x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Troc la protocol - Flutur, scăpat de dosare penale

Troc la protocol - Flutur, scăpat de dosare penale

de Monica Iordache Apostol    |    20 Noi 2007   •   00:00
Troc la protocol - Flutur, scăpat de dosare penale
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Protocolul PSD-PNL, incheiat in 2001 de Adrian Năstase şi Valeriu Stoica, ar fi vizat şi inchiderea dosarelor penale ale lui Gheorghe Flutur. Acuzaţia a venit ieri de la vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti.Â



Protocolul PSD-PNL, incheiat in 2001 de Adrian Năstase şi Valeriu Stoica, ar fi vizat şi inchiderea dosarelor penale ale lui Gheorghe Flutur. Acuzaţia a venit ieri de la vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti, iar Jurnalul Naţional a dezvăluit recent despre NUP-urile primite de Flutur.

Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti i-a ameninţat ieri pe liderii PLD că va face dezvăluiri neplăcute despre ei, dacă nu incetează "diversiunile ieftine" de campanie electorală la adresa PNL. Haşotti a arătat ieri şi o "mostră" a ceea ce ştie, promiţănd mai multe informaţii la momentul potrivit. "Acum pot să vă spun doar că acel protocol pe care Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan l-au incheiat in ianuarie 2001 cu PSD, fără consultarea PNL, a fost făcut şi pentru ca Gheorghe Flutur, romănul care are cele mai multe plăngeri penale, să fie salvat. Una din inţelegerile nescrise ale acelui aranjament politic a fost şi salvarea de cercetarea penală a domnului Flutur. Şi la momentul potrivit voi veni cu detalii. I-aş sfătui pe cei de la PLD să nu mă provoace, pentru că ştiu multe şi le voi spune", a avertizat Puiu Haşotti. In replică, Flutur a declarat că, la fel ca Haşotti, şi cei din PSD, care i-au făcut plăngeri politice incercănd să-l ingenuncheze, erau nemulţumiţi de soluţiile din dosare. "Il avertizez că nu mă impresionează anunţul lui chiar dacă e cod roşu la Marea Neagră şi că orice acţiune are şi reacţiune", a spus preşedintele executiv al PLD.


MIZE. Protocolul PSD-PNL a fost semnat in ianuarie 2001 de Adrian Năstase, abia desemnat ca premier, şi Valeriu Stoica, incă prim-vicepreşedinte PNL. Mircea Ionescu Quintus, pe atunci preşedinte al liberalilor, spune că documentul nu a fost discutat in Biroul Permanent al PNL şi că nu-i cunoştea inţelegerile adiţionale secrete. Senatorul Radu Stroe, pe vremea aceea un apropiat al lui Valeriu Stoica şi unul dintre cei care au avut cunoştinţă de negocierile cu PSD, il contrazice insă pe Haşotti. "Protocolul nu s-a semnat ca să fie salvat un singur individ. Flutur nici nu era vreo persoană importantă in PNL la vremea aia. Protocolul l-am făcut pe considerentul de a salva o parte din oamenii noştri in administraţia locală. Erau 250 de persoane, care ar fi fost demise la venirea PSD la putere. Un alt motiv a fost acela de a asigura fonduri pentru primarii şi viceprimarii noştri. Le-a spus că le votăm guvernul şi bugetul, dacă respectă aceste două lucruri. Nu le-au respectat şi protocolul a fost rupt", povesteşte Radu Stroe.


ACEEAŞI ACUZAŢIE, ALTE AMÃ...NUNTE. Varianta negocierii pe dosarele lui Flutur a fost lansată insă anul trecut de un alt vicepreşedinte liberal, Ludovic Orban, dar cu amănunte diferite. Orban a declarat atunci că in 2002 Theodor Stolojan i-a solicitat lui Ion Iliescu să intervină pentru inchiderea dosarelor penale in care era cercetat Gheorghe Flutur pentru activitatea sa de la conducerea Romsilva Suceava. "In 2002, după alegerea in funcţia de preşedinte PNL a domnului Theodor Stolojan, o echipă a conducerii liberale a fost invitată la Palatul Cotroceni de preşedintele Ion Iliescu. La intălnirea respectivă, domnul Stolojan i-a solicitat şefului statului, in mod surprinzător, să intervină pentru inchiderea dosarelor penale in care era cercetat Gheorghe Flutur", a declarat Orban, adăugănd că solicitarea a şi fost satisfăcută prin intervenţia lui Ion Iliescu. La momentul respectiv, Flutur a susţinut că declaraţiile lui Orban sunt "mizerii şi minciuni", dar a recunoscut că a existat o intălnire Iliescu - Stolojan in care s-a discutat despre "hărţuirea sa politică".


Plăngeri multe şi NUP-uri

Jurnalul Naţional a dezvăluit recent că numai in perioada martie-octombrie 2001 impotriva lui Gheorghe Flutur au fost formulate patru plăngeri penale, toate legate de fapte deosebit de grave pe care acesta le-ar fi săvărşit in calitatea sa de director al Direcţiei Silvice Suceava. Au urmat alte plăngeri, pentru perioada in care ex- fruntaşul PNL a fost ministru al Agriculturii. Printre altele Flutur era acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals şi abuz in serviciu pentru privatizarea frauduloasă a centrului de fructe de pădure Vatra Dornei şi achiziţionarea la un preţ supraevaluat a cabanei forestiere "Şipoţelul", de pe raza ocolului silvic Răşca. De asemenea, era acuzat de afaceri oneroase cu masă lemnoasă, lucrări de drumuri forestiere neexecutate, dar facturate de firma SC Flutur şi fiii SRL - Gura Humorului etc., prejudiciile aduse statului insumănd circa 13,5 miliarde de lei. De la Parchetul Suceava, plăngerile penale au ajuns la Parchetul General sau la fostul PNA, unde au fost soluţionate rănd pe rănd cu neinceperea urmăririi penale, deşi unele fapte au fost confirmate de Curtea de Conturi.
  • Alexandru Boariu


×
Subiecte în articol: politic pnl penale flutur