Parlamentarii UDMR au decis ieri sa raspunda pozitiv invitatiei USL de a purta discutii pe tema viitoarei legi electorale menita a stabili modul de vot pentru alegerile parlamentare de anul viitor, dar si a prevederilor din legea de revizuire a Constitutiei elaborata de Cotroceni. In paralel, UDMR vrea sa discute cu reprezentantii Opozitiei si despre mai vechiul lor proiect al Statutului minoritatilor, blocat in comisie la Camera Deputatilor. Discutiile vor avea loc mai intai azi cu reprezentanti ai PSD, la nivel de delegatie restransa‚ lideri de partide si cativa vicepresedinti, urmand ca ulterior sa aiba loc o intalnire si cu reprezentantii PNL, au declarat pentru Jurnalul National surse din UDMR. Scopul pe termen lung al acestor discutii, asa cum a fost acesta explicat pentru Jurnalul National de surse din Uniune, este unul important: "Sa vedem daca se poate gasi o solutie ulterioara unei iesiri de la guvernare".
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, neaga oficial orice "negociere" cu Opozitia si subliniaza planurile "pana in 2012" ale Coalitiei de guvernare si spune ca discutiile cu Opozitia vor avea loc pe chestiuni "de interes national", cum sunt legea electorala, revizuirea Constitutiei si Statutul minoritatilor. "Noi, si pana acum, am avut intalniri cu colegii din Opozitie pe chestiuni punctuale. Aceste intalniri, probabil, ca le vom continua pe chestiuni punctuale: amendarea Constitutiei, legile electorale, drepturile minoritatilor", a declarat, pentru Agerpres, liderul UDMR. In schimb, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat ca "nu este vorba nicidecum despre un complot impotriva Coalitiei. Si noi suntem deschisi la orice dialog cu partidele politice democratice. Este vorba despre un dialog normal intre parlamentari si parlamentari."
In paralel, in sedinta Coalitiei de guvernare PDL+UDMR +UNPR si minoritati s-a dat ok-ul pentru comasarea alegerilor locale si parlamentare de anul viitor. Varianta comasarii este amanarea pana in toamna anului 2012 a alegerilor locale, insa nu s-a stabilit o data pentru organizarea acestora. Termenul cel mai probabil ar fi insa 18 noiembrie, aceasta data fiind luata in discutie la sedinta grupurilor PDL de duminica seara. Deputatul PDL Sulfina Barbu a explicat cum s-a ajuns la aceasta optiune. Barbu a aratat ca solutia este de prelungire a mandatului alesilor locali pana in noiembrie si ca mandatul actualului Parlament a inceput pe
11 decembrie 2008, cand parlamentarii au depus juramantul, iar alegerile ar trebui sa fie stabilite astfel incat mandatul viitorilor parlamentari ar trebui sa inceapa dupa 11 decembrie 2012. "Din aceste calcule rezulta ca, incepand din data de 18 noiembrie, alegerile sunt fezabile", a explicat Barbu. Pentru organizarea acestor alegeri comasate, surse din Coalitie citate de Mediafax spun ca va fi elaborat textul unei noi legi privind alegerile parlamentare si locale si de modificare a legii privind statutul alesilor locali. De asemenea, ramane in discutie sistemul de vot care va fi adoptat pentru alegerile legislative.