Parlamentarii au refuzat ieri sa se lege la cap cu proiectul deputatului PSD Ionel Olteanu privind protectia vietii private in campanie electorala si, mai ales, inaintea raportului de tara pentru o Romanie si asa suspectata ca incalcalibertatea presei.
OANA STANCU
Ionel Olteanu s-a prezentat ieri la Comisia pentru drepturile omului din Senat pentru a-si sustine proiectul de lege prin care ziaristilor li s-ar interzice sa publice informatii legate de viata privata a demnitarilor, de afacerile personale, ba chiar si de domiciliul acestora. Potrivit proiectului, publicarea fotografiilor vilelor demnitarilor, politistilor, vamesilor ar fi considerata o incalcare a dreptului la viata privata, iar litigiul s-ar judeca la tribunal cu usile inchise. Tot astfel s-ar intampla si daca ar fi furnizata opiniei publice informatia ca parlamentarul X s-a intalnit la un restaurant si a luat masa cu fratii Camataru, de exemplu.
OPORTUNITATE. La dezbaterea de ieri din Senat insa, discutia nu s-a purtat pe fond. Senatorii din comisia condusa de Gyorgy Frunda au discutat mai degraba despre oportunitatea acestei legi. "Se apropie raportul de tara, iar punctele sensibile sunt tocmai coruptia si limitarea libertatii de exprimare a jurnalistilor", a atras atentia Fevronia Stoica (PSD). Olteanu s-a disculpat aratand ca el lucreaza la proiect de mai mult de un an. Abilitatea presedintelui Frunda a dus insa la determinarea lui Olteanu sa promita ca-si retrage proiectul pana cand Comisia de la Venetia (un organism format din juristi de drept public si international care functioneaza pe langa Consiliul Europei) isi va spune punctul de vedere. Intre timp insa, Comisia pentru drepturile omului din Senat va cere acestei Camere sa suspende dezbaterea legii pana la primirea vestilor de la Venetia. Ca atare, pisica este pasata viitorului Parlament. Altfel, daca proiectul si-ar fi urmat cursul legislativ, el risca sa fie adoptat prin nedezbatarea la timp de catre Senat.
MECIURI. In absenta dezbaterii pe fond, sedinta comisiei s-a consumat in meciuri intre participantii la discutie. Iata un exemplu: Frunda: "Comisia de la Venetia e o comisie de lucru a EU". Duta: "Da". Frunda: "Ei, vedeti, habar nu aveti. E o comisie a Consiliului Europei". Duta: "E, asta e, dvs. vorbiti mai greu limba romana". Frunda: "Putin mai bine decat dumneavoastra. Hai sa facem un concurs de gramatica!" Nervii presedintelui de comisie au fost fortati, se pare, prea mult de initiatorul Ionel Olteanu, cand acesta a vrut sa comunice tuturor romanilor ca nu s-a imbogatit din functii publice. "Mai lasati-o dracului cu "tuturor romanilor" ca va acuz de discriminare. Va adresati si maghiarilor, si tiganilorâ¦", a sarit Frunda.
INVECTIVE
Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul unui reportaj prezentat marti seara de Antena 1, in care parlamentari precum Avram Craciun, Ioan Gogoi si Ion Guga, filmati cu camera ascunsa, se intreceau in a-i numi pe jurnalisti "nenorociti" care trebuie "starpiti". Avalansa de epitete era raspunsul pe care acestia il dadeau, intrebati fiind ce parere au despre pista de 8 miliarde care va fi construita la Palatul Parlamentului. Cel care a pus intrebarea, senatorul PSD Matei Vintila, a cazut ieri victima imaginii stricate, de fapt, de colegii sai. Vintila a fost pus la zid in sedinta conducerii Senatului, urmand a fi judecat de PSD sub sanctiunea excluderii de pe listele parlamentare.
Citește pe Antena3.ro