x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu in SUA - Avem "spate". Suntem protejati

Ungureanu in SUA - Avem "spate". Suntem protejati

de Mihaela Biliovschi    |    29 Mar 2006   •   00:00
Ungureanu in SUA - Avem "spate". Suntem protejati
Corespondenta din Washington
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu (foto), a declarat la Washington ca Romania este o tara aparata si protejata. Dar mai intai trebuie sa-si puna la punct securitatea Marii Negre si probabil securizarea granitelor. El a avut intalniri la Casa Alba cu reprezentanti de marca din Administratia SUA, precum Stephen Hadley - consilier pe securitate nationala al Presedintiei, John Negroponte - directorul national pentru informatii, si Gordon England, adjunctul secretarului Apararii.

DIN NOU MAREA NEAGRA. Daca in ceea ce priveste securitatea la granite Ungureanu pare a fi optimist, lucrurile se schimba in privinta Marii Negre: "Este nevoie de o gandire din ce in ce mai concentrata, cu mult mai mult efect politic si cu rezultat strategic vizibil fata de provocarile pe care le genereaza Bazinul Pontic", a punctat el. In ceea ce priveste prezenta romaneasca in Irak, aceasta va fi posibila pana in momentul in care "autoritatile irakiene o vor considera nejustificabila". Problema dosarului Iranului nuclear a fost si ea abordata. "Asteptam deocamdata concluzia politica din cadrul Consiliului Securitatii. Dar acum trebuie sa decidem. Ce e mai important: concluzia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica sau concluzia politica a Consiliului de Securitate?", a spus ministrul roman.

DESPRE BAZE. Acordul bilateral privind gazduirea bazelor militare americane pe teritoriul tarii noastre a tinut prim-planul dialogului cu mass-media. "Este o relatie si un document care necesita seriozitate, implicare si responsabilitate din partea ambelor tari. Romania are un foarte mare avantaj prin faptul ca trupele noastre sunt acolo", a subliniat adjunctul secretarului Apararii, Gordon England. El a caracterizat relatia SUA - Romania ca fiind "excelenta, absolut superba". De cealalta parte, Ungureanu s-a declarat si mai increzator: "Suntem o tara aparata. Suntem o tara protejata". El a purtat discutii si cu doi dintre cei mai importanti reprezentanti ai comunitatii evreiesti din SUA. S-a pus in vedere conservarea patrimoniului evreiesc din Romania si gazduirea, sub egida OSCE, a unei conferinte pe tema antisemitismului si altor forme de intoleranta rasiala si culturala.

CAZUL TEO PETER - SE CER DESPAGUBIRI
Ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, a discutat despre cazul Teo Peter cu adjunctul secretarului american al Apararii, Gordon England, insistand ca despagubirea in urma procesului civil ce va fi intentat de familia lui Teo Peter sa corespunda asteptarilor rudelor. Ungureanu a precizat ca nu este vor- ba de bani, ci de importanta acordata unei solutii politice. Familia lui Teo Peter a ales o casa de avocati din SUA, care sa o reprezinte in cadrul unui proces civil, a mai spus ministrul. (Radu Crivat)

×
Subiecte în articol: politic ungureanu