x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ,,Ţiganca împuţită”, la Palatul Victoria

,,Ţiganca împuţită”, la Palatul Victoria

de Dan Constantin    |    21 Ian 2016   •   19:04
,,Ţiganca împuţită”, la Palatul Victoria
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Un act administrativ de rutină din Guvern se transformă într-o speţă de competenţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Demisia unui consilier de stat poate atrage demisia unui membru al Cabinetului Cioloş. Nouă meşteri mari, nouă făurari - membrii CNCD, toţi cu rang de secretar de stat - au atribuţii stabilite prin lege să analizeze cazul de discriminare reclamat public de Dana Varga, consilier pe problema romilor la cance­laria primului-ministru.

O situaţie normală de schim­bare politică a fost compli­cată şi transformată într-un impas administrativ de impulsul spre demisie făcut de şeful cancelariei. ,,Sunteţi prea mulţi ţigani în Guvern!”, i-ar fi spus consilierei Ioan Dragoş Tudo­rache, şeful cancelariei. Dana Varga a reţinut acest îndemn jignitor ca motiv al demisiei scrise depuse la Guvern. Cine se încumetă să aprobe demisia cu o asemenea motivare?

De aici începe rolul CNCD, autoritate de stat auto­nomă, sub control parlamentar, a cărei datorie este să aplice politicile şi programele de combatere a discriminării. Auto­ritatea este încadrată cu 89 de posturi şi este condusă de 9 secretari de stat, aşa încât nu de forţă de investigare duce lipsă. Ordonanţa 137/31 august 2000 stabileşte posibilitatea sesizării din oficiu a CNCD în cazurile de discriminare. Dacă se reţin spusele doamnei Varga, atunci Dragoş Tudorache este contra­venient, care cumulează de patru ori sancţiuni conform art. 6, 7, 8, 15 din ordonanţă. Scan­dalul ,,ţigancă împuţită” apare într-o variantă mai gravă la Palatul Victoria.

×