x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un fleac! I-ai ciuruit, fiinţă extraordinară!

Un fleac! I-ai ciuruit, fiinţă extraordinară!

de Mara Raducanu    |    26 Ian 2011   •   19:48
Un fleac! I-ai ciuruit, fiinţă extraordinară!
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images

Mitinguri, demiteri, demisii, crime, mite prin parcări, dezvăluiri despre asasinate la comandă, supărări prezidenţiale. Numit ministru de Interne la 27 septembrie 2010, Traian Igaş i-a "năşit" în scurtul timp de când e la cârma Internelor pe toţi mai-marii din Poliţie, Jandarmerie şi de prin Interne, iar ziua în care poliţiştii aveau să-şi semneze sentinţa este 24 septembrie 2010. Atunci, când 8.000 de oameni ai legii din întreaga ţară au plecat dinspre Piaţa Victoriei spre Palatul Cotroceni pentru a-l "sanc­ţiona" pe Traian Băsescu, nimeni nu se gândea că urmările protestului vor arunca în aer Poliţia şi nu numai. "Băsescu, la puşcărie!"; "Ieşi afară, javră ordinară!"; "Băsescu, Poliţia e la uşa ta!" au fost lozincile strigate aprig de protestatarii nemulţumiţi de tăierea salariilor cu 25%.

Despre celebrul miting s-au scris pagini întregi. S-au făcut interpretări, scenarii şi s-au ridicat întrebări rămase şi astăzi fără răspunsuri concrete. Caşchetele aruncate de oa­me­nii legii la porţile Cotroceniului au "des­chis" însă calea spre decapitarea Po­liţiei... Mişcările pe tabla de şah a "preşedintelui jucător" s-au făcut repede. Mai decoraţi, mai sancţionaţi, Traian Igaş a curăţat vechea gardă din Interne, Poliţie şi Jandarmerie.

26 septembrie 2010. În semn de protest faţă de mitingul oamenilor legii, Traian Băsescu şi premierul  Emil Boc au anunţat că vor renunţa la escorta Poliţiei în coloana oficială.

27 septembrie 2010. Primul lovit: Vasile Blaga, pe atunci ministru de In­terne. Ca să liniştească cât de cât apele tulburi, acesta şi-a dat demisia de onoare. Între "sărutul de adio" dat lui Blaga şi apriga supărare pe Poliţie, Tra­ian Băsescu a găsit imediat un înlocuitor, în aceeaşi zi, în persoana lui Traian Igaş, "un soldat disciplinat". Deşi iniţial se preconizaseră şi alte plecări, Igaş a anunţat că el va păstra oamenii din vechea gardă şi că nimeni nu va fi demis. În afară de Mihai Capră, se­cre­tarul de stat pentru relaţia cu prefec­turile, care şi-a dat demisia, preferând să plece cu Vasile Blaga, toţi ceilalţi – Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, Olimpiodor Antonescu, şe­ful Jandarmeriei Române, Ştefan Pop, şeful DGIPI, Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, Liviu Popa, şeful DGA – aveau să rămână în continuare pe poziţii.

29 septembrie. Preşedintele Băsescu şi premierul Boc au decis să se împace cu poliţiştii.

30 septembrie 2010. Marcat peste măsură de mitingul caşchetelor, Traian Băsescu pare să nu uite "revolta" din faţa Palatului şi cere un raport complet despre incidentele din acea zi chiar într-o şedinţă CSAT pentru a pedepsi vinovaţii. Între timp, vreo trei oameni ai legii, participanţi la miting, erau deja cercetaţi de Parchet pe motiv că ar fi purtat la ei în acea zi armele din dotare, iar alţii erau  sancţionaţi. Însă celebrul raport, cerut de preşedinte chiar într-o şedinţă de Siguranţă Naţională, nu a apărut nici până astăzi.

11 noiembrie 2010. Dan Valentin Fătuloiu, secretarul de stat în Ministerul de Interne şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică – cel care în ziua mitingului poliţiştilor a lipsit şi el de la "lecţia" protestelor, dar între timp s-a pus pe treabă pentru ispăşirea păcatelor –, declara că împreună cu ministrul Traian Igaş va discuta măsurile ce trebuie luate în urma elaborării raportului despre mitingul poliţiştilor, precizând că este posibil să "cadă capete".

16 noiembrie 2010. Nu ştim dacă chestorul Fătuloiu are şi aptitudini de clarvăzător. Cert este că vorbele sale au fost susţinute de faptele ce urmau să se întâmple ulterior în ograda Internelor. Miezul discordiei – asasinatul petrecut în miezul zilei într-o cafenea din Piatra Neamţ. Gheorghiţă Măraru, liderul interlo­pilor din oraş, a fost ucis de Cristian Chilat, un alt "cunoscut" al zonei. Crima de la Piatra Neamţ a scos la iveală şi o relaţie de prietenie între interlopul Măraru şi şeful Poliţiei Neamţ, Aurelian Vasea Şoric. Tri­mis la Neamţ pentru a verifica mersul anchetei, Dan Valentin Fătuloiu i-a propus lui Traian Igaş să-l demită pe Vasea Şoric, care între timp încerca să ne convingă cât de benefică şi creştinească este cămătăria – dar şi pe Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, pentru management defectuos. 

17 noiembrie 2010. Este eliberat din funcţie Gavrilă Pop, fostul şef al Jan­dameriei Capitalei. Motivul –  Aceeaşi placă: management defectuos.

21 noiembrie 2010. Are loc un alt episod marcant în istoria MAI, şi anume "Mita din parcarea Internelor", al cărui protagonist a fost nimeni altul decât Dan Fătuloiu, secretar de stat în MAI. Atunci, Dan Fătuloiu a precizat că omul de afa­ceri gălăţean Cătălin Chelu a fost în biroul lui de la MAI, oferindu-i două case, două maşini şi 50.000 de euro mită pentru a le rezolva mituitorilor nişte dosare penale. Simţind că este momentul să pluseze, chestorul Fătuloiu acordă un interviu pentru Antena 3 în care povesteşte cu vervă despre asasinate la comandă şi morţi în condiţii suspecte. Nu uită să amintească şi despre mitingul poliţiştilor din 24 septembrie, pentru care găseşte un singur ţap ispăşitor în persoana lui Petre Tobă.

22 noiembrie. Poliţia intră în post. Celebrul Vasea Şoric, devenit între timp un adevărat personaj de tele­novelă cu tot tacâmul – lacrimi, intervenţii live la diverse posturi de televiziune –, şi-a dat demisia. Chestorul Tobă a fost demis. Cu toate eforturile făcute, Fătuloiu a avut aceeaşi soartă. Noul şef al Poliţiei, Liviu Popa, şi se­cretarul de stat Ioan Dascălu au fost instalaţi de ministrul Igaş.

Anul 2011, tot sub semnul demiterilor la Interne!
Pus pe fapte mari, Traian Igaş decapitează şi Jandarmeria Română, singura rămasă întreagă după mitingul din 24 septembrie 2010. Pe 16 ianuarie 2011, Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei Române, şi prim-adjunctul acestuia, Nicolaie Rugină, au fost demişi de la conducerea instituţiei, în urma scandalului privind angajările ilegale din IGJR, ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva lor. Asta după ce, ironia sorţii, la sfârşitul lunii decembrie sancţionaţii boss-ului de la Interne fuseseră de­coraţi de preşedintele Băsescu. Corpul de Control al Ministrului a efectuat în perioada 15-27 decembrie 2010, din ordinul mi­nistrului Igaş, un control tematic la nivelul MAI, IGJR şi IGPR, asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispoziţiilor şi regulamentelor în vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă ex­t­ernă. Potrivit MAI, Corpul de Control al Ministrului a constatat că în pe­rioada 15-18 octombrie 2010, cu avi­zul unor şefi din instituţie, "s-au de­blo­cat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română", prin dero­gare de la actele normative prin care fusese suspendată orice angajare. "În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de IGJR şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toţi candidaţii lipseau fişele medi­cale de încadrare)."
Poliţia de Frontieră, care marţi şi-a prezentat bilanţul pe 2010, este singura instituţie din cadrul MAI unde nu s-au operat destituiri. Mai mult decât atât, prezent la bilanţ, Tra­ian Igaş i-a felicitat pe frontierişti pentru treaba bine făcută. Să în­ţe­legem că urmează şi ceva demiteri?!

×