x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ţinutul Secuiesc vrea să fie stat în stat

Ţinutul Secuiesc vrea să fie stat în stat

de Georgiana Ionita    |    27 Ian 2017   •   08:09
Ţinutul Secuiesc vrea să fie stat în stat
Sursa foto: SORIN LUPSA

O inițiativă cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost publicată ieri în Monitorul Oficial și urmează să fie transmisă către Parlament, alături de peste 100.000 de semnături de susținere. Maghiarii vor președinte cu imunitate, limbă cu statut oficial și propriile norme, în limitele Constituției.

 

Cetăţenii români de origine maghiară vor ca Ținutul Secuiesc să fie condus de un președinte, ales democratic prin vot secret, care să reprezinte regiunea în relația cu statul român, iar autoritățile regionale să preia atributiile actualelor autorități locale. Mai mult, inițiativa prevede că preşedinţii Ținutului Secuiesc vor avea imunitate pe durata mandatului, egală cu cea a demnitarilor. Astfel, teritoriul regiunii autonome ar urma să fie format din județele Covasna, Harghita și Mureș, fiind împărțit în opt "scaune", fiecare cu reşedinţă proprie. Secuii mai vor ca limba maghiară să devină limbă cu statut oficial și să fie introdusă inclusiv în învățământ, cultură, justiție și administrație. Iniţiativa cetăţenească a fost susţinută inclusiv de fostul europarlamentar Laszlo Tokes. Proiectul de lege este însoţit însă de un aviz negativ al Consiliului Legislativ, care arată că se încalcă prevederi constituţionale, pentru că "vizează, practic, crearea unei entităţi statele distincte, paralelă cu statul naţional unitar român". Avizul Consiliului este, însă, unul consultativ.

Secuii nu se afă la prima tentativă de a dobândi autonomia Ținutului Secuiesc. În 2012, UDMR a inițiat un proiect de lege similar, însă acesta a fost respins definitiv, iar 2014 UDMR a încercat o altă inițiativă, însă aceasta nu a mai fost depusă în Parlament. “O să fie o procedură parlamentară. Eu cred că este momentul în care probabil vom discuta foarte deschis despre instrumentele care le foloseşte România pentru protecţia minorităţilor. Cu privire la forma exactă, la textul acestei propuneri, o să ne poziţionăm când se va discuta în grupurile UDMR”, a reacţionat liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi.

 

Nu au sprijin în Parlament

Liderii politici de la Bucureşti susţin că iniţiativa comunităţii maghiare are zero şanse de a deveni lege. “Orice iniţiativă care e neconstituţională nu va beneficia de nicio susţinere din partea PNL”, a anunţat Raluca Turcan. "E o obsesie recurentă. Nu are niciun fel de şansă de reuşită în Parlament", a reacţionat şi fostul ministru de Externe Titus Corlăţean.

 

Constituţia României, articolul 1: România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

 

 

 


 

×