x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu a preluat interimatul la Mediu. Borbely: Refuz cu tărie orice fel de acuzaţie şi sper că voi reuşi să-mi dovedesc nevinovăţia (VIDEO)

Ungureanu a preluat interimatul la Mediu. Borbely: Refuz cu tărie orice fel de acuzaţie şi sper că voi reuşi să-mi dovedesc nevinovăţia (VIDEO)

05 Apr 2012   •   08:07
Ungureanu a preluat interimatul la Mediu. Borbely: Refuz cu tărie orice fel de acuzaţie şi sper că voi reuşi să-mi dovedesc nevinovăţia (VIDEO)

UPDATE 15:15 - Ministrul demisionar Laszlo Borbely a declarat ca atunci cand a aflat de comunicatul DNA, a luat decizia de a demisiona "ca sa nu planeze niciun fel de suspiciune asupra Guvernului"

"Primul cuvant care imi vine in minte este demnitate. Nu sunt de azi, de ieri in politica. Sunt din 1990. Ma cunoaste lumea. In 20 de ani nu poti sa fii altfel decat cum esti. Sa fii corect acolo unde esti numit si sa-ti faci datoria unde esti ales. Nu cred ca pe termen mediu sau lung nu isi da seama fiecare cu cine are de-a face. Stau drepti si astazi, am stat drepti si ieri si voi sta drepti in continuare, in fata oricui. Acest respect reciproc fata de cei cu care am fost in relatii directe timp de 22 de ani nu se acumuleaza de pe o zi pe alta.

Vreau sa va spun ca atunci cand am aflat de comunicatul DNA, am luat decizia ca o sa demisionez astazi. Nu pentru ca as avea motive. Refuz cu tarie orice fel de acuzatie si sper ca o sa reusesc sa-mi dovedesc nevinovatia. Ca sa nu planeze niciun fel de suspiciune asupra Guvernului, am decis ca voi demisiona.

Acest lucru i-am transmis astazi premierului, i-am comunicat si presedintelui tarii si eu cred ca asa este corect", a declarat Borbely.




UPDATE 13:40 - Premierul Mihai Razvan Ungureau, a declarat, la postul public de radio, ca a luat nota de demisia ministrului Borvely si ca aceasta "urmeaza sa fie comunicata in mod oficial".

"Pe durata interimatului voi prelua portofoliul. Borbely a fost si va fi un amic bun, un bun coleg de activitate politica. A dovedit demnitate pe tot parcursul activitatii sale guvernamentale si isi poate dovedi nevinovatia. L-am apreciat foarte mult. Il cunosc de foarte mult timp, am mai lucrat impreuna, are un spirit cu care mi-a facut intotdeauna placere sa ma intalnesc. Plecarea sa din cabinet nu imi produce un confort", a declarat premierul Ungureanu.

UPDATE 11:40 - Surse guvernamentale, citate de Antena3, sustin ca ministrul Mediului a demisionat. Demisia vine in urma discutiei avute, timp de o ora, cu premierul Ungureanu, la Palatul Victoria. Aceleasi surse sustin ca inlocuitorul lui Borbely va fi Attila Korodi. La ora 15:00, Laszlo Borbely va sustine o conferinta de presa.

...............................

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, premierul Ungureanu a discutat, miercuri seara, la telefon cu ministrul Mediului, cei doi convenind sa se intalneasca astazi pentru a discuta despre acuzatiile DNA.

Anterior convocarii lui Borbely la Palatul Victoria, premierul Ungureanu a discutat atat cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, cat si cu vicepremierul Marko Bela.

DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

Solicitarea a fost facuta in conformitate cu dispozitiile articolului 109 alineatul 2 din Constitutie, articolului 12 si articolului 19 din Legea 115/1999 republicata privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/5 iulie 2007 si nr. 270/10 martie 2008, a precizat DNA.

Procurorul general al Romaniei a inaintat, miercuri, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sesizarea procurorilor anticoruptie privindu-l pe ministrul mediului Laszlo Borbely, cercetat pentru doua fapte de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere.

Surse judiciare au declarat ca Laszlo Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament din Bucuresti, achizitionat impreuna cu sotia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum si vanzarea unei case din Targu Mures, cu tot cu teren, in valoare de 30.000 de euro, catre Anton Molnar, om de afaceri.

Potrivit acestora, anchetatorii au constatat faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a achizitionat un apartament in Calea Victoriei din Bucuresti, locuinta ce a fost trecuta pe numele cuscrei sale, documentele de vanzare-cumparare fiind intocmite la notar, audiat si el de procurorii anticoruptie.

Cuscra ministrului Mediului le-ar fi declarat procurorilor anticoruptie ca locuinta a fost platita de sotii Borbely, ea nedispunand de suma de 80.000 de euro, cat a costat apartamentul conform actelor intocmite la notar, au mai declarat sursele citate.

In afara de procurorii DNA, si inspectorii de integritate ai ANI au verificat averea ministrului Mediului, astfel reiesind faptul ca Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere achizitionarea apartamentului din Bucuresti, chiar daca era trecut pe numele unei alte persoane, si nici vanzarea casei din Targu Mures, ceea ce ar constitui infractiunea de fals in declaratii

×