x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Topul longevității în Casa Poporului

Topul longevității în Casa Poporului

de Sînziana Duţă    |    31 Iul 2017   •   09:46
Topul longevității în Casa Poporului
Sursa foto: DIANA OROS

Actuala legislatură are 466 de senatori și deputați, iar dintre aceștia, 49 au fost aleși de electorat să ocupe de cel puțin patru ori funcția de parlamentar. Marton Arpad și Verestoy Attila de la UDMR dețin recordul de opt mandate, fiind urmați de Eugen Nicolicea și Cristian Dumitrescu de la PSD și de Varujan Vosganian și Călin Popescu Tăriceanu de la ALDE, fiecare cu câte șapte mandate.

Deputatul Eugen Nicolicea este unul dintre puținii parlamentari care au fost aleși fără întrerupere din 1992 până în prezent. Înainte să devină deputat, Nicolicea a fost viceprimarul localității Drobeta Turnu Severin (1990-1991). Depu-tatul PSD a absolvit Facultatea de Electronică, secția Calculatoare, a fost inginer pe Șantierul Naval Drobeta Turnu Severin, iar Revo-luția l-a prins șef de laborator la IIRUC București. În prezent, este vicepreședinte al Grupului PSD de la Camera Deputaților și membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități. În plus, Nicolicea face parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Austria și din cel cu Republica Coreea. În topul deputaților social-democrați cu cele mai multe mandate, Eugen Nicolicea este urmat de fostul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan. Potrivit CV-ului său, între anii 1987 și 2002 a ocupat diferite funcții de execuție și conducere la Compania de Navigație Fluvială Română NAVROM SA. Senatorii PSD cu cele mai multe mandate sunt preșe-dintele Comisiei pentru politică externă Cristian Dumitrescu (7 mandate) și fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu (6 mandate). Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a început activitatea politică în 1990, când a participat la fondarea Partidului Național Liberal, iar de atunci a obținut de cinci ori funcția de deputat și de două ori pe cea de senator în Parlamentul României. Președintele ALDE și-a început cariera profesională ca inginer la Administrația Națională a Apelor. După Revoluție, Călin Popescu Tăriceanu deschide primul post de radio privat din țară, fiind și membru fondator al Clubului Român de Presă. În ceea ce privește PNL, un singur liberal (Alexandru Pereș) ajunge la performanța de a fi ales de șase ori, de două ori ca deputat și de patru ori ca senator. Alexandru Pereș este membru al Comisiilor pentru agricultură și pentru dezvoltare și strategie economică din Senat. El este urmat în top de deputații liberali Raluca Turcan, Roberta Anastase, Cezar Preda și Mihai Voicu, fiecare cu câte patru mandate.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, este la cel de-al doilea mandat de deputat, președintele PNL Ludovic Orban, care în prezent să află în afara Parlamentului, a fost deputat în două legislaturi, iar fostul președinte și actual lider al PMP, Traian Băsescu, este pentru a treia oară parlamentar.

×