x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un senator PNL şi un deputat USR se bat pe locul lăsat liber de Olguţa Vasilescu 

Un senator PNL şi un deputat USR se bat pe locul lăsat liber de Olguţa Vasilescu 

de Marius Gîrlașiu    |    23 Mai 2017   •   10:27
Un senator PNL şi un deputat USR se bat pe locul lăsat liber de Olguţa Vasilescu 

Zeci de primari, consilieri locali şi preşedinţi de Consilii Judeţene au obţinut un loc în Parlament la alegerile legis­lative din decembrie 2016, părăsindu-şi funcţiile din administraţia locală pentru un fotoliu de senator sau deputat în Casa Poporului. Povestea se va repeta în sens invers la alegerile locale parţiale din 11 iunie. Un senator PNL şi un deputat USR candidează la primăria Craiovei la nici jumătate de an de la preluarea mandatu­lui în Parlament. 

Olguţa Vasilescu (fost primar al Craiovei), Florin Cârciumaru (fost edil la Târgu Jiu), Nicolae Bacalbaşa (fost consilier jude­ţean la Galaţi) sau Adrian Ţuţu­ianu (fost preşedinte CJ Dâmboviţa) sunt doar câţiva dintre pesediştii care şi-au aban­donat mandatele în adminis­traţia locală pentru un loc în Parlament. Aşa se face că 49 de localităţi din toată ţara se pregă­tesc acum de alegeri locale parţiale pentru funcţiile rămase vacante după alegerile legislative sau ca urmare a invalidării mandatelor, situațiilor de incom­patibilitate, decesului sau condamnării edililor la închi­soare cu executare. Alegerile vor avea loc pe 11 iunie în cinci municipii, nouă oraşe şi 35 de comune, cele mai importante localităţi care-şi vor alege edilii fiind Craiova (Dolj), Târgu Jiu (Gorj), Moineşti (Bacău), Lupeni (Hunedoara) şi Roman (Neamţ). 

Liberalii au trimis un senator 

Dacă în iunie anul trecut, la ultimele alegeri locale, au fost 77 de parlamentari care au obţinut mandate la alegerile locale, trendul se păstrează şi la un an distanţă, la parţialele din 2017. Deşi legislatura 2016-2020 este abia la început, doi parlamentari din Opoziţie vor să părăsească fotoliile obţinute la alegerile legislative, ambii candidând pentru locul lăsat liber de Olguţa Vasilescu la Primăria Craiovei. Este vorba despre senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea şi deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel, care se vor bate pentru funcţia de edil al Băniei cu actu­alul primar interimar Mihail Genoiu (PSD), Anişoara Stăn­culescu (lider ALDE Craiova), inginerul Dumitru Călina (PMP) şi independenţii Lucian-Bernd Săuleanu (avocat, decanul Baro­ului Dolj) şi Emil Mladin (fost consi­lier local ALDE, s u s ţ i n u t d e P N Ţ C D ş i Uniunea Populară Social-Creştină). „Este nevoie de o reindustrializare a oraşului nostru, e s t e nevoie de redeschiderea acelor fabrici serioase care au creat locuri de muncă pentru toţi craiovenii şi perspectiva zilei de mâine pentru tineri. De aceea oamenii spun că îşi doresc ca oraşul nostru să redevină polul industrial pe care ei îl ştiau, centru industrial şi centru universitar”, a spus libe­ralul Mario Oprea la depunerea candidaturii. Fost consilier municipal în Craiova (2000- 2004) şi consilier judeţean în Dolj (1996-2000), Mario Oprea a fost liderul senatorilor PNL în legislatura trecută, fiind ales în fruntea grupului de la Senat şi după alegerile din decembrie 2016. 

Omul Olguţei vs. un absolvent de MIT, olimpic internațional 

Liberalii i-au cerut prima­rului interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, să-şi dea demisia din funcţie, pe motiv că în iunie 2016 a fost ales în Consiliul Local pe listele PMP, iar acum candidează din partea PSD. Urmaşul Olguţei a demi­sionat ieri din funcţiile deţinute în administraţia locală pentru a se putea implica în campania electorală fără a afecta activi­tatea Primăriei. Genoiu a fost viceprimarul Olguţei Vasilescu în ultimii cinci ani, devenind interimar după demisia acesteia şi „transferul” în politica centrală. Pesediştii doljeni se aşteaptă ca Genoiu, puternic susţinut de Olguţa Vasilescu, să obţină peste 50% din voturi la alegerile din 11 iunie. Candi­datul USR, deputatul de Dolj Adrian Claudiu Prisnel, s-a născut în Bucureşti, a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Chimie în 2001 şi este licenţiat în SUA la Massachusetts Institute of Tech­nology. „Am 34 de ani și nu sunt corupt. Mă consider un om inteligent, integru, n-am obținut niciodată vreun beneficiu prin­tr-o relație de orice fel cu admi­nistrația locală sau centrală sau cu o altă entitate controlată de stat”, se descrie Prisnel pe site-ul USR. 

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu