x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen: Spunem NU regionalizării. România nu are nevoie de încă un nivel administrativ

Kelemen: Spunem NU regionalizării. România nu are nevoie de încă un nivel administrativ

11 Mai 2013   •   14:11
Kelemen: Spunem NU regionalizării. România nu are nevoie de încă un nivel administrativ
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu este de acord cu împărţirea ţării în "regiuni administrative", întrucât România nu are nevoie de "încă un nivel administrativ", acest lucru însemnând că "judeţele vor fi golite", informează mediafax.ro.

"Ideea principală este că nu credem că România are nevoie de încă un nivel administrativ, de încă un nivel birocratic, pentru că problemele României nu stau în lipsa acestui nivel de administraţie publică. Vrei, nu vrei, la un moment dat, dacă mai înfiinţezi încă un nivel administrativ, judeţele vor fi golite, pentru că nu centrul cedează din putere. Nu faci regionalizare pentru un premier, pentru o coaliţie, faci pentru 40-50 de ani. Nu mai trebuie să scoatem bani din buzunarul oamenilor pentru că încă un nivel administrativ înseamnă costuri în plus, înseamnă că centrele decizionale vor fi mai departe de cetăţean. Noi credem că avem nevoie de regiuni economice mai mici în toată ţara. Eşecul se datorează faptului că actualele regiuni au fost desemnate prost. Eu cred că pentru regionalizare trebuie să mergem la referendum, nu asumare, nu ordonananţă. Nu trebuie să-ţi fie frică de cetăţeni. Trebuie să-i întrebi pe oameni dacă vor să meargă în alt judeţ", a afirmat el.

Potrivit acestuia, "judeţele bogate vor creşte, iar judeţele sărace vor deveni tot mai sărace, trebuie judeţe apropiate ca dezvoltare".

Întrebat în ce regiune ar trebui să fie maghiarimea şi cu ce capitală, Kelemen a răspuns: "Maghiarimea e împărţită în mai multe zone. Harghita, Covasna, Târgu Mureş ar fi o regiune pentru că au legături istorice, economice şi e foarte clar că aici aşa trebuie să se întâmple. Maghiarimea nu poate fi înghesuită într-o singură regiune. Noi nu punem pe primul plan argumentul etnic, dar nici nu putem să facem abstracţie de acest lucru".

Kelemen a fost întrebat de jurnalişti dacă UDMR spune "nu" regionalizării.

"Da, spunem nu. Nu suntem de acord cu regiuni administrative", a răspuns el.

Premierul Victor Ponta declara, marţi, că Guvernul poate merge şi pe varianta angajării răspunderii pe regionalizare, în situaţia în care va exista un acord politic nu doar al USL, ci al tuturor forţelor politice. 

×