x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR vrea 15 martie zi liberă, oficial

UDMR vrea 15 martie zi liberă, oficial

de Carmen Vintila    |    10 Mar 2011   •   16:01

Obţine în fiecare an două zile libere dăruite de Camera Deputaţilor şi de Senat, însă UDMR şi-ar dori ca ziua de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să fie declarată prin lege zi liberă, dar nu pentru toată lumea. Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ar vedea normal ca Parlamentul să adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie declarată zi liberă în Transilvania. Lui Antal Arpad i-a venit ideea atunci când a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre faptul că deputaţii şI senatorii nu vor lucra de Ziua Maghiarilor. “După ce noi, aici, am adoptat hotărârea prin care am dat liber pe data de 15 martie tuturor instituţiilor care ţin de Primăria Sfântu Gheorghe şi de Consiliul Judeţean Covasna, se pare că s-au conformat şi cei din Bucureşti”, a spus, zâmbind, Antal Arpad, adăugând, apoi, că a spus acest lucru în glumă, dar cu amărăciune.

“Eu cred că normal ar fi ca în Parlamentul României să se adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie zi liberă în Transilvania. Cred că ar fi un gest de normalitate”, a spus preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe.

Liderii celor două grupuri parlamentare ale UDMR s-au declarat însă rezervaţi că o astfel de iniţiativă ar trece de Parlament. Astfel, liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras-Levente, a spus că “nu este un lucru rău”, dar a precizat că parlamentarii maghiari reprezintă şase la sută din Parlamentul României. ŞI liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente a susţinut că un astfel de proiect ar avea puţine şanse să fie adoptat.

Solidare cu UDMR, conducerile celor două Camere le-au dat liber senatorilor şi deputaţilor, care vor avea luni, 14 martie, şi marţi 15 martie, activităţi în circumscripţiile electorale. Parlamentarii UDMR vor putea fi astfel prezenţi la acţiunile organizate în colegiile lor cu prilejul Zilei Maghiarilor. Ceilalţi vor putea folosi cele două zile libere pentru a se întâlni cu alegătorii şi îşi vor putea pregăti discursurile pentru miercuri, 16 martie, când vor avea de dezbătut şI votat moţiunea de cenzură.

×