x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un Băsescu de care să te fereşti!

Un Băsescu de care să te fereşti!

de Oana Stancu Zamfir    |    03 Iul 2007   •   00:00
Un Băsescu de care să te fereşti!

O privire aruncată relaţiilor actualului preşedinte cu semenii duce cu găndul la personajul lui Shakespeare din Othello, intrigantul Iago, incepănd chiar cu intriga din spatele mazilirii lui Roman de la şefia PD. Â



Numirea lui Alexandru Sassu la şefia TVR şi riposta şefului statului amintesc de vechea relaţie a celor doi şi de felul in care Băsescu s-a descotorosit de Sassu după căştigarea preşedinţiei PD. O privire aruncată relaţiilor actualului preşedinte cu semenii duce cu găndul la personajul lui Shakespeare din Othello - intrigantul Iago - , incepănd chiar cu intriga din spatele mazilirii lui Roman de la şefia PD.


Anul 2000. Teatrul Naţional. Lansarea candidatului Petre Roman in cursa pentru Preşedinţia Romăniei. Traian Băsescu, vicepreşedintele PD, proaspăt căştigător al fotoliului de primar al Capitalei, urcă pe scenă, ridică braţul lui Roman şi-i declară: "Eşti cel mai bun, Petre!". In campania ce va urma, dragostea şi admiraţia lui Traian Băsescu faţă de liderul său vor fi total invizibile. Iar campania, plină de semne de intrebare. Liderii PD nu bat ţara cu Roman. Staff-ul acestuia, destul de subţire, pare să işi fi asumat din start eşecul. Izolat in sediul din Modrogan nr. 1, Roman nu are acces nici măcar la fluxurile de ştiri. Prin sediul de campanie din Modrogan 22 bate văntul. In noaptea anunţării rezultatelor, faţă in faţă cu acel "2,7%" stau două contrarii: un Roman pămăntiu şi un Băsescu cu gura pănă la urechi chemăndu-şi ironic colegii de prin cotloanele in care se ascunseseră.


In mai puţin de o lună, o declaraţie a lui Traian Băsescu pica parcă din cer: vicepreşedintele PD işi anunţa intenţia de a candida la şefia PD intr-un congres convocat inainte de termen. Chestionat de Roman, Băsescu susţine că nu e nimic serios, ci că "l-a luat gura pe dinainte". Interesantă expresie care avea să devoaleze planul demiterii lui Roman, pus la cale in biroul de la Primăria Capitalei, alături de ceilalţi vicepreşedinţi: Alexandru Sassu, Radu Berceanu şi Bogdan Niculescu Duvăz. Antena 1 ii invită pe Roman şi pe Băsescu in direct in Observator. Cei doi, aflaţi in biroul din Modrogan, infirmă participarea, susţinănd că declaraţia lui Băsescu a fost doar speculată greşit de presă. Pe cănd se indrepta spre casă, Roman avea să afle că Băsescu era totuşi in direct.


ELIMINAREA EGALILOR. In mai 2001, primarul general devenea şi liderul Partidului Democrat. Avea să le servească apropiaţilor săi o nouă lovitură. "Eu nu voi conduce cu vicepreşedinţii lui Roman", ii anunţa el pe cei care il ajutaseră să căştige funcţia. Declaraţie dată numai pentru ochii electoratului, avea să ii asigure el pe Sassu, Duvăz şi Berceanu. Alexandru Sassu avea să fie singurul care să inţeleagă semnalul şi să priceapă planul lui Băsescu. Puţin inainte de alegerile din august, Sassu şi-a retras candidatura pentru postul de vicepreşedinte, arătănd că rămăne lider al grupului de la Camera Deputaţilor. Ceilalţi doi grei ai PD, Duvăz şi Berceanu, au căzut victime urzelii colegului lor. In noaptea dinaintea alegerilor, Băsescu a intors listele de candidaturi, astfel incăt Duvăz să-l aibă contracandidat pe Liviu Negoiţă, pe atunci incă un no name in partid. A doua zi, Negoiţă a căştigat impreună cu ceilalţi "lupi tineri" ai lui Băsescu. O lovitură de neinţeles pentru Duvăz, care ii este şi naş lui Traian Băsescu, la cununia de argint. Berceanu pierdea şi el in faţa Ancăi Boagiu. Băsescu se asigura astfel că in conducerea PD nu va mai fi nimeni care să i se poată opune. In timp, Duvăz şi Sassu aveau să plece spre Partidul Social Democrat, alături şi de alţii aflaţi pe lista neagră a lui Băsescu, printre care secretarul executiv Mihai Darie sau Elena Dumitru, cea care ii scrisese lui Băsescu programul cu care a căştigat şefia partidului, dar care fusese prea "bătrănă" pentru lupii "tineri" ai lui Băsescu. Social-democraţia insă a fost şi ea "tradusă" cu o amantă mai voluptuoasă: curentul popular.


LOCUL SUB SOARE. Tot imediat după alegeri, in acţiunea de spălare a imaginii, noul preşedinte a dat o lovitură şi unui alt apropiat: Silvian Ionescu. Băsescu il convinsese să se retragă de pe listele parlamentare, promiţăndu-i un post in administraţie. Numirea sa ca prefect al Capitalei a fost, ca urmare, făcută cu girul său, asigurau liderii PD. Numai că Băsescu avea să ii surprindă ieşind public pentru a se declara "dezamăgit" de persoana desemnată de PD pentru cea mai mare prefectură din ţară, intrucăt acesta avea probleme cu "meseria de dinainte de ’89" (ofiţer de securitate) şi probleme in Consiliul General (afaceri cu bani publici). "Se putea găsi un loc sub soare şi pentru un om devotat, care a muncit, dar nu neapărat cea mai mare prefectură din ţară", spunea Băsescu, forţănd astfel demisia lui Ionescu.


REGELE TUTUNULUI. In acelaşi timp insă, el o numea consilier de stat la Cotroceni pe Stana Anghelescu, soţia omului de afaceri Florian Anghelescu, producătorul ţigaretelor cu acelaşi nume. O numire surprinzătoare, pentru că singura legătură dintre doamna cu princina şi PD sau Băsescu părea a fi dată de banii pe care soţul doamnei ii pompase in campania preşedintelui. In iunie 2005, Angheleştii se duc insă de mănă peste şeful ANAF, Sebastian Bodu, care ii prinsese cu o evaziune fiscală de 650.000 de euro. Povestea răsuflă şi Băsescu o "spală" public. "Sunt unele personaje care vor să pară a fi foarte implicate cumva. Domnul Anghelescu incearcă să-şi creeze un sistem de protecţie afirmănd in toate anturajele prin care circulă că impreună cu preşedintele stabileşte schimbări din funcţii, puneri sub urmărire penală etc. Şi ca el mai sunt destui. Mai devreme sau mai tărziu işi vor primi factura minciunii." Stana Anghelescu şi-a dat demisia silit de la Cotroceni. In martie 2006, Florian Anghelescu a fost găsit spănzurat, verdictul procurorilor indicănd o sinucidere.


ADRIANA SĂFTOIU ŞI TOT PD-UL. Mandatul de preşedinte a continuat cu un lung şir de demisii din răndul consilierilor. Au plecat pe rănd Andrei Pleşu, Renatte Weber, Valeria Dorneanu, Sergiu Medar... Lovitura de graţie - plecarea Adrianei Săftoiu. Justificată prin "erodarea" generată de o asemenea funcţie, demisia avea să arate insă că Traian Băsescu comisese incă o trădare: de la insuşi mandatul pe care il construise impreună cu echipa sa, abandonat in favoarea Udrelor, Cocoşilor şi regilor asfaltului, abandonat in favoarea războiului permanent cu Tăriceanu etc. Claudiu Săftoiu demisionase şi el de la şefia SIE in urma declaraţiilor confuze făcute la Parlament despre interceptările cu mandat de la "procuror", făcănd referire totuşi la "instanţa" care autorizează mandatul.


Ultima pe listă, o trădare cu personaj colectiv: Partidul Democrat. Furios că liderii PD au decis să nu iasă de la guvernare in scandalul declanşat de Elena Udrea pe tema bileţelului lui Tăriceanu in cazul Patriciu, Băsescu a trecut la represalii personale impotriva unora dintre democraţi, a anunţat public că nu are nevoie de nici un partid, inventănd in schimb PLD. "Partidul prezidenţial nu a reuşit să obţină insă nici 5% in sondaje, aşa că, străns cu uşa la referendum, Băsescu a dat-o la intors intr-un interviu, recunoscănd că a greşit cănd a declarat că nu are nevoie de PD.


Folosiţi şi aruncaţi

In campania din 2004, alţi democraţi s-au dovedit vremelnic utili pentru Traian Băsescu. In jurul său se creează o camarilă condusă de Cozmin Guşă şi de Dorin Iacob. Importat de la PSD, mercenarului Guşă i se incredinţează coordonarea campaniei electorale pentru a putea folosi baza de date acumulată in apropierea lui Adrian Năstase. Chiar in noaptea alegerilor insă, Traian Băsescu este auzit ameninţănd că pe Guşă il va da afară din partid. Rolul său era deja incheiat. Mai mult, devenise periculos prin dezvoltarea unei reţele proprii in interiorul PD. Desprinderea lui Guşă avea să se petreacă insă abia după alegeri, cănd va forma PIN, alături de Lavinia Şandru, căndva protejata lui Băsescu pe care acesta nu se va sfii insă să o trimită pe "centura politicii". Dorin Iacob a fost o vreme un soi de secretar personal al lui Traian Băsescu. Nelipsit in Modrogan, dar şi in primărie, dacă cineva voia să ştie programul lui Băsescu, Dorin Iacob era răspunsul. După căştigarea alegerilor, acesta era văzut drept consilier prezidenţial sau chiar şef al SRI. Era nelipsit de la Cotroceni, iar influenţa sa mergea pănă intr-acolo incăt să i se atribuie pregătirea vizitei şefului statului in Republica Moldova. Băsescu avea să ii taie insă craca cu un semnal dat prin intermediul presei. "Sunt unele personaje care vor să pară a fi foarte implicate cumva. Un personaj se numeşte Dorin Iacob, care pe toate drumurile spune că este consilierul preşedintelui, ceea ce nu este adevărat." Iacob a dispărut de atunci de pe scena politică. Traian Băsescu nu făcea altceva decăt să-i elimine din jurul său pe cei care ar fi putut dăuna imaginii sale de preşedinte, chiar dacă pănă atunci fuseseră numai buni de folosit. Făcuse asta in timp şi cu Dănuţ Liga, consilierul municipal care devenise interfaţa lui Băsescu la Primăria Capitalei. In numele grupului de consilieri PD, Liga ducea bătăliile politice poruncite de Băsescu şi ajunsese să aibă căteva zeci de procese din această cauză. Banii donaţi la partid şi zugrăvirea sediului din Modrogan l-au propulsat pe lista candidaţilor la Camera Deputaţilor. Nu a fost insă ales, iar de atunci s-a plimbat prin tot spectrul politic pentru a reveni de curănd in zona PD.


×
Subiecte în articol: basescu traian politic insă roman sassu