x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea austeră: Sală Polivalentă de 60 milioane de euro la Lia Manoliu

Udrea austeră: Sală Polivalentă de 60 milioane de euro la Lia Manoliu

10 Aug 2011   •   21:00
Udrea austeră: Sală Polivalentă de 60 milioane de euro la Lia Manoliu

In ciuda avertismentelor prezi­den­tiale de cumpatare la cheltuirea ba­nilor publici, mai ales in perioada preelectorala, ministrul Elena Udrea nu se lasa intimidata si decide sa demareze la Bucuresti ambitiosul proiect de construire a unei sali polivalente de mare anvergura, ale carei costuri, suportate pe termen de trei ani din bugetul ministerului, sunt estimate a fi pe masura: peste 60 mi­lioane de euro.

Ministerul condus de Udrea a facut ieri public textul unui proiect de hotarare de guvern care stabileste termenele si costurile pentru construirea unei sali de sport multi­functionale in Bucuresti. Potri­vit acestei HG care va trebui aprobata de Guvern, noua sala polivalenta va fi amplasata pe un teren situat in Complexul Sportiv National "Lia Manoliu", in zona patinoarului Flamaropol, teren care va fi pus la dispozitie gratuit Ministerului Dez­voltarii de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Viitoarea sala multifunctioanla de sport va avea 16.000 de locuri, iar suma alocata din bugetul MDTR este de 260 milioane de lei, adica putin peste 60 milioane de euro. Investitia se va derula pe trei ani, incepand cu 2011, si va necesita o contributie financiara de la bugetul de stat de 13 milioane de lei in acest an, 130,2 mi­lioane de lei anul viitor si 117,2 mili­oane de lei in 2013. De coordonarea proiectului se va ocupa Compania Nationala de Investitii, aflata in subordinea MDTR si condusa de prietena ministrului Elena Udrea, Ana Maria Topoliceanu.

In expunerea de motive a proiectului, referitor la destinatia salii, se arata ca modul de realizare a salii va permite omologarea internationala, oferindu-se astfel "posibilitatea organizarii in Romania a unor competitii internationale majore pentru pu­blicul roman". "Sala de sport multi­fun­ctionala este conceputa pentru a putea gazdui activitati sportive, precum: hochei, handbal, baschet, gimnastica, tenis de masa, box etc.", se precizeaza in proiect. Noua constructie va fi astfel exact langa Complexul "Lia Manoliu", unde exista deja sali de antrenamente pentru discipline sportive precum gimnastica, haltere, judo, box sau atletism, folosite in prezent de loturile nationale sau olimpice. Totodata, la Lia Manoliu exista deja doua bazine de inot acoperite, precum si un bazin de inot descoperit, un stadion de atletism, patinoarul acoperit Mihai Flamaropol, dar si terenuri ale Fe­deratiei Romane de Baschet cu sala pentru jocuri.

Pe langa activitatile sportive, la viitoarea sala polivalenta MDTR spune ca se vor putea organiza si activitati culturale, gen concerte, congrese, conferinte profesionale etc.

In expunerea de motive se dau si indicii in privinta viitorului aspect al salii polivalente, la capitolul arhitectura vorbindu-se despre modul in care "anumite elemente se vor profila pe invelisul curbat al salii, facand trimitere la forma vegetala a unei paduri desfrunzite".

Proiectul salii polivalente la Bucuresti s-a vrut a fi demarat inca din aprilie, cand CNI a publicat un anunt de intentie pe site-ul de licitatii, deosebirea fiind insa ca la acea data capacitatea dorita a salii era precizata ca fiind mult mai mare, si anume de 20.000 de locuri, pretul oferit fiind de 50 milioane de euro fara TVA.

×
Subiecte în articol: Sala Polivalentă Elena Udrea