x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudorel „înclină balanța” în evaluarea Codruţei Kovesi

Tudorel „înclină balanța” în evaluarea Codruţei Kovesi

de Sînziana Duţă    |    27 Oct 2017   •   09:52
Tudorel „înclină balanța” în evaluarea Codruţei Kovesi
Sursa foto: Ilie BUMBAC / AGERPRES FOTO

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susţine că el „va înclina balanța” în ceea ce privește concluzia Inspecției Judiciare în urma controlului efectuat la DNA, în condițiile în care trei dintre inspectorii judiciari au o concluzie favorabilă Laurei Codruţa Kovesi, iar ceilalţi trei au o concluzie diametral opusă. Decizia finală va fi luată până la finalul anului.

Controlul efectuat la Direcția Națională Anticorupție, a scindat în două echipa de inspectori judiciari. În timp ce trei membri au remarcat managementul bun de la DNA, alţi trei au văzut o cu totul altă instituţie, cu dosare amânate peste cinci ani şi cauze distribuite subiectiv. „Pe mine, ca ministru, mă ajută în evaluare faptul că inspectorii judiciari au avut poziţii diferite. Dacă şase din şase spuneau că totul e foarte bine sau foarte rău era greu să ai tu independenţa să faci aprecieri. Acest raport, trei la trei, îmi dă libertatea de a înclina balanţa", a declarat ministrul Tudorel Toader, la Antena 3. În ceea ce privește momentul când va anunța decizia legată de evaluarea şefei DNA, Toader a spus că nu are o estimare riguroasă pentru că nu depinde numai de el, dar „într-o lună, o lună şi jumătate maxim vom avea un rezultat”.

De notat că ministrul Justiţiei susţine că în evaluarea Codruţei Kovesi nu va ține cont doar de raportul Inspecției Judiciare, ci şi de opiniile procurorului anticorupţie Mihaiela Moraru Iorga, suspendată din DNA şi care a fost în audienţă la minister. „Mi-a furnizat suficiente date care să contribuie la concluziile pe care le voi lua. Sunt foarte multe elemente pe care sunt obligat să le evaluez”, a explicat Toader.

Ce spun „controloarele” de la DNA

Raportul Inspecției Judiciare va fi supus analizei Secției pentru procurori a CSM care va da un aviz consultativ, cel mai probabil marţea viitoare, când este planificată şedinţa de aprobare a raportului de control. Inspectorii judiciari Mihaela Florina Focică, Elena Rădescu şi Cornelia Irina Prisăcariu au explicat miercuri în plenul CSM situaţia creată după controlul de la DNA. Cele trei au redactat concluziile favorabile conducerii DNA. “Conducerea Inspecţiei Judiciare a avut cunoştinţă de tensiunile care existau în interiorul echipei de inspectori şi nu s-au implicat să gestioneze situaţia”, a spus inspectoarea Focică în plenul CSM. Explicaţii a dat şi inspectoruş Daniela Sanda Mateş, din tabăra opusă. Întrebat dacă există varianta reluării controlului la DNA, Tudorel Toader a spus că “deocamdată nu s-a ajuns la momentul final”. Ministrul a mai precizat că, cel mai probabil, va anunţa separat concluziile verificărilor efectuate la DNA şi Parchetul General.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Nu mă voi antepronunţa, dar indiferent de concluzia pe care o voi trage, nu mă voi raporta numai la raportul de control, la constatările şi concluziile celor care au controlat. Vă rog să nu trageţi concluzia unei anumite opţiuni.

×
Subiecte în articol: tudorel toader