gravă la Palatul Victoria.