x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultimul miting

Ultimul miting

de Carmen Vintila    |    Anca Scarlat    |    18 Mai 2007   •   00:00
Ultimul miting
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Aproximativ 15.000 de oameni s-au străns aseară pe Platoul Universităţii Naţionale Militare Carol I la un miting anti-Băsescu, organizat de Asociaţia Tineri pentru Tineri, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai PSD, PRM şi PC.

In faţa Academiei Militare s-au străns ieri după-amiază in jur de 4.500 membri şi simpatizanţi PSD şi PRM, veniţi din aproape toată ţara, pentru ca numărul lor să ajungă la 15.000 in timpul discursurilor liderilor PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu. Organizatorii şi conducerea PSD au susţinut insă că numărul ar fi fost mult mai mare: 50.000. "Ne-ai torturat bine!", "Să-l demitem bine!" sau "Votează DA şi spune-i PA!" sunt doar căteva din zecile de pancarte pe care manifestanţii le fluturau. Pe scenă urcă, in aplauze, Irina Loghin. In spatele ei, imagini cu nişte vile, care, potrivit fotoexplicaţiilor, aparţin familiei preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Este aşteptat liderul PRM, C.V. Tudor, care trebuie să ţină primul discurs. Intărzie insă din cauza traficului. Deputatul Lia Olguţa Vasilescu, in calitate de organizator, trage de timp. O roagă pe Loghin să mai cănte. "Mai căntaţi, că n-a venit Vadim!", ii strigă ea de lăngă scenă Irinei Loghin. "Doamne, ocroteşte-i pe romăni", căntă pentru a doua oară Loghin.

DISCURSURI. In cele din urmă, pe la 17:35, apare, in urale, Vadim. Deranjat de un elicopter portocaliu care survola zona, Vadim şi-a intrerupt discursul, in care l-a numit iar pe Băsescu "securist", "hingher", "comunist" şi "imbogăţit" de căteva ori. "Băsescu a trimis un elicopter colorat in portocaliu ca să ne timoreze (...) Nu au ei atătea elicoptere ca să-l acopere pe Vadim Tudor", spune liderul PRM, in timp ce participanţii la miting scandează de zor: "Jos Băsescu!". "Hai acuma, căt duşmanii sunt departe", s-a mobilizat C.V. Tudor, după indepărtarea elicopterului. Intre timp, in Piaţă sosesc şi liderii PSD. Vadim se opreşte după vreo 40 de minute. Pe la 18:20, pe ritmurile unei melodii interpretate de Ca$$a Loco intră in scenă şi liderul PSD, Mircea Geoană, imbrăcat lejer. "Hristos, S-a inălţat!", s-a adresat Geoană mulţimii, care i-a răspuns in cor: "Adevărat S-a inălţat!". El i-a cerut lui Dumnezeu să dea romănilor mintea cea de pe urmă pentru a şti cum să voteze la referendum. "Aveţi curajul să votaţi DA pe 19 mai... Găndiţi-vă de trei ori inainte de a vota!", le-a cerut el manifestanţilor. Prezent pe scenă, Ion Iliescu le-a reamintit că in urmă cu 17 ani in acelaşi loc s-a ţinut ultimul miting electoral al PSD, şi atunci a fost cu noroc. "A uitat că el este beneficiarul, el este profitorul Revoluţiei romăne. Cei doi ani şi jumătate de mandat au arătat că Traian Băsescu este un om abuziv, care vrea să schimbe Guverne, să dizolve Parlamente. Este o tendinţă totalitară, pe care Revoluţia romănă a călcat-o in picioare in ’89", a spus Iliescu. "Băsescu este un fel de Ceauşescu doi!", a conchis fostul şef al statului, cerănd oamenilor să voteze "cu toţii" DA.   Â

CONCERT. După ce s-au simţit ca la o adevărată sărbătoare cămpenească la concertul Irinei, manifestanţii au fost antrenaţi de ritmurile băieţilor de la Ca$$a Loco şi al lor arhicunoscut hit "Ce bine-mi pare că ai luat ţeapă!". Cei de la Spitalul de Urgenţă au avut mai puţin noroc de public, pentru că au căntat după discursul lui Ion Iliescu, atunci cănd oamenii deja plecau in masă spre autocare.

INSOMAR a greşit prezenţa la vot!

Nu vă lăsaţi intoxicaţi de sondajele mincinoase!", le-a spus Mircea Geoană participanţilor la miting. Afirmaţia lui Geoană venea in contextul in care sociologul Mircea Comşa, reprezentantul Metro Media Transilvania, a precizat ieri intr-o emisiune tv că procentul de 77,1% privind prezenţa estimată la referendumul de duminică a fost eronată. Potrivit lui Comşa, prezenţa estimată de MMT este de aproximativ 55%. MMT şi INSOMAR au făcut public, miercuri, un sondaj potrivit căruia la referendum se vor prezenta 77,1% din romănii cu drept de vot.

×
Subiecte în articol: politic psd