x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR nu va semna o moţiune de cenzură împotriva legii retrocedărilor

UDMR nu va semna o moţiune de cenzură împotriva legii retrocedărilor

16 Apr 2013   •   19:47
UDMR nu va semna o moţiune de cenzură împotriva legii retrocedărilor
Sursa foto: Raul Stef/Intact Images

UDMR a decis, prin vot, să nu semneze o moţiune de cenzură dacă acest demers va fi demarat după asumarea răspunderii Guvernului pe legea retrocedării proprietăţilor confiscate în regimul comunist, a declarat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, informează agerpres.ro.

El a precizat, la finalul întâlnirii dintre parlamentarii UDMR şi premierul Victor Ponta, că încă nu a văzut vreun text al unei moţiuni de cenzură, iar prin legea privind retrocedarea proprietăţilor nu sunt anulate drepturi ale foştilor proprietari în ceea ce priveşte redobândirea acestora.

"Am avut câteva propuneri şi din ele câteva amendamente au fost preluate. Noi am urmărit un principiu: drepturile care au fost oferite prin lege privind restituirea imobilelor naţionalizate de regimul comunist să nu fie retrase, deci restituirea în natură să rămână ca şi un principiu în această asumare şi despăgubirile să fie făcute într-un termen rezonabil şi să fie echitabile, juste pentru foştii proprietari, pe un termen rezonabil şi să ţinem cont de solicitarea Curţii Internaţionale care a cerut un termen pentru România de a rezolva această problemă. Aceste principii sunt păstrate în acest proiect de lege cu toate că rămân probleme care nu vor fi rezolvare decât prin normele de aplicare, adică aspectele financiare", a precizat Kelemen Hunor.

El a adăugat că termenul de despăgubire este unul foarte lung "dacă luăm în considerare că oamenii aşteaptă de 23 de ani", dar este acceptabil ţinând cont că până acum nu exista niciun termen.

Preşedintele UDMR a arătat că, din datele pe care le are, 60% din proprietăţile confiscate bisericilor maghiare s-au retrocedat, după care procedura a fost blocată.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor legea retrocedarilor