x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UNINOMINALUL, ÎN PERICOL? - Delimitarea colegiilor, contestată de PRM

UNINOMINALUL, ÎN PERICOL? - Delimitarea colegiilor, contestată de PRM

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    17 Sep 2008   •   00:00
UNINOMINALUL, ÎN PERICOL? - Delimitarea colegiilor, contestată de PRM

PRM a solicitat ieri la Curtea de Apel, în contencios administrativ, anularea Hotărîrii de Guvern pentru aprobarea primei delimitări a colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare de la sfîrşitul lunii noiembrie.



PRM a solicitat ieri la Curtea de Apel, în contencios administrativ, anularea Hotărîrii de Guvern pentru aprobarea primei delimitări a colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare de la sfîrşitul lunii noiembrie.

Reprezentanţii PRM consideră hotărîrea nelegală, deoarece atunci cînd a elaborat-o Guvernul nu a ţinut cont de faptul că nu există o hotărîre a comisiei parlamentare speciale care s-a ocupat de delimitarea colegiilor uninominale. Mai exact, nu există o hotărîre a comisiei în ce priveşte delimitarea colegiilor din judeţele Constanţa şi Satu Mare, din Bucureşti şi dintr-o circumscripţie pentru românii din diaspora. PRM mai reproşează Guvernului faptul că în hotărîrea sa nu menţionează "elementul de bază al tuturor calculelor, constituit de numărul de locuitori la care se raportează atît pentru stabilirea numărului de colegii prin aplicarea normei de reprezentare, cît şi pentru delimitarea acestora, îngreunînd procesul de stabilire a respectării criteriilor legale".

"PRM a depus la Curtea de Apel contestaţia privind anularea hotărîrii referitoare la delimitarea colegiilor uninominale, pe care o considerăm nelegală, întrucît Executivul nu a dat nici un răspuns în termenul de 30 de zile prevăzut de lege solicitării partidului de a se renunţa la uninominal", a declarat vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş. El a mai arătat că nu s-a fixat încă un termen de judecată, dar săptămîna viitoare, mai precis pe 24 septembrie, urmează ca instanţa să se pronunţe asupra contestaţiei privind suspendarea aceleiaşi hotărîri, depusă în urmă cu două săptămîni tot la Curtea de Apel. Dacă nu va avea cîştig de cauză, PRM va ataca hotărîrea şi la Curtea Constituţională, iar dacă nici de data acesta nu i se dă satisfacţie  va depune în Parlament un proiect legislativ care să amîne pînă în 2012 introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare.

Boc ia distanţă

În vară, analistul politic Ion Cristoiu declara pentru Jurnalul Naţional că e posibil ca PD-L să se folosească de PRM pentru blocarea votului uninominal. Între timp, cele două partide au încheiat un protocol în Senat pe un schimb de funcţii. Pentru a îndepărta suspiciunile, liderul PD-L, Emil Boc, a comentat ieri demersul PRM, ţintind însă PSD şi PNL. El a spus că cele două partide, în complicitate cu PRM, au făcut Hotărîrea de Guvern privind votul uninominal cu vicii de legalitate, pentru a fi atacată în instanţă, dar PD-L are o strategie bazată pe votul uninominal şi nu aşteaptă pronunţarea justiţiei pe contestaţia PRM. "PSD şi PNL, în complicitate cu PRM, au pregătit o Hotărîre de Guvern cu vicii de legalitate, pentru a da temei atacării în instanţă de către PRM", a dezvăluit Emil Boc. "Din punctul nostru de vedere, drumul spre uninominal e ireversibil. Nu ne gîndim la altă alternativă decît votul uninominal", a mai spus Boc. El a anunţat că listele de candidaţi PD-L la alegerile parlamentare vor fi finalizate în 22 sau 23 septembrie.

Uninominalul în două tururi

Liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat ieri că partidul ar avea o strategie proprie în privinţa uninominalului. De altfel, liderii PD-L s-au mutat după şedinţa Biroului Permanent Naţional în sediul din Modrogan tocmai pentru a discuta vulnerabilităţile uninominalului chiar şi în raport cu Constituţia. Soluţia din mîneca PD-L ar fi propriul proiect de lege privind introducerea votului uninominal, în două tururi însă, după sistemul în care sînt aleşi primarii. Proiectul a fost adoptat tacit la 3 decembrie 2007 şi de atunci se află la Comisia de administraţie din Camera Deputaţilor, condusă de liberalul Relu Fenechiu. Pentru adoptarea lui ar fi nevoie de voturile PSD sau PNL, cu care liderii PD-L susţin însă că nu ar fi purtat negocieri, deşi zvonuri despre întîlniri cu social-democraţii au existat în ultimele zile. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic pd-l uninominal